''Hava kirliliğine diziler kadar önem verilmiyor''

''Hava kirliliğine diziler kadar önem verilmiyor''

İTÜ Maden Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kural:- ''Vatandaşlar olarak, hava kirliliğine en az diziler kadar önem verilmiş olsaydı, bugüne kadar sorun çözülürdü''- " 'Suya sabuna dokunmayayım' ya da 'böyle gelmiş böyle gider' mantığıy

EDİRNE (AA) - İTÜ Maden Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, "Vatandaşlar olarak, hava kirliliğine en az diziler kadar önem verilmiş olsaydı, bugüne kadar sorun çözülürdü.'' dedi.

Kural, Keşan'da düzenlenen ''Hava Kirliliği ve Kanser'' konulu panelde yaptığı konuşmada, ilçenin dünyanın en kirli ilçelerinden biri konumunda olduğunu söyledi.

Hava kirliliğinin önlenmesinde vatandaşlara da bazı görevler düştüğünü ifade eden Kural, standartlara uygun olmayan kömürlerin kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Vatandaşların dizilere, hava kirliliğinden daha fazla önem verdiğini aktaran Kural, ''Toplumun geneline bakıldığında, televizyonlarda saçma sapan dizileri izleyerek zaman geçiriliyor. Vatandaşlar olarak, hava kirliliğine en az diziler kadar önem verilmiş olsaydı, bugüne kadar sorun çözülürdü. 'Suya sabuna dokunmayayım' ya da 'böyle gelmiş böyle gider' mantığıyla hareket edilmeye devam edildiği sürece kirlilik yaşanmaya devam eder. Herkesin soruna duyarlı olması durumunda, sorun kısa sürede çözüme kavuşur.'' diye konuştu.

- "Buradan çıkıp yeniden dizilere dalıp giderseniz, geleceğinizi kaybedersiniz"

Geçmiş yıllarda İstanbul'da da ciddi anlamda hava kirliliği yaşandığına dikkati çeken Kural, o dönemde insanların maske takarak gezdiklerini hatırlattı.

Keşan'da ciddi anlamda hava kirliliği olduğunu aktaran Kural, ''Dünyanın en kirli ilçelerinden biri konumunda. Doğalgaz da belli bir noktaya kadar çözümdür. Ama onun da kendine göre, doğaya belli bir zararı var. Kısacası, yakılan her şeyin doğaya zararı var. Ben kömüre karşı biri değilim. Benim karşı çıktığım nokta, kömürün yanlış kullanılmasıdır. İstanbul'un yarısında doğalgaz var ama yarısında da kömür kullanılmaya devam ediyor. Ancak, kömür kontrollü olmaya başladı ve şu anda kirlilik yaşanmıyor. Keşan'da benzer kontroller uygulanırsa, sorun kalmayacaktır. Eğer buradan çıkıp yeniden dizilere dalıp giderseniz, geleceğinizi kaybedersiniz." değerlendirmesinde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :