Haziran ayı ihracat rakamları açıklandı (3)

Haziran ayı ihracat rakamları açıklandı (3)

TİM Başkanı Büyükekşi:- "(Rusya ile ilişkilerin ihracata etkisi) Bu yansımaya 'minimum 3 ay' diyoruz. En hızlı yaş meyve sebze sektörümüze yansıyacaktır. Mücevher, deri, hazır giyim ve makina sektörlerini hızlı bir şekilde etkileyeceğini düşünüyoruz. Hız

İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin ihracatta yansımasının minimum 3 ay sonra görüleceğini belirterek, "En hızlı yaş meyve sebze sektörümüze yansıyacaktır. Mücevher, deri, hazır giyim ve makina sektörlerini hızlı bir şekilde etkileyeceğini düşünüyoruz. Hızlı bir toparlanma olması için önce onların ekonomilerinde bir toparlanma olması lazım" dedi.

Büyükekşi, haziran ayı ihracat rakamlarına ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, milyonlarca yerli ve yabancı yolcunun kullandığı Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısını lanetledi.

Dünya üzerinde hiçbir insanın masum kadınlara, çocuklara, vatandaşlara ateş açarak böyle bir olayı gerçekleştirecek kadar zalim olamayacağını ifade eden Büyükekşi, şunları söyledi:

"Hele ki mübarek ramazan ayında böyle bir katliamı gerçekleştirmeleri terör illetinin İslam dininden ne kadar uzak olduğunu hepimizin gözleri önüne seriyor. Bu gözü dönmüş teröristlerin ne dini ne ahlaki ne de insani değerleri var. Tek amaçları var. O da kendi coğrafyasında bir yıldız gibi parlayan ülkemizin istikrarına ve ekonomisine darbe vurmak, ancak biz buna izin vermeyeceğiz. Bu mücadele, milletimiz ve devletimiz için bir beka mücadelesidir. İyi terör örgütü, kötü terör örgütü yok.

Hepsini lanetliyoruz. Bizim düsturumuzda barış, dostluk, gönül kazanma var. Bu saldıra verdiğimiz şehitlerden biri kahraman milli güreşçimiz Serkan Türk. İlk patlamadan sonra yaralıydı. Ama alanı terk etmedi. Diğer yaralılara yardım etmek için orada kaldı, ancak ikinci patlamada şehitlik mertebesine yükseldi. Ruhu şad olsun. Bizim ülkemiz böyle nice kahramanlara sahip. Hiç kimse birlik beraberliğimizi bozamayacak. Bu saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum."

Büyükekşi, bu saldırıların dış politikadaki olumlu gelişmelerin hemen ardından gerçekleşmesinin oldukça manidar olduğuna işaret etti.

İsrail ile sağlanan mutabakatı anımsatan Büyükekşi, iki ülke arasında yaşanan siyasi krizin 6 yılı aştığını, buna rağmen İsrail ile dış ticaret hacminin her daim arttığını ve ihracatın ise 2009’dan bu yana yüzde 77 artış gösterdiğini söyledi.

Büyükekşi, siyasi anlamda sorun yaşanılan dönemlerde bile ihracatta böyle bir artış yakalandığını, ilişkilerin düzelmesinin bu artışın çok daha yüksek olacağı anlamına geldiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rus mevkidaşına gönderdiği mektup ile iki ülke arasında yaklaşık 7 aydır süren krizin son bulduğunu vurgulayan Büyükekşi, "Rusya’ya ihracatımız krizden önce de yüzde 40 civarında düşüş gösteriyordu, ancak yılbaşından bu yana ihracat kaybımız iyice derinleşti, yüzde 60'lara ulaştı. Kısa sürede bu kayıpların telafi edileceğini elbette ki düşünmüyoruz. Bu kayıpların büyük bir kısmı Rus ekonomisindeki daralmadan kaynaklanıyor. Dolayısıyla, telafisi belli bir süre alacak, ancak yakın zamanda başta yaş meyve sebze sektörü olmak üzere bazı sektörlerimizde bir düzelme bekliyoruz. Ayrıca, turizm sektöründe de Rusya kaynaklı kayıpların iyileşeceğini öngörüyoruz. Başta Laleli ve Osmanbey olmak üzere Rus turistlerin ticari faaliyet gösterdiği bölgelerde kuyumculuk, deri, hazır giyim ve halı sektörlerinde canlanma meydana gelmesini bekliyoruz."

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı aldığını anımsatan Büyükekşi, "Bu ayrılığın, hem AB’ye hem de İngiltere’ye ekonomik etkiden çok siyasi etkileri olacaktır. İngiltere’nin ayrılık kararı alması, diğer AB ülkelerindeki ayrılma yanlısı görüşleri de alevlendirebilir. İngiltere, ihracatımızda önemli bir yere sahip. Son yıllarda, ticaretimiz ciddi artış eğiliminde. Mayıs ayında İngiltere en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke oldu. Yılın ilk yarısında ise Almanya’dan sonra en fazla ihracat yaptığımız ülke" diye konuştu.

Büyükekşi, TİM olarak, yaptıkları çalışmalara göre Brexit'in ihracata kısa vadede etkisinin sınırlı olacağını düşündüklerini ifade ederek, "Bu etki daha çok sterlin ve avrodaki değer kaybı üzerinden kendisini gösterecek. İhracatımızın neredeyse yarısını bu para birimleri üzerinden yapıyoruz. Sterlin ve avroda yaşanan değer kaybı sebebiyle ihracatımızın kısa vadede olumsuz etkileneceğini düşünüyoruz, ancak, bu etki ciddi bir boyutta olmayacak. Uzun vadede ise ticaretimiz yapılacak serbest ticaret anlaşmalarına ve sürecin nasıl işleyeceğine göre şekillenecek" şeklinde konuştu.

- "Büyük bir ihracat atağı gerçekleştirmek zorundayız"

Büyükekşi, bu yılın şubat, mart ve mayıs aylarının ardından haziran ayında da ihracatın artış kaydettiğini belirterek, küresel ekonomide ve siyasette dalgalanmaların yaşandığını, ancak ihracatçıların bu süreci başarılı bir şekilde yönettiğini, yine de bu başarıların yeterli olmadığını söyledi.

Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat ile dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay alma hedefinin bulunduğunu vurgulayan Büyükekşi, hedeflere ulaşmak için yüksek katma değerli ürünlere odaklanılması, Ar-Ge’ye, inovasyona, tasarıma ve markaya önem vermesi gerektiğini kaydetti.

Büyükekşi, haziran ayı içerisinde Başbakan Binali Yıldırım'ı ve bazı bakanları ziyaret ettiklerini anımsatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Ziyaretlerimizde hep şunu dile getirdik; ‘Üretmeden ekonomi olmaz. Alın terimizi akıl terimizle buluşturup, büyük bir ihracat atağı gerçekleştirmek zorundayız.' Bunun için de ihracatçılarımızın sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulmasını talep ettik. İhracatçılarımızın Güncel Sorunları ve Çözüm Önerilerini içeren yol haritasını arz ettik. Türkiye’de yatırımın ve üretimin önünün açılmasını sağlayacak önerilerimizden bazılarının Meclise sevk edilen torba yasada olması bizleri oldukça memnun etti. Önümüzdeki dönemde 22 maddelik çözüm önerilerimizin de Başbakanımız Başkanlığında gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda gündeme getirilmesini bekliyoruz."

Osmangazi Köprüsü’nün açılışını hatırlatan Büyükekşi, "9 saat süren İstanbul-İzmir arası ulaşım 3,5 saate inmiş olacak. Aynı zamanda ihraç mallarımızın hızlı bir şekilde limanlara ulaşımı sağlanmış olacak. Bu ve bunun gibi büyük projelerin hayata geçmesinden ötürü ülkemiz adına büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Büyükekşi, ekonominin ve ihracatın terör olaylarından ötürü zarar gördüğüne dikkati çekerek, "Güneydoğu’da yaşanan çatışmalar sebebiyle bölgedeki illerimizin ekonomisi büyük hasar gördü. Ortaya çıkan hasarın giderilmesine yönelik çalışmaları oldukça önemsiyoruz. Başbakanımız, arife günü bu konuyla alakalı müjdeli bir haber vereceğini açıkladı. Heyecanla bekliyoruz. Bu vesileyle canla başla çalışan tüm ihracatçılarımıza önümüzdeki dönemde başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.

Bugünün önemine işaret eden Büyükekşi, "Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nin, ülkemiz ve tüm İslam alemi için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu mübarek gecenin getirdiği esenliğin, yeryüzünde barışa ve huzura kapı açmasını diliyorum" dedi.

- 2023 yılı hedefleri için dünya dış ticaretinin önemi

Bir gazetecinin 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefinin nasıl yakalanacağına ilişkin sorusu üzerine Büyükekşi, ülkelerin arasındaki siyasi sorunların ticarete yansımaması gerektiğini belirterek, iş adamları ve ihracatçıların barış elçisi olması gerektiğini ve bu yönde çalıştıklarını kaydetti.

Mısır ile de ilişkilerin düzelmesini arzu ettiklerini, 3,2 milyar dolarlık bir ihracattan bahsedildiğini ifade eden Büyükekşi, şunları dile getirdi:

"Komşularla ticaret son derece önemli senaryo üzerine çalışma yaptık. İran'a ambargo kaldırıldı. Irak konusunda 2 yıldan beri düşüş yaşıyoruz. Yaptığımız çalışma şu nasıl yapabileceğimize bakıyoruz. 500 milyar dolar ihracat stratejisini hazırlarken, bir senaryo üzerine bir çalışma yaptık. Dünya dış ticareti 2008 yılında 18,2 trilyon dolardı. Biz 2015 yılında 25 trilyon dolar, 2023'te ise 34,5 trilyon dolar olacağına göre hareket ettik. 34,5 trilyon doların yüzde 1,5'i 500 milyar dolar yapıyor. Bu aslında şu demek, geçen sene dünyada dış ticareti 16,5 trilyon dolara düştü.

Bu rakama düştüğünde biz aslında rekor yakalayarak binde 87'ye çıkarttık dünya ticaretindeki payımızı. Bizim 2018'deki hedefimiz yüzde 1'e, 2023'te ise yüzde 1,5'e çıkartmak. Aslında bunun açılımı şu, 500 milyar dolar bir hedef, bunda bir parametre daha var yüzde 1,5 dünya ticaretinden pay almak. 2023 yılında dünya dış ticareti 25 trilyon dolar olursa yüzde 1,5'i 375 milyar dolar yapar ve biz hedefi yakalamış oluruz. Diyelim ki 2023 yılında dünya dış ticareti 50 trilyon dolar oldu, biz de 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik, o zaman da hedefi yakalamamış oluruz. Katma değeri artırmak olmazsa olmaz."

- "Önce Rusya ekonomisinde bir toparlanma olması lazım"

Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin ihracata etkisinin ne zaman görüleceğine dair soru üzerine Büyükekşi, "Bu yansımaya minimum 3 ay diyoruz. En hızlı yaş meyve sebze sektörümüze yansıyacaktır. Mücevher, deri, hazır giyim ve makina sektörlerini hızlı bir şekilde etkileyeceğini düşünüyoruz. Hızlı bir toparlanma olması için önce onların ekonomilerinde bir toparlanma olması lazım" dedi.

İran'a ambargo kaldırılmasına ilişkin soruya da Büyükekşi, "İran'a ambargo kaldırıldı ama para transferinde sıkıntı devam ediyor. Para transferinde şu anda tek çözüm Halk Bankası, bunun dışında diğer bankalar maalesef adım atmadı. Avrupa'da aynı sorun var. Bu konuda bir adıma daha ihtiyaç var. Tahran'da Türk Ticaret Merkezi açıyoruz. Bu potansiyeli harekete geçirmek için de çalışmalarımız devam ediyor. Bizim kayıtlarımızda İran'da her ne kadar düşüş gözükse de altın ihracatı üzerine konulduğunda İran'a ihracat artış kaydediyor. İran ile ticaretin artacağına inanıyoruz. İnşallah Libya'da da iyileşme olur" diye konuştu.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :