• BIST 98.314
  • Altın 143,721
  • Dolar 3,5732
  • Euro 3,9941
  • Konya 15 °C
  • Tankın içinden çıkan emniyet müdürüne istenen ceza belli oldu
  • İskandinav ülkelerinde oruç süresi 22 saati bulacak
  • Milyonlarca çalışana müjde! Yıllık izin uzuyor
  • Tankın içinden çıkan emniyet müdürüne istenen ceza belli oldu
  • İskandinav ülkelerinde oruç süresi 22 saati bulacak
  • Milyonlarca çalışana müjde! Yıllık izin uzuyor

Hayat kurtaran mucizevi besinler

Ayşe Duran

Aslında yaşamımızda Allah’ın bizler için bahşettiği bütün besinler mucizevidir. Lakin yapılan araştırmalar sonucunda bazı besinler birçok hastalık üzerinde daha etkilidir. Özellikle kanser, kilo kontrolü ve güzellik üzerinde bu besinlerin inanılmaz olumlu sonuçları araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Gelin birlikte bu besinlere bir göz atalım.

 

• BADEM

Demir, kalsiyum ve magnezyum deposu olan badem vücudun daima dirençli ve enerjik olmasını sağlar. İçerdiği demirden dolayı kansızlığı giderir. İçerdiği riboflavinden dolayı doku tamirinde rol oynar. Aynı zamanda en iyi lif kaynaklarından birisi olan badem, tokluk hissi verir. Bir porsiyonda ortalama 10 adet badem bulunur. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta, bademin kavrulmamış ve tuzsuz olmasıdır. Ara öğünler için diyette vazgeçilmez bir besin olan badem aynı zamanda E vitamininden de oldukça yüksektir. Kalbin en iyi dostu olan badem, kandaki kolesteolün kontrolünde de rol oynar.

 

BİTTER ÇİKOLATA

Çikolatanın mutluluk hormonu üzerinde etkisi olduğunu artık bilmeyen yoktur. Bitter çikolata iyi bir antioksidan olduğu kadar kolesterol üzerinde de olumlu etkileri vardır. Fakat her besinin tüketilmesi gereken bir miktar vardır. Haftada 3 kere bitter çikolata tüketilebilir. Tüketeceğimiz miktar dört kareyi geçmemelidir. Şunu unutmayın ‘ Her şeyin azı karar, çoğu zarardır.’’

 

YOĞURT

Bilindiği üzere yoğurtta bulunan kalsiyum ve protein içeriğinin yüksek olmasından dolayı, kemik, diş sağlığı ve kan şekeri üzerinde oldukça olumlu etkileri vardır. Özellikle diyabetik hastalar için vazgeçilmez bir besindir. Diyabetik hastalar meyve porsiyonların yanına yoğurdu tüketerek kan şekerinin kontrolde olmasını sağlayabilirler. Kilo kontrolü diyetlerinde badem ve yoğurt karıştırılarak harika bir ara öğün olarak tüketilebilir. Metabolizmanın hızlanmasında etkisi olan yoğurt lif kaynağı olan badem ile birlikte sindirimi daha çok kolaylaştıracaktır. Diyette yoğurt tüketenlerin, yoğurt tüketmeyenlere oranla daha çabuk kilo verdikleri araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Günde ortalama 2 su bardağı yani 8 yemek kaşığı yoğurt tüketmek kâfi gelecektir.

 

ISPANAK

Demir içeriği oldukça yüksek olan koyu yeşil yapraklılardan ıspanak haftada mutlaka 2-3 kez tüketmek gerekir. Özellikle çocuklar için harika bir besindir. İster salatasını yapın ister yemeğini, tercih sizin… Fakat dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Özellikle koyu yeşil yapraklı besinlerin vücutta emilmesini daha fazla sağlamak için c vitamininden yüksek besinlerle birlikte alınması gerekir. Ispanak yemeklerinin yanına yoğurt yerine portakal suyu tercih edilirse daha iyi bir sonuç ortaya çıkacaktır.

YABAN MERSİNİ

Özellikle kırmızı ve mor meyve ve sebzeler içerisinde ki yoğun antioksidan nedeni ile vücuttan toksinlerin yani serbest radikallerin uzaklaşmasını sağlayarak kansere karşı korumada çok önemli bir rol oynar. Yaban mersini de en iyi antioksidan besinlerden bir tanesidir. Yaşlanma ve hücre ölümleri üzerinde rol oynayan melatonin hormonu üzerinde yaban mersinin olumlu etkileri vardır.  Yaban mersini damarlarda yağ birikimini önleyerek damarlardan yağların atılmasında rol oynayarak kalbi korur.

 

ZEYTİNYAĞI

Anti inflamatuar, antioksidan ve antimikrobiyal olarak etkileri olan zeytinyağı birçok yağa oranla daha sağlıklı olduğu için mutfağımızdan eksik olmaması gerekir. Yine önemli olan nokta faydalı diye tüketimi abartılmamalıdır. Günlük tüketimi ortalama 3-4 yemek kaşığını aşmamalıdır. 1 kilo sebze yemeğine maksimum 2 yemek kaşığı zeytinyağı kullanılması yeterli olacaktır. Kalp sağlığını koruyan zeytinyağı yoğurt, havuç salatası gibi besinlerin içerisinde de kullanımı sindirimi daha çok kolaylaştıracaktır. Salatalarınıza 1 tatlı kaşığından fazla zeytinyağı kullanmamanız daha iyi olur.

 

NAR

Doğal antibiyotik olarak bilinen nar, kansere karşı savaşan besinlerin başında gelmektedir. C vitamini, potasyum, demir ve folik asitten zengin olan nar, vücudun enerji depolarının dolmasında ve yorgunluk hissinin azaltılmasında etkili harika mucizevi bir besindir. Şeker hastalarının ve düşük tansiyonu olan kişilerin çok dikkatli kullanmaları gerekir.

 

METABOLİZMA HIZLANDIRAN VE ZAYIFLATAN KAHVALTI TARİFİ:

Malzemeler:

15 tane taze veya kuru yaban mersini

10 tane dövülmüş çiğ badem

4 yemek kaşığı yoğurt

5 yemek kaşığı yulaf ezmesi

1 çay kaşığı toz tarçın

Yapılışı: Yoğurt ve yulaf ezmesini karıştırın. Üzerine badem, toz tarçın ve yaban mersinlerini ekleyin. Afiyet olsun. 

 

ÇALIŞANLAR İÇİN DİRENÇ VEREN ENERJİ DOPİNGİ İÇECEK

Malzemeler:

½ küçük nar

1 tane orta boy havuç

1 tane küçük boy portakal

Yapılışı: Malzemeleri meyve sıkacağından geçirin. Afiyet olsun. Günde 1 kez tüketmeniz yeterli olacaktır.

 

VİTAMİN DEPOSU ZAYIFLATAN DETOKS AKŞAM YEMEĞİ TARİFİ:

Malzemeler:

500 gram ıspanak

Roka

1/3 greyfurt

3 yemek kaşığı haşlanmış yeşil mercimek

3 yemek kaşığı haşlanmış karabuğday

Yapılışı: Ispanak ve rokaları doğrayın, greyfurtu zarlarından ayırıp parçalayın. Diğer malzemeleri de ekleyin. Afiyet olsun.

 

DİYETİSYEN AYŞE DURAN

[email protected]

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim