Haziran ayı ihracat rakamları açıklandı (4)

Haziran ayı ihracat rakamları açıklandı (4)

TİM Başkanı Büyükekşi:"(Fed'in faiz artırımı beklentisi) Bu sene sonuna kadar kademeli faiz artışı olacağını düşünüyoruz"

KOCAELİ (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu sene sonuna kadar kademeli faiz artışı yapacağını düşündüklerini kaydetti.

Haziran ayı ihracat rakamlarını Gebze Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında açıklayan Büyükekşi, dünyanın Fed'in faiz artırım sürecini yakından takip ettiğini, kurumun eylülde yapacağı bir faiz artırımın sürpriz olmayacağını söyledi.

"Bu sene sonuna kadar kademeli faiz artışı olacağını düşünüyoruz" diyen Büyükekşi, en son ihracat eğilim anketinde ihracatçıların yüzde 40'ının da aynı beklentiyi ifade ettiğini dile getirdi.

Büyükekşi, faiz artırımının gelişmekte olan ülkeler için önem taşıdığını, bu dönemin güçlü ve kararlı bir hükümetle karşılanması gerektiğini bildirdi.

Türkiye'nin son yıllarda inovasyonda hızlı bir gelişme katettiğini ve Ar-Ge harcamalarının binde 95'e yükseldiğini anlatan Büyükekşi, teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon alanındaki yatırımların önemli olduğunu, Bilişim Vadisi'yle önemli bir adım atıldığını vurguladı.

 

- Yunanistan'a yönelik ihracat

 

Türkiye'nin Yunanistan'a neden az ihracat yaptığını sorusu üzerine Büyükekşi, son 5 yılda Yunanistan'a ihracatın binde 5 arttığı bilgisini verdi.

Türkiye'nin Yunanistan'a 2014 ihracatının 1,5 milyar dolar, ithalatının da 4,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Büyükekşi, şöyle konuştu:

"Toplamda yüzde 1 payı var. Yunanistan'da son yıllarda 2008 sonrası büyük bir sıkıntı var. Üretimle ilgili maalesef Yunanistan'ın sıkıntısı var. Üretimde geriye gidiyor. Yıllardan beri de bu konuda bir gelişme olmadı. Maalesef ülkede devamlı geriye gidiş olunca orada ihracatın büyümesi söz konusu olmuyor. Türkiye'nin ihracatı açısından 2008 krizine kadar önemli artışlar oldu ama ondan sonra herhangi bir artış olmadı."

Büyükekşi, "Irak'a ihracat Saddam devrildikten sonra yaklaşık 10 katına çıktı. Geçen sene DAEŞ nedeniyle önemli düşüşler yaşadık. İl bazında baktığımızda Gaziantep'in ihracatı aylar sonra arttığını görüyoruz" diye konuştu.

 

- "İhracatçılarımız birçok üründe sıkıntı yaşıyor"

 

"İhracat artışı iç piyasada meyve ve sebze fiyatlarını artırmış olabilir mi?" sorusu üzerine Büyükekşi, geçen seneden beri kuraklıktan dolayı yaş sebze ve meyvede olumsuz tablo yaşandığını dile getirdi.

Büyükekşi, zeytin ve zeytinyağında iç piyasadaki fiyatların yüksek olmasının geçen seneyle kıyaslandığında ihracatla ilgili de sıkıntı oluşturduğu belirterek, şunları kaydetti:

"Zeytinyağında bir 'var yılı', bir de 'yok yılı' var. Bu sene 'var yılı' ama yine ihracatımız düşüyor. Sebebi iç fiyatların yüksek olması. Bu da ihracatımıza olumsuz etki yapıyor. İhracatçılarımız birçok üründe sıkıntı yaşıyor. Fındıkta da benzeri bir durum var. İran'a ihracatımızda mücevherle ilgili bir artış var. Her ay İran'a yaptığımız ihracatta şu anda yüzde 12,9 artış var. Geçen yılın haziran ayına baktığımızda büyük bir artış değil. En büyük artışı 386 milyon dolarla Suudi Arabistan'a gerçekleştirdik."

(Son)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı