Hatay'da "bağ bozumu" heyecanı

Hatay'da "bağ bozumu" heyecanı

Hassa ilçesinde üzüm hasadına başlandı- Hassa Ziraat Odası Başkanı Şahiner: "İlçemiz genelinde yaklaşık 50 bin dekarlık alanda üzüm yetiştiriliyor. Bu alanda yıllık 60 ile 70 bin ton arasında üzüm hasadı yapıyoruz"

HATAY (AA) - Hatay'daki üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 96'sının yapıldığı Hassa'da, lezzeti ve kalitesiyle damakta ayrı bir tat bırakan üzümün hasadına başlandı.

Üzüm üreticileri, yıl boyunca bağlarında hasat çalışmalarını başlarken, üreticiler, ürünlerini toplamak için yoğun çaba sarf ediyor.

Toplanan üzümler, özenle sandıklara yerleştirildikten sonra nakil için hazır hale getirilip traktörlere yüklenerek, satışa gönderiliyor.

Hassa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şahiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişten bu yana ilçenin yörede "üzüm cenneti" olarak anıldığını ve burada üretilen üzümlerin Türkiye'nin dört bir yanında alıcı bulduğunu söyledi.

İlçede 4 farklı üzüm çeşidinin yetiştirildiğini kaydeden Şahiner, "İlçemiz genelinde yaklaşık 50 bin dekarlık alanda üzüm yetiştiriliyor. Bu alanda yıllık 60 ile 70 bin ton arasında üzüm hasadı yapıyoruz. İlçemizdeki üzümlerin yaklaşık yüzde 10'u ihracata, yüzde 20'si meyve suyu ve şarap fabrikalarına geriye kalanları ise sofralık olarak tüketiliyor" dedi.

Şahiner, bu yıl yaşanan aşırı sıcak ve kuraklıktan dolayı sofralık olarak satılan ürünlerde yaklaşık yüzde 40'lık bir azalma olduğunu ve bu durumun üreticileri üzdüğünü aktardı.

Üzüm fiyatlarının meyve suyu ve şarap fabrikalarına gidenlerinin ortalama 40 kuruştan satıldığını ifade eden Şahiner, sofralık olarak piyasaya sunulanların ise yaklaşık 1 liradan alıcı bulduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :