Hatay'da su fiyatı tartışması

Hatay'da su fiyatı tartışması

Hatay'da, 11 Kasım'da ertelenen ve bugün tekrar toplanan HATSU'nun Olağan Genel Kurulu'nda su fiyatlarıyla ilgili komisyon kararında yine uzlaşma sağlanamadı

HATAY (AA) - Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (HATSU) Genel Müdürlüğünün 11 Kasım'daki Olağan Genel Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine bugüne ertelenen toplantıda, yine uzlaşma sağlanamadı.

Hatay Büyükşehir Belediyesi'ndeki Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen kurul, yaklaşık 5 buçuk saat sürdü. Zaman zaman siyasi parti grupları arasında tartışmaların yaşandığı kurulda, su fiyatlarının yüksek olduğunda hemfikir olunurken ne kadar indirileceği konusunda fikir ayrılığı yaşandı.

- AK Parti, 1 lira 29 kuruşta ısrarlı

Genel Kurul'da söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, kanunlara göre, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın suyun konutlara 1 lira 29 kuruştan iş yerlerine de 2 liradan verilmesi konusunda Plan ve Bütçe Komisyonu'nun hazırladığı raporu oylatmaması halinde suç işleyeceğini hatırlattı.

Kimyeci'nin komisyon raporunu oylatıp oylatmayacağını sorması üzerine Savaş, komisyonun hazırladığı raporun gelirleri azaltan bir rapor olduğunu, bunu oylattığı takdirde suç işlemiş olacağını belirterek 11 Kasım’da olduğu gibi komisyon raporunu genel kurulda oylamaya sunmadı.

Bunun üzerine Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi söz alarak halkın su fiyatlarının inmesini dört gözle beklediğini, su fiyatlarını indirerek halka yapılan bu zulme son verilmesini istedi.

MHP Grup Sözcüsü Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy ise su fiyatlarına zammı hep beraber yaptıklarını, bunun da çok büyük bir hata olduğunu belirterek, "Biz bu hatayı birlikte yaptık. Birlikte düzeltebiliriz" demesi üzerine Savaş, genel kurula ara verdi.

- Uzlaşma sağlanamadı

Verilen arada Savaş, ilçe belediye başkanları ve partilerin grup sözcüleri, genel kurul salonunun dışında toplanarak uzlaşma zemini aradı. Yaklaşık yarım saat süren görüşmede siyasi parti grupları arasında yine bir uzlaşma sağlanamadı. 

Aranın ardından kurulda Savaş, şunları aktardı:

"Biz de uzlaşmayı çok istedik, ancak sağlanamadı. Biz mayıs ayında yapılan genel kurula sunduğumuz ve içinde konutlara 2 lira 55 kuruştan, iş yerlerine de 6 liradan su verilmesinin de bulunduğu HATSU’nun ek bütçesine genel kuruldan onay çıkmadığı için yargıya gitmiştik. Şu anda konu yargı aşamasında, dolayısıyla artık kararı yargı verecek." 

HATSU Genel Kurulu'nu AK Parti İl Başkanı Ahmet Atıç, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, oda başkanları ve vatandaşlar da izledi.

Hatay Büyükşehir Belediye Meclisinin AK Partili üyeleri, 11 Kasım'da gerçekleştirilen HATSU Olağan Genel Kurulu'nda, şebeke su fiyatının meskenlerde 1 lira 29 kuruşa, iş yerlerinde ise 2 liraya düşürülmesine ilişkin komisyon kararını oylatmadığı iddiasıyla Belediye Başkanı Lütfü Savaş hakkında savcılığa ve Hatay Valiliği aracılığıyla da İçişleri Bakanlığına suç duyurusunda bulunmuştu.

HATSU'nun mayıs ayında yapılan genel kurul toplantısında kurul üyelerinin ek bütçeye onay vermemesi üzerine Savaş da yargıya başvurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı