HDP Adana Milletvekili Beştaş:

HDP Adana Milletvekili Beştaş:

"Temmuz 2015'ten beri hiçbir cezaevinde tutuklu ve hükümlüyle görüşme yapamadık. Diğer partilere görüşme izni verilirken HDP'ye verilmedi"

TBMM (AA) - HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Temmuz 2015'den beri hiçbir cezaevinde tutuklu ve hükümlüyle görüşme yapamadıklarını, diğer partilere görüşme izni verilirken, HDP'ye verilmediğini iddia etti.

Beştaş, HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da değişiklik yapan teklifleriyle ilgili bilgi verdi.

Milletvekillerinin, Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik çerçevesinde cezaevlerinde görüşme yaptığına işaret eden Beştaş, ancak HDP milletvekillerinin, 26. yasama döneminde, Türkiye'nin farklı cezaevlerinde, kimlik, suç ayırımı yapmaksızın tutuklu ve hükümlülerle görüşme isteğine Adalet Bakanlığından yanıt verilmediğini savundu.

Beştaş, Temmuz 2015'den beri hiçbir cezaevinde tutuklu ve hükümlüyle görüşme yapamadıklarını, diğer partilere görüşme izni verilirken, HDP'ye verilmediğini ileri sürdü. Beştaş, bunun, HDP'ye yönelik bir ayrımcılık, milletvekilleri arasına ayırım koymak olduğunu savunarak, cezaevlerinin kendilerinin denetim ve gözetiminden kaçırıldığını iddia etti.

Kanun teklifleriyle, Adalet Bakanlığına verilen görüşme için izin, takdir hakkının kaldırılmasını öngördüklerini belirten Beştaş, milletvekillerinin, cezaevlerindeki yaşam şartlarını yerinde görerek inceleme yapması, hükümlü ve tutuklular ile görüşmesine imkan sağlanmasını öngördüklerini anlattı.

HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan da cezaevlerine yapılacak ziyaretlerin, Türkiye'nin dışarıdaki itibarı açısından da gerektiğine değinerek, "Yurt dışından denetçi, insan hakları aktivistleri geleceğine, kendi milletvekillerimizin inceleme yapması, eksikliklerini gidermesi demokrasimizin kalitesinin güçlendirilmesi açısından yararlı." diye konuştu.

Gazetecilerin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemine ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine Doğan, şunları kaydetti:

"Mezarlık Müslümanları vardır. Mezarlığa gittiklerinde dünyanın bir şeye yaramadığını, ahiretin önemli olduğunu, haksızlık, kötülük yapılmaması gerektiğini söylerler. Mezarlıktan biraz uzaklaştıktan sonra bunları unutur, eski huylarına devam ederler. Gördüğüm kadarıyla mezarlık Müslümanı anlayışı gitmiş, yeniden normale dönülmüş gibi, aylardır unutulmuş başkanlık sistemini, Sayın Bahçeli'nin ortaya atmış olduğu şekliyle olsa bile, iktidar için bir cankurtaran simidi gibi sarıldığını görüyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :