"Hazine eylül ayı borçlanma hedefini başarılı bir şekilde tamamladı"

"Hazine eylül ayı borçlanma hedefini başarılı bir şekilde tamamladı"

Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Tözge:

İSTANBUL (AA) - Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge, Hazine'nin dün ve bugün yaptığı ihaleler eylül ayı borçlanma hedefini başarılı bir şekilde tamamladığını söyledi.

Hazine'nin dün ve bugün gerçekleştirdiği ihalelere ilişkin değerlendirmede bulunan Tözge, dün ve bugün yapılan 4 ihale ile toplam Hazine'nin 8,9 milyar TL borçlanarak eylül ayı borçlanma hedefini başarılı bir şekilde tamamladığını kaydetti. 

İhalelere gelen teklif miktarının ise özellikle kur tarafında son günlerde görülen değer kayıplarına kıyasladıklarında tatmin edici sayılabileceğini aktaran Tözge,  şimdi ise dikkatlerinin haftaya yapılacak olan ekim ayı borçlanmalarına çevrilmiş durumda olduğunu belirtti. 

29-30 Eylül tarihlerinde yapılacak ihalelerde Hazine'nin  8,6 milyar TL'si piyasadan olmak üzere toplam 10,5 milyar TL borçlanma hedeflediğini belirten Tözge, buna karşın piyasaya olan itfası 12,2 milyar TL olduğunu dolayısıyla her ne kadar bu haftaki ihaleler sorunsuz atlatılsa da gelecek haftaki ihalelerin baskısının bir süre daha devam edebileceğini aktardı.

Tözge, gelecek hafta açıklanacak olan eylül ayı enflasyon rakamı ve 3 Ekim'deki Fitch raporu öncesi olası faizlerde aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kalabileceğini söyledi.

Faizlerdeki esas dengelenmenin bayram tatili sonrası olacağını düşündüğünü dile getiren Tözge, "Olumlu senaryoda gösterge tahvilin bileşik faizinde yüzde 9, olumsuz senaryoda ise yüzde 9,70 seviyesi gözlenmeli. Yüzde 9,20 - 9,30 seviyesi ise 2 yıllık tahvilde bir süre daha geçerli olabilir. Ekim ayının ilk haftası sonrası kasım ayı sonuna kadar uzun bir süre Hazine'nin eli rahat olacak. Eğer eylül ayı enflasyon datası pozitif bir sürpriz yaparsa piyasa işte bu sefer bu rahat borçlanma takvimini olumlu yönde kullanabilir" değerlendirmesinde bulundu. 

 

- "Tahvil faizlerinde kısa vadede önemli bir düşüş beklemiyor, alım önermiyoruz"

 

Garanti Yatırım TL-Faiz Analisti Onur Engiz Tezcan ise Hazine'nin eylül ayı içerisinde 13,1 milyar TL iç borç servisine karşılık toplam 10 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirmeyi planladığını ve bu ay gerçekleştirilen ihalelerde toplam 10,4 milyar TL borçlanarak programı tamamladığını belirtti.

İç borç çevirme oranının da yüzde 79,6 olduğunu kaydeden Tezcan, ocak-eylül dönemi için bakıldığında da iç borç çevirme oranının yüzde 81 ile yılbaşında öngörülen yüzde 86 seviyesinin altında gerçekleştiğini ifade etti.

Tezcan, şunları kaydetti:

"Orta vadeli enflasyon görünümündeki bozulma ve TL'nin daha fazla değer kaybetmesi durumunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haftalık repo ihalelerini kısmak yoluyla piyasada sıkılaştırmaya gitme ihtimalinin kısa vadeli tahvil faizleri üzerinde baskı oluşturuyor.  

Diğer yandan Fed'in son toplantısının ardından gelecek yıllardaki faiz tahminlerini yukarı çekmesi ABD 10 yıllık tahvil faizini yükseltirken, yurt içinde de uzun vadeli tahvilleri olumsuz etkilemekte. Tüm bu gelişmelerle birlikte tahvil faizlerinde kısa vadede önemli bir düşüş beklemiyor, alım önermiyoruz." 

Kaynak:Haber Kaynağı