Hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi

Hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi

ATB Başkanı Çandır:- "Gerginliğin, arzu edilmeyen boyutlara ulaşmadan, iki ülkenin köklü ilişkilerine zarar vermeden son bulmasını temenni ediyoruz. Bu durum çok iyi kontrol edilmeli, akılcı, sağlıklı yaklaşımlarla bu süreç değerlendirilmeli"

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesiyle başlayan gerginliğin arzu edilmeyen boyutlara ulaşmadan, iki ülkenin köklü ilişkilerine zarar vermeden son bulmasını dileyerek, "Bu durum çok iyi kontrol edilmeli, akılcı, sağlıklı yaklaşımlarla bu süreç değerlendirilmeli" dedi.

ATB kasım ayı olağan meclis toplantısı, Ali Çandır başkanlığında yapıldı. Çandır, yaptığı konuşmada, hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrası başlayan gerginliğin arzu edilmeyen boyutlara ulaşmadan, iki ülkenin köklü ilişkilerine zarar vermeden son bulmasını diledi. Çandır, "Bu durum çok iyi kontrol edilmeli, akılcı, sağlıklı yaklaşımlarla bu süreç değerlendirilmeli" diye konuştu.

Çandır, uçağın düşürülmesinin ardından Rusya ile ekonomik ilişkilerde kendilerine ulaşan herhangi bir iptal olmadığını ancak sebze-meyve ve kesme çiçek sektöründe çalışan iş adamlarının bu konuda endişeli olduklarını belirtti. 

Dünyadaki ekonomik gelişmelerin gelecek 10 yılda daha da artacağına işaret eden Çandır, enerjinin, başta ekonomi olmak üzere, hukuk ve eğitim gibi alanlara harcanmasını istedi.

 Tarım sektörünün küresel rekabete korumasız ve hızlı biçimde açılmasının sektörü yıllar boyunca olumsuz boyutta etkilediğini ifade eden Çandır, şöyle devam etti:

"Bu olumsuz etkiyi azaltmanın bir aracı olarak gerçekleştirilen tarımsal destek ve teşvikler de son 13 yılda, 80 milyar lira gibi ciddi bir boyuta gelmiştir. Bu destek ve teşvikler, tarım topraklarında ve tarımda çalışan sayısındaki kayıplara ne yazık ki engel olamamaktır. Yani tarımdaki destek ve teşvikler hedeflerine ulaşamamış, attığımız taş hedefe ulaşmamıştır. Tarımda ilk olarak destek ve teşvik mekanizmalarını yeniden ele almalıyız. İşlevsel olarak destek ve teşviki doğru kullanmanın referansı ürün odaklı olmaktan geçer. Ürüne odaklanmış bir işlevsel destek ve teşvik sisteminin kaynağı ise tüm gelişmiş dünyada, toplu tarımsal üretim planlamasıdır. Önümüzdeki dönemde tarımsal destek ve teşvik konularında bu boyutlara yoğunlaşmanın gerekli olduğunu düşünmekteyiz."

- Asgari ücretin artırılması 

Asgari ücretin yükseltilmesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çandır, bin 300 liralık asgari ücretin işverene ilk etapta yaklaşık 18 milyar lira ek yük getirdiğini, kıdem tazminatı ve asgari ücret dışındaki artışların ise buna dahil olmadığını belirtti.

Bu rakamın Türkiye'deki 1 milyon işletmenin en büyük bini dışındaki 999 bin işletmenin yıllık toplam karına eşit olduğunu ifade eden Çandır, "Bu da göstermektedir ki asgari ücret artışının ilk etkisi doğrudan KOBİ'lere olacaktır ve KOBİ'ler tasfiye riskiyle karşı karşıya kalacaktır. Önerimiz, bu ek yükün kamu tarafından karşılanması yönündedir" dedi.

Piyasalarda KDV oranlarında artış olacağına ilişkin bir tedirginlik olduğuna da dikkati çeken Çandır, "Böyle bir artış özellikle tarım ürünlerinde üretici ve ticaret erbabını önemli ölçüde zorlayacak, nihai olarak tüketiciyi de aynı derecede sıkıntıya sokacaktır. Zaten son derece pahalı olarak tükettiğimiz ürünler, zorlayıcı bir etkiyle daha da pahalılaşacak, tüketimi azalacak, üretici ise bu durumdan dalgalar halinde olumsuz etkilenecektir. Bunun önüne geçmeli ve hatta tarım ürünlerinde et başta olmak üzere KDV indirimlerini gündeme alarak ekonomiyi canlandırmalıyız" ifadelerini kullandı.

- G20'nin Antalya'ya katkısı

G20 Liderler Zirvesi'nin Antalya için paha biçilmez bir tanıtım ve reklam aracı olduğunu vurgulayan Çandır, Antalya'nın bu potansiyelin kalıcı hale dönüşmesi için çalışması gerektiğini bildirdi.

Yeni kurulan hükümetten iş dünyası olarak çok büyük beklentileri olduğunu vurgulayan Çandır, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun bu beklentilerini 19 sayfalık rapor halinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunacağını kaydetti. 

Toplantıda söz alan sektör temsilcileri savaş uçağının düşürülmesinin Rusya ile ticari ilişkilere yansımaları konusunda yaşadıkları tedirginliği paylaştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı