Hat sanatı İstanbul'dan dünyaya yayılacak

Hat sanatı İstanbul'dan dünyaya yayılacak

IRCICA Genel Direktörü Eren: "İslam Dünyası Hattatlar Birliği'nde Irak, Suriye, Suudi Arabistan, Pakistan, İran, Cezayir, Tunus, Fas, Malezya gibi bütün İslam ülkelerinden hattatlar olacak. İleride de eserlerimizi Avrupa'ya da yayacağız. Network kurumunda

İSLAM (AA) - LALE BİLDİRİCİ - İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin (IRCICA) Genel Direktörü Halit Eren, IRCICA bünyesinde kurulan İslam Dünyası Hattatlar Birliği'nin dünya hattatlarını İstanbul'da buluşturacağını belirterek, "Birlikte Irak, Suriye, Suudi Arabistan, Pakistan, İran, Cezayir, Tunus Fas, Malezya gibi bütün İslam ülkelerinden hattatlar olacak. İleride de eserlerimizi Avrupa'ya da yayacağız. Network kurumundan sonra yapacağımız sergi ve faaliyetlere de bütün dünya dahil olacak" dedi.  

Halit Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslam Dünyası Hattatlar Birliği'nin kuruluşun 14 Eylül'de ilan edildiğini, Osmanlı hat sanatının gelişiminde ve dünyada tanınmasında önemli bir rol oynayacağını söyledi.

IRCICA olarak 30 yıldır uluslararası hat müsabakaları düzenlediklerini ve bu yarışmalara yurt dışından birçok hattatın katıldığını ifade eden Eren, "1980'li yıllardan beri verdiğimiz hat kurslarıyla İslam dünyasında ve bütün dünyada hattın gelişmesi için çalışmalar yaptık. Hat üstatları ve hattatların sayısı arttıkça bunları bir araya getirmek istedik. Dünya ülkelerinden gelen 200 üzerindeki hattatı da Uluslararası Hat Buluşması etkinliğinde bir araya getirdik. Bu münasebetle İslam Dünyası Hattatlar Birliği'ni de kurmaya karar verdik. Bu birlik bütün dünya hattatları arasında bir network ağı oluşturacak. Birlik hattatların birbirleriyle daha yakın işbirliği kurmalarına da yardımcı olacak" diye konuştu. 

Kur'an-ı Kerim'in nazil oluşuyla hattın gelişmeye başladığını dile getiren Eren, hattın Osmanlı döneminde zirveye ulaştığını anlattı. 

- "Avrupa, Amerika, Japonya da olacak"

İslam Dünyası Hattatlar Birliği'nin ilk kez İstanbul'da IRCICA bünyesinde faaliyette bulunacağına dikkati çeken Eren, şöyle devam etti: 

"Birlikte Irak, Suriye, Suudi Arabistan, Pakistan, İran, Cezayir, Tunus Fas, Malezya gibi bütün İslam ülkelerinden hattalar olacak. İleride de eserlerimizi Avrupa'ya da yayacağız. Network kurumundan sonra yapacağımız sergi ve faaliyetlerde bütün dünya dahil olacak. Avrupa, Amerika, Japonya da olacak. Birliğimize üye olacak olan hattalar ise icazetli hattatlar, herhangi bir hocadan icazetini ve diplomasını almış, üye olabilecek. Hat cemiyetleri tüzel kişi olarak üye olabilecek. Hat severler ve ilgililer fahri üye olabilecek. Birliğe üye olan hattatlar da bir aidiyet hissedecekler."

- "Hat ile İslam ülkeleriyle güzel bir köprü kurmuş olacağız"

Eren, Birliğe üye olan hattatlarla proje üretileceğini, ortak sergiler yapılacağını ve birçok sanat faaliyetleri icra edileceğini söyledi. 

İslam Dünyası Hattatlar Birliği'nin Türkiye ile İslam ülkeleri arasında bir köprü de oluşturacağına işaret eden Halit Eren, "Hat sanatının arkasından tezhip de gelecek. Hattı süsleyen, bir de tezhip vardır. Hat ile İslam ülkeleriyle güzel bir köprü kurmuş olacağız" ifadelerini kullandı. 

İstanbul'da yetişen hattatların İslam dünyasında önemli bir yere de sahip olduğunu ifade eden Eren, hat sanatında İstanbul'un çok önemli bir yeri bulunduğunu belirtti.

IRCICA Genel Direktörü Halit Eren, "Bütün dünyadaki hattatlar İstanbul'a gelmek için can atıyor. Eskiden meşhur bir söz varmış. 'Kur'an-ı Kerim Mekke'de nazil oldu, Kahire'de okundu, İstanbul'da yazıldı.' Hat sanatının zirveye ulaştığı yerdir İstanbul. Tüm hattatlar da bu birlik sayesinde kendi tecrübelerini paylaşacak ve birbirlerini de destekleyecek. Hattatlar, Birlikte daha organize de bir eğitim alacak" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı