Havaalanlarındaki işletmelerin denetimi

Havaalanlarındaki işletmelerin denetimi

Havaalanlarındaki sıhhi iş yerleri havaalanı işletmecisince, buralar kamu-özel iş birliği projelerinde ise DHMİ tarafından yılda en az 1 kez denetlenerek, toplum ve çevre sağlığı açısından zararlı olanların faaliyeti hemen durdurulacak- İş yerlerinde kull

ANKARA (AA) - Havaalanlarında faaliyet gösteren otel, mağaza, otopark, depo, antrepo gibi sıhhi iş yerlerinin denetimi ve aykırılıklar halinde uygulanacak yaptırımlara ilişkin düzenlemeye gidildi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Sivil Hava Ulaşımına Açık Havaalanlarında Yer Alan Terminaller ile Sıhhi İşyerleri İçin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelik, sivil hava ulaşımına açık havaalanları kapsamındaki terminallerle sıhhi iş yerlerine verilecek iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Buna göre, terminal işletme ruhsatı verildiği tarihten itibaren 1 yıl geçerli olacak. Her yıl, ruhsat sahibinin Genel Müdürlüğe başvurarak temdit işlemi yaptırması ve hizmet tarifesinde belirtilen temdit ücretini yatırması gerekecek.

Terminal işletme ruhsatı dışındaki sıhhi iş yeri açma ve çalışma ruhsatları, iptal edilmediği sürece geçerli olacak ve temdit işlemi gerektirmeyecek.

Havaalanı sınırları içindeki sıhhi iş yerlerinde kullanılan malzemelerin havaalanı seyrüsefer ve elektronik sistemlerini olumsuz etkilediğinin havaalanı işletmecisi tarafından tespiti halinde, iş yerinin faaliyeti derhal durdurulacak ve Genel Müdürlüğe bildirimde bulunulacak. İşletmeden, en fazla 60 güne kadar aykırılığın giderilmesi istenecek. Süre sonunda aksaklıklar giderilmediği takdirde verilen ruhsat iptal edilecek.

- Güvenlik tedbirleri

Sivil hava ulaşımına açık havaalanlarındaki güvenlik önlemlerinin, ICAO Ek-17 ile Doküman 8973, ECAC Doküman 30 ve Milli Sivil Havacılık Güvenlik Programı'nda belirtilen standartlarda alınması zorunlu olacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan ve Genelkurmay Başkanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında tanzim edilen protokol kapsamındaki sivil havacılık işletmeleri tarafından kullanılan havaalanlarında, terminal işletmecisi tarafından alınacak güvenlik tedbirlerine ilişkin uygulamalar Genelkurmay Başkanlığının da olumlu mütalaası alınarak yürütülecek.

- Havaalanındaki işletmelerin denetimi

Havaalanlarındaki sıhhi iş yerleri, ayrıca havaalanı işletmecisi tarafından yönetmelik hükümlerine uyum açısından yılda en az 1 kez denetlenecek. Mevzuata aykırılıklar, ulusal ve uluslararası gerekliliklerin yerine getirilmediğinin tespiti halinde Genel Müdürlüğe bilgi verilecek. Genel Müdürlük, toplum ve çevre sağlığı açısından zararlı işletmelerin ve iş yerlerinin faaliyetini hemen durduracak. Mevzuata aykırı husus 90 gün içinde giderilemezse ruhsat iptal edilecek.

Kamu-özel iş birliği projeleri kapsamında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünce (DHMİ) ihale edilen ve özel sektör tarafından işletilen havaalanlarındaki sıhhi iş yerleri, DHMİ tarafından yönetmelik hükümlerine uyum açısından yılda en az 1 kez denetlenecek.

Yönetmelikle 10 Eylül 2008'de Resmi Gazete'de yayımlanan Sivil Hava Ulaşımına Açık Havaalanlarında Yer Alan Terminaller ile Sıhhi İşyerleri İçin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik (SHY-33B) yürürlükten kaldırıldı.

Sivil hava ulaşımına açık havaalanlarındaki, havaalanı ve terminal işletmecileri en geç bir yıl içinde yönetmeliğe uyum sağlamakla yükümlü kılındı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :