Hatay'da ''Kuş Göç Günleri'' etkinliği

Hatay'da ''Kuş Göç Günleri'' etkinliği

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesince ''Kuş Göç Günleri'' etkinliği düzenlendi

HATAY (AA) - Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi tarafından ''Kuş Göç Günleri'' etkinliği gerçekleştirildi. 

Belen ilçesi Kıçı mevkisinde bu yıl 4'üncüsü gerçekleşen etkinlikte Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Veteriner Fakültesi öğrencileri kuş gözlemleri yaparak dernek yetkililerinden bilgi aldı.

 Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, yaptığı açıklamada Hatay'ın dünyada önemli kuş göç yolları üzerinde bulunduğunu belirtti.

Öğünç, yılda yaklaşık 1 milyon süzülen göçmen kuşun üremek ve kışlamak amacıyla kentin hava sahasını etkin bir şekilde kullandığını anlattı. 

 Hatay'ın kuş göçleri açısından olağanüstü konumunu yeterince tanıtamadığının altını çizen Öğünç, şunları söyledi:

''Dernek olarak son 4 yıldır düzenli olarak kuş göç günleri etkinliği ve çalıştaylar düzenledik. Hatay'dan geçen kuşların bilinmesi için insanların dikkatini çekmemiz gerekiyordu. Bunu da başardık. Yaptığımız etkinlikle bir farkındalık oluşmasını, insanların kuşlara, doğaya karşı bilinçlenmesini amaçladık. Bunda da başarı sağladığımızı düşünüyoruz. Hatay'ın Belen ilçesi dünyaca bilinen önemli bir kuş göç yoludur. Bu bölge Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Hatay'ın tabiat parkı ilan edilen ilk bölgesi oldu. Buda onur verici bir gelişmedir. Bölgede kurulacak tesisin fizibilite çalışması konusunda uzman 30 bilim insanın katılımıyla derneğimiz tarafından yapıldı. Bundan sonraki aşamada uygulama noktasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı bizim hazırladığımız rapor doğrultusunda tabiat parkı tesisini kuracak. Çalışmalar istediğimiz doğrultuda bittiği takdirde hem Hatay'ın hem de Türkiye'nin dünya ya açılan farklı bir kapıya kavuşmuş olacaktır.''

MKÜ Mimarlık Fakültesi Peysaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Atmaca, Hatay'ın Afrika ve Avrupa üzerinden süzülen kuşların önemli göç yolları arasında bulunduğunu ifade etti. 

Göçmen kuşların kış mevsimini geçirmek için güneye, yazında kuzeye doğru göç ettiklerini aktaran Atmaca, ''Sonbahar ve ilkbahar dönemleri önemli göç zamanlardır. Şu anda Avrupa üzerinden gelerek Afrika'ya doğru göçen kuşlar bu dönemlerde süzülerek Hatay'dan Suriye'ye daha sonra Lübnan ve o şekilde Afrika'nın içlerine kadar göçlerini tamamlıyorlar. Eylül, ekim ve kasım ayları bu göçlerin en yoğun olduğu dönemlerdir'' diye konuştu.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı