Hatice Nine'ye evde okur yazarlık eğitimi

Hatice Nine'ye evde okur yazarlık eğitimi

Sakarya'da çok küçük yaşta anne babasını kaybeden ve "Kız çocuğu okumaz." düşüncesiyle okula gönderilmeyen 4 çocuk annesi, 6 torun sahibi Hatice Konak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın başlattığı okuma yazma seferberliğine Almanya'da yaşayan

SAKARYA (AA) - ONUR ORHAN - Sakarya'da çok küçük yaşta anne babasını kaybeden, 4 çocuk annesi ve 6 torun sahibi Hatice Konak, Almanya'da yaşayan kızının devreye girmesiyle çok istediği okuma yazma hayaline evinde kavuşacak olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Ferizli ilçesine bağlı Seyifler Mahallesi'nde yaşayan 76 yaşındaki Hatice Konak, 8 yaşındayken anne ve babasını kaybetti. Küçük bir çocuk olduğu için kız kardeşiyle akrabalarının yanında büyüyen ve inek bakmak zorunda kalan Konak, okuma yazmayı çok istediği halde "Kız çocuğu okumaz." düşüncesiyle okula gönderilmedi.

Çalışmak için Almanya'ya giden eşinden gelen mektuplara cevap veremediği, kızlarına mesaj çekemediği için okuma-yazma isteğinden yıllarca vazgeçmeyen Hatice Nine'nin hayali, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın başlattığı okuma yazma seferberliğiyle yeniden canlandı.

Almanya'da yaşayan kızı Bakiye Demirhan'ın telefonla ulaşmasıyla Hatice Nine'yi evinde ziyaret eden Ferizli Halk Eğitim Merkezi yöneticileri, merkeze gelmekte zorlanan Konak'a evinde okuma yazma öğretme sözü verdi.

İlçe Halk Eğitim Merkezi'nden gönderilen ekipmanlar sayesinde öğretmeninden hafta içi okuma yazma dersi alan Hatice Nine, şimdi hayalinin gerçekleşecek olmasından dolayı çok mutlu.

- Hatice Nine'ye evde okur yazarlık hizmeti

Hatice Konak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın başlattığı okuma yazma seferberliği kapsamında açılan kursları Almanya'daki kızı sayesinde öğrendiğini söyledi.

Kızının Ferizli Halk Eğitim Merkezi'ni arayarak başvurduğunu ve bu şekilde kursa başladığını aktaran Konak, okumayı çok istediğini, öğrenmeye başladığını, harfleri tanıdığını ancak henüz birleştiremediğini belirtti.

Konak, anne ve babasının 8 yaşındayken vefat ettiğini, o nedenle kendilerini halalarının büyüttüğünü anlatarak, "Halamız da bizi okula gönderemedi, koyun baktık, inek baktık. İki kız çocuğu kaldık biz. Okullar uzaktı, 'Kız çocuğu okumaz.' dediler. Biz gidemedik, okuyamadık. Okul da çok uzaktı, gidilecek gibi de değildi. Kendim okuyamadığım için kendi çocuklarımı gönderdim." ifadelerini kullandı.

Eşinin 1968 yılında çalışmak için Almanya'ya gittiğini, ona mektup yazamadığını dile getiren Hatice Nine, "Gelen mektupları okuyamıyorum, komşuya gidiyorum. 'Kızlarımı okutayım.' dedim, öyle geçti ömrümüz. Sonunda hayalimize kavuştuk ama geç kaldık. Yaş 76'ya giriyor artık ama olsun bundan sonra ne kadar ömrümüz varsa onu değerlendiririz." dedi.

- 5 bin 500 öğrenciye okuma yazma öğretiliyor

İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın başlattığı okuma yazma seferberliğine Sakarya olarak büyük duyarlılık gösterdiklerini anlattı.

Farkındalık oluşturabilmek adına halk eğitim merkezlerine ulaşmada sıkıntı çeken tüm vatandaşların evine öğretmenleri gönderip bu seferberliğe katkı verdiklerine dikkati çeken Töre, şöyle devam etti:

"Çok istekli, çok azimli, bu işi öğrenmeyi 'hayatının en mutlu anı' olarak tanımlayan öğrencilerimizi tanıdık. Hatice Nine ve komşusu Melahat Hanım da bir evde birlikte kurs almaktalar. Biz de misafir olarak kendilerini ziyaret ettik, başarı, azim ve cesaretlerinden dolayı kendilerine çok teşekkür ediyoruz. İnşallah ilk diplomalarımızı bu çalışkan öğrencilerimize sunacağız."

Töre, Sakarya'da 0,3 oranında okuma yazma bilmeyen vatandaşın olduğuna işaret ederek, "Şu anda Sakarya genelinde 400 merkezimizde 5 bin 500 öğrencimize okuma yazma seferberliği başlatmış durumdayız. Hedefimiz, bu seferberliğin sonuna kadar tüm vatandaşlara birebir ulaşmak, okullarımızda, halk eğitim merkezlerimizde, camilerimizde, Kur'an kurslarımızda, buralara ulaşamayan vatandaşlarımızın da evlerine giderek, Sakarya'daki okumaz yazmazları sıfırlamayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Ferizli Halk Eğitim Merkezi Müdürü Erhan Kantere ise Hatice Konak'ın Almanya'da yaşayan kızının kendilerine telefonla ulaşmasıyla hemen harekete geçtiklerini anlattı.

"Hatice Teyze'ye ulaşınca sanki torununu görmüş gibi sevindi." diyen Kantere, "Okuma yazma isteğini ortaya koymuştu. Kursu başlatacağız dedik, 'Gerekirse ben Ferizli'ye gelirim.' dedi. 'Yok Hatice Teyze, sen zahmet etme, biz buraya öğretmenimizle geleceğiz.' dedik. 'Bismillah' diyerek kursumuzu başlattık. İnşallah Hatice Teyze'yi hayaline kavuşturacağız. Artık Almanya'daki kızına mektupla mesajla cevap verecek." ifadelerini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :