Hazreti Mevlana ve ailesine temsili karşılama

Hazreti Mevlana ve ailesine temsili karşılama

Hazreti Mevlana ve ailesinin Konya’ya gelişlerinin 787. yılı nedeniyle temsili karşılama töreni düzenlendi.

Mevlana Meydanı’nda yoğun bir katılımla gerçekleşen programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Hazreti Mevlana ve ailesinin yüzlerce yıl önce bir bahar günü Konya’ya sevgi ve bereket getirdiğini, Anadolu ikliminin, medeniyetimizin mayasını oluşturduğunu söyledi. Anadolu’yu vatan yapanların sadece Selçuklu sultanları olmadığını, aynı zamanda Yesevi dervişleri, Anadolu ve Horasan erenleri, Mevlanalar, Yunuslar, Hacı Bayramlar, Hacı Bektaş Veliler ve daha nice evliyalar, enbiyalar olduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, “Bu büyüklerimizin himmeti, bereketi bu topraklarda olduğu sürece vatanımızı, milletimizi, memleketimizi, kargaşaya sürüklemek isteyenler; bölmeye, parçalamaya gayret gösterenler asla muvaffak olamayacaklardır. Çünkü Hazreti Mevlana, ‘Bu topraklara sevgiden başka topum ekmeyiz’ buyuruyor. Bu toprakların mayasında sevgi var. Yine Hazreti Mevlana, ‘Hangi kova kuyuya sarkıtıldı da dolu çıkmadı. Hangi tohum toprağa atıldı da bitmedi’ diyor. Bu topraklara atılan tohumlar yeşerdi, dev çınarlara döndü, Anadolu yurdu bir esenlik yurdu haline geldi” dedi.

Program vesilesiyle Konyalılara bir de müjde veren Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Hazreti Mevlana’nın türbesi ve dergahı Konyamızın sabahlarını aydınlatıyor, seherlerini bereketlendiriyor. Bu meydan on binlerce kişiye Cuma ve teravih namazlarında, mübarek gecelerde ev sahipliği yapıyor. Kültür Bakanlığımızla işbirliği içinde belediye olarak yine türbe civarında bir Mevlana Müzesi’ni ülkemize, şehrimize armağan edeceğiz. Çalışmalarımız son aşamaya geldi. Konya’mıza ve memleketimize hayırlı olsun” diye konuştu.

TEMSİLİ KARŞILAMA YAPILDI

Konuşmanın ardından Sultan-ül Ulema Bahaeddin Veled, oğlu Mevlana ve ailesinin 787 yıl önce Belh’ten yola çıkarak önce Karaman’a, sonra Konya’ya gelişleri temsil edildi. Hazreti Mevlâna ve ailesinin Sultan Alaeddin Keykubat ile Konyalılar tarafından karşılanışı esnasında geçen olayların anlatıldığı program, Mevlana Türbesi’nin ziyaret edilmesiyle sona erdi.