Havuz kazısında bulunan heykelciklere turist ilgisi

Havuz kazısında bulunan heykelciklere turist ilgisi

Tokat'ta 2002 yılında bir çiftçinin havuz kazısı sırasında bulunan Roma dönemine ait üç "tanrı heykelciği", Tokat Müzesi'nde en çok ilgi gören eserlerin başında geliyor- İl Kültür ve Turizm Müdürü Çakır: - "Tokat Müzemizi 2017 yılında yaklaşık 50 bin yerl

TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Tokat Müzesi'nde sergilenen Roma dönemine ait üç heykelcik, ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken eserlerin başında geliyor.

Hititlerden Asurlara, Perslerden Romalılara, Anadolu Selçuklu Devleti'nden Osmanlı'ya kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Tokat'tan adeta tarih fışkırıyor. Kazılardan çıkartılan eserlerin büyük bölümü Tokat Müzesinde sergileniyor.

Müzedeki eserler arasında 2002 yılında Zile ilçesine bağlı Ağılcık köyünde bir çiftçinin havuz kazısı sırasında bulunan Roma dönemine ait üç heykelcik dikkati çekiyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tokat Müzesi'nde Roma dönemine ait pek çok eserinin bulunduğunu belirtti.

Çakır, eserler arasında ziyaretçilerin ilgisini en çok Apollon, Poseidon ve Nike'ın heykelciklerinin çektiğini söyledi.

Roma döneminde Yunan mitolojisindeki tanrılara inanıldığını ve bunların heykel ve heykelciklerinin yapıldığını anlatan Çakır, mitolojiye göre, Nike'ın zafer tanrıçası, Poseidon'un denizler, depremler ve atlar, Apollon'un da müziğin, güneşin, ateşin, şiirin ve sanatların tanrısı olduğunu ifade etti.

Apollon, Poseidon ve Nike'ın heykelciklerinin bir arada sergilenmesinin Tokat Müzesini ayrıcalıklı kıldığını vurgulayan Çakır, şöyle devam etti:

"Yunan mitolojisine göre bunlar büyük tanrılardı. Bir kısmı ise nispeten küçük tanrılardı. Bu tanrıların farklı şeylerden heykelleri yapılıyordu. Bu heykellerin yanında koruyucu olan yılan heykelleri, boğa heykelcikleri gibi bronzdan heykeller var. Bunları tek tek farklı müzelerde görme imkanı var ancak bu mitolojik tanrıların heykellerini bir arada bulmak mümkün değil."

Bulunduğunda üç heykelciğin bir sandığın içinde olduğunu, müzeye kazandırılan heykelciklerin özenle sergilendiğini anlatan Çakır, "Tokat Müzemizi 2017 yılında yaklaşık 50 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Bir sandığın içinde bulunan Apollon, Poseidon ve Nike'ın heykelcikleri müzemizin en önemli zenginliklerini teşkil ediyor. Bu üç heykelciği bir arada bulmak mümkün değil. Ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken eserlerin başında geliyor." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :