Hatay'da toplu açılış töreni

Hatay'da toplu açılış töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)"Neden istikrarsızlık üreten bir sistemde ısrar ediyoruz? Çünkü Türkiye'yi her 10 yılda bir darbelerle, cuntalarla dizayn edenler böyle istediler. Güçlü bir Türkiye'nin önünü kesmek için özel olarak geliştirilmiş, çarpık bir sist

HATAY (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Neden istikrarsızlık üreten bir sistemde ısrar ediyoruz? Çünkü Türkiye'yi her 10 yılda bir darbelerle, cuntalarla dizayn edenler böyle istediler. Güçlü bir Türkiye'nin önünü kesmek için özel olarak geliştirilmiş, çarpık bir sistemi, gelin 16 Nisan'da değiştirelim." dedi.

Erdoğan, Hatay'da İtfaiye Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, büyük devlet olmak için büyük millet olmak gerektiğini, Türk milletinin büyük bir millet olduğunu vurguladı.

Beyazıd-ı Bestami'nin şehrinden gür sedalar çıktığını belirten Erdoğan, "Allah sizden razı olsun. Siz kendinizi 15 Temmuz'da ispat ettiniz. Siz 15 Temmuz'da İstiklal Marşımızda olduğu gibi, 'Arkadaş yurduma alçakları uğratma sakın, siper et gövdeni dursun bu hayasızca akın, doğacaktır sana vadettiği günler Hakk'ın, kim bilir belki yarın balki yarından da yakın'. Siz tanklara göğüs gerdiniz. F-16'lara, helikopterlere göğüs gerdiniz. Üzerine üzerine gittiniz, yılmadınız, durmadınız. Ya Rab, beni bu milletin bir evladı olarak görevlendirdiğin için sana sonsuz hamdüsenalar olsun." diye konuştu.

Türkiye'nin demokrasisine burun kıvıranlara 15 Temmuz'da demokrasiye nasıl sahip çıkılacağını 80 milyonun hep birlikte gösterdiğini ifade eden Erdoğan, milletin istiklaline ve istikbaline sahip çıktığını dile getirdi.

Erdoğan, 80 milyonun tek yürek olarak demokrasiye sahip çıktığının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi sıra milletimizin büyüklüğüne uygun bir devlet yönetimine sahip olmaya geldi. Çünkü ülke olarak kalkınma yarışına benzer şartlarda başladığımız pek çok ülkenin maalesef çok gerisinde kaldı. Koalisyonlar yüzünden hem zaman olarak hem imkan olarak çok büyük kayıplara uğradık. İstikrarsızlığın ülkemize maliyetini göstermesi bakımından size birkaç örnek vereceğim. 1970 yılında Türkiye'nin kişi başına milli geliri 580 dolar. Güney Kore'nin 260 dolar, Portekiz'in 820 dolar. 2003 yılına gelindiğinde Türkiye 3 bin dolara yeni ulaşırken, Güney Kore 12 bin doları aşmış, Portekiz de bu rakama yaklaşmıştır. Bugün Türkiye 2003'e göre üç katın üzerinde bir büyüme ile 11 bin dolara ulaştı bizim iktidarımızda. Güney Kore ve Portekiz 23-24 bin dolar civarında milli gelire sahip. Bu şu anlama geliyor; Türkiye tüm bu dönem boyunca hep, son yıllarda olduğu gibi istikrarlı bir yönetime sahip olsaydı, biz de diğerleriyle aynı civarda bir milli gelire ulaşacaktık. Ekonomik olarak büyük devlet olmamızın önündeki en büyük engel istikrarın korunamamasıdır. Ülkemizin önünün darbelerle, krizlerle, kaoslarla sürekli kesilmesi yönünden sürekli geride kaldık."

-"Sorunda hemfikir miyiz?"

"Sorunun; istikrar ve güven ortamının tesisinde yaşanan sıkıntılar olduğunda hemfikir miyiz?" diye soran Erdoğan, çözümün ise sorunun kaynağı olan yönetim sistemini değiştirmek olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kore ve Portekiz'in gerekli değişiklikleri Türkiye'den çok önce gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek,"Peki biz neden istikrarsızlık üreten bir sistemde ısrar ediyoruz? Çünkü Türkiye'yi her 10 yılda bir darbelerle, cuntalarla dizayn edenler böyle istediler. Adeta güçlü bir Türkiye'nin önünü kesmek için özel olarak geliştirilmiş, çarpık bir sistemi işte gelin diyorum; 16 Nisan'da değiştirelim. Bu reformun ilk adımını 2007'de attık, şimdi bu işi nihai noktaya ulaştırıyoruz." ifadesini kullandı.

Meydanda bulunanlara "Hatay, 16 Nisan'da evet diyerek, istikrar ve güven ortamını kalıcı hale getiriyor mu? 16 Nisan'da evet diyerek, geçmişteki kavga, kaos dönemlerinin üzerine en kalınından bir çizgi çekiyor mu? Hatay 16 Nisan'da evet diyerek, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması kararlılığını destekliyor mu? 'Büyük millet için, büyük devlet' diyor muyuz?" sorularını yönelten Erdoğan, "evet" yanıtını alması üzerine, "İşte 16 Nisan bu özlemin adıdır. Şimdiden hayırlı olsun." karşılığını verdi.

-"Hatay istikrarın kıymetini bilir"

Hatay'ın bağımsızlığın şehri olduğunu belirten ve Tayfur Sökmen'i rahmetle yad ettiğini belirten Erdoğan, kentin demir çelik sektörünün lokomotifi, tarımın ve bereketli toprakların diyarı olduğunu dile getirdi.

Erdoğan, Hatay'ın ticaretin merkezi, sahip olduğu kültürel değerleri turizmle birleştiren önemli bir kent olduğunun altını çizerek, "Bunun için Hatay istikrarın kıymetini bilir. Krizlerin ülkemize ve kendisine neye mal olduğunu Hatay çok iyi bilir. Bizler çok partili hayata geçtiğimiz 1950'den bu yana 16 ayda bir hükümet değiştirmişiz. Bunların içinde 25 günde hükümet değiştiği zamanlar da olmuş. Burada istikrar olur mu?" şeklinde konuştu.

Ülkenin son 14 yılda istikrara kavuştuğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son 14 senede istikrar var. Seçimler ilan edildiği zamanda yapılıyor. Bu istikrar sebebiyle de Türkiye tırmanıyor. İşte bunun devamı, daha iyi bir noktaya gelmesi için. Geçtiğimiz 14 yılda Hatay'a 21 katrilyon yatırım yaptık. Hatay'ı tarihine uygun yeni bir kalkınma yoluna soktuk. Bugün Hatay dış ticaret hacmi itibariyle ülkemizin 11'inci şehri haline geldi." dedi.

(Sürecek)



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :