Haziran ayı ihracat rakamları

Haziran ayı ihracat rakamları

KSO Başkanı Zeytinoğlu:- "İsrail ve Rusya ile olan ilişkilerimizdeki normalleşme süreci, haziran ayında artan ihracatımıza daha da ivme kazandıracak"

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İsrail ve Rusya ile olan ilişkilerdeki normalleşme sürecinin haziran ayında artan ihracata daha da ivme kazandıracağını bildirdi.

Zeytinoğlu, ihracat rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, haziran ayında 11 milyar 865 milyon dolar olan ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 oranında artış gösterdiğini hatırlattı.

İhracatta yaşanan bu artışta Avrupa ülkelerinin ekonomisindeki iyileşmenin etkili olduğuna işaret eden Zeytinoğlu, "İsrail ve Rusya ile olan ilişkilerimizdeki normalleşme süreci, haziran ayında artan ihracatımıza daha da ivme kazandıracak." ifadesini kullandı.

Zeytinoğlu, Rusya'nın Türkiye'nin en önemli ticari partnerlerinden biri olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti.

"Yılın ilk yarısında Rusya'ya olan ihracatımız yüzde 60 azalmış. Rusya ile ilişkilerimizde normalleşme sürecini Rusya krizinin yaşandığı ilk günden itibaren istemiştik. Diğer taraftan 6 yılı aşkın süredir ülkemiz ve İsrail arasında yaşanan siyasi krizin sona erişini memnuniyetle karşılıyoruz. 2009'dan bu yana siyasi krize rağmen İsrail'e ihracatımız yüzde 77 oranında artış gösterdi. İsrail ve Rusya ile ilişkilerdeki düzelmenin 2016 yılının ikinci yarısındaki ihracatımıza olumlu yansıyacağını bekliyoruz."

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının tarihte yer edinecek çok önemli bir gelişme olduğuna dikkati çeken Zeytinoğlu, "Bu gelişmenin kısa vadede ülkemiz ihracatı için çok büyük bir olumsuzluk getirmeyeceği kanaatindeyiz. 2009 krizinin ardından İngiltere'ye ihracatımız her geçen yıl daha da arttı. Bugün geldiğimiz noktada Almanya'dan sonra ikinci büyük ticaret partnerimiz. Önümüzdeki yıllarda İngiltere'yle yakalamış olduğumuz artan ihracat performansının devam etmesini bekliyoruz."değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :