Hatay'da Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri

Hatay'da Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri

Vali Lekesiz: ''Organizasyonla bir taraftan Hatay mutfağının tanıtılması, diğer taraftan da dünyaca ünlü gastronomi profesörlerini buluşturarak bilgi, deneyimlerini ve kazanımlarını kendi ülkelerinde sunmaları için uygun bir ortamın olması amaçlandı''

HATAY (AA) - Hatay Valiliği'nin koordine ettiği, Hatay İl Yenilik Platformu projesi kapsamında 3-6 Eylül tarihleri arasında yapılacak, 17 Akdeniz ülkesinden ünlü şef ile gurmelerin katılacağı ''Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri'' başladı.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, valilik bahçesinde düzenlenen kokteylde yaptığı konuşmada, organizasyonla bir taraftan Hatay mutfağının tanıtılması, diğer taraftan da dünyaca ünlü gastronomi profesörlerini buluşturarak bilgi, deneyimlerini ve kazanımlarını kendi ülkelerinde sunmaları için uygun bir ortamın oluşturulmasının amaçlandığını belirtti.

Lekesiz, Hatay coğrafyasının, insanlığın var olduğu ilk dönemlerden beri tarihin hemen her döneminde çok önemli, kıymetli, derin bir tarihi ve zengin bir kültür mirasına sahip olduğunu söyledi.

İnsanlığın adeta ortak mirası olan kentin dinamikleriyle işbirliği içerisinde Hatay'ı geleceğe taşıyabilmek için valiliğin öncülüğünde, 16 kurum ve kuruluşla bir araya gelerek Hatay İl Yenilik Platformu adı altında çatı yapı kurduklarını dile getiren Lekesiz, ellerindeki bütçeyi değerlendirdikten sonra sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetişmesi ve turizm sektörünün geleceğini değerlendirmeye karar verdiklerini kaydetti.

Platformun yaklaşık iki yıldır güzel çalışmalara imza attığını, dünyada daha önce hiç gerçekleştirilmemiş Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri adı altında, Hatay'ın ev sahipliğinde bir organizasyona karar verdiklerini ifade eden Lekesiz, şöyle devam etti:

''Organizasyonla bir taraftan Hatay mutfağının tanıtılması, diğer taraftan da dünyaca ünlü gastronomi profesörlerini buluşturarak bilgi, deneyimlerini ve kazanımlarını kendi ülkelerinde sunmaları için uygun bir ortamın olması amaçlandı. Organizasyona 17 ülke katılıyor. Bu ülkeler Arnavutluk, Bosna-Hersek, Cezayir, Fas, Fransa, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Karadağ, Lübnan, Malta, Monako, Slovenya, Tunus, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Portekiz ve Makedonya'dır. Uluslararası tanınan şeflerden yaklaşık 77'si ilimize konuk oldu. Ülkemizden de tanınan şef ve uzmanlardan 25'i misafirimiz olarak geldi. Bunlardan bir kısmı da örneğin İspanya'nın deyim yerindeyse Anadolu Ajansı gibi oranın tüm basın yayın organlarına servis yapacak bir ajans konumda olmak üzere ulusal ve uluslararası basın mensuplarından 66 kişi misafirimiz olarak geldi.''

Lekesiz, dört gün sürecek etkinlikle bir taraftan insanların damağına hitap edileceğini, diğer taraftan da ilin tarihi ve turistlik yerlerinin tanıtılmasının planlandığını söyledi.

Gagavuz Türkleri grubunun müzik ziyafeti sunduğu kokteyle kamu kurum temsilcilerinin yanı sıra, gastronomi otoriteleri, mutfak yazarları, profesyonel aşçılar, beslenme uzmanları, ulusal ve yerel üreticiler, turizmciler, gıda ve tarım sektörü temsilcileri de katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı