Hawaii'de dev teleskop tartışmaları

Hawaii'de dev teleskop tartışmaları

Eyalet Yüksek Mahkemesi, Mauna Kea Dağı'nın zirvesine inşa edilmesi planlanan uzay teleskobu projesiyle ilgili itirazları ele aldı

HONOLULU (AA) - ABD'nin Hawaii eyaletindeki Mauna Kea Dağı'nın zirvesine inşa edilmesi planlanan teleskop projesiyle ilgili itirazlar Eyalet Yüksek Mahkemesinde görüşüldü.

Hawaii yerlileri için kutsal kabul edilen dağa teleskop inşa edilmesine karşı çıkanlar, Yüksek Mahkemeye yaptıkları başvuruda ilk derece mahkemesinde yaptıkları itirazı redden yargıç için reddi hakim talebinde bulundu.

Proje karşıtları, Yargıç Riki May Amano'nun proje için izin talep eden Hawaii Üniversitesine bağlı Imiloa Astronomi Merkezine üye olduğunu, dolayısıyla davaya onun bakmasının "çıkar çatışmasına" sebep olduğunu öne sürdü.

Davacılar, Yargıç Amano'nun projeye onay veren kararının geçersiz sayılmasını talep etti.

Başvuru, "Otuz Metre Teleskobu" adı verilen teleskop projesiyle ilgili Yüksek Mahkeme'ye yapılan ikinci itiraz oldu. Yargıçlar halen Hawaii Üniversitesinin zaten kiralık olan bir araziyi, teleskobu inşa eden şirkete yeniden kiralamasıyla ilgili yapılan bir başka itirazı değerlendiriyor.

Hawaii'de inşa edilmesine izin verilmezse teleskop, Atlantik Okyanusu'nda Fas açıklarındaki İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları'ndaki La Palma Adası'nda inşa edilececek. Ancak bilim adamları 4 bin 200 metre yüksekliğindeki Mauna Kea Dağı'nda gökyüzünün daha açık, ışık ve hava kirliliğinin daha az olması nedeniyle La Palma'dan daha iyi bir seçenek olduğu görüşünde.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :