Hastalar ilacı doğru kullanmalı

Hastalar ilacı doğru kullanmalı

İlaçların bilinçsiz ve akılcı olmayan şekilde kullanılması tüm dünyada büyük bir sorun oluşturuyor.

Dünya genelinde tüm ilaçların yarısından fazlasının uygunsuz reçetelendirildiğini ve satıldığını belirten 5. Bölge Konya Eczacı Odası Başkanı Adem Açıkgöz “Hastaların da yaklaşık yarısı ilaçları doğru olarak kullanamıyor. İlaçların fazla, az veya yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir” açıklamasında bulundu.

İlaç tedavisinin kişiye özgü olduğunu ve birine iyi gelen bir ilacın, başka birine iyi gelmeyebileceğini vurgulayan Başkan Açıkgöz başkalarının ilaçlarının kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi. Akılcı olmayan ilaç kullanımının başta ilaçların yan etkisinin artmasına, hastalık ve ölümlerde artışa ve ilaçlara karşı direnç gelişimine neden olabildiğini belirten Açıkgöz, “İlaçlar, doktorun hastaya ve tedaviye göre belirlediği miktarda ve sürede kullanılmalı. Hastanın doktor kontrolü dışında kendi kendini tedavi etmeye çalışması ya da tedavi için reçete edilen miktarın dışında ilaç kullanımı vücuda zarar verebilir” dedi.

BİTKİSEL ÜRÜNLER ZARARLI OLABİLİR

Bitkisel ürünlerin ilaçlarla birlikte kullanımının da birçok zararlı etkiye neden olabildiğini söyleyen Ecz.Adem Açıkgöz, “İlaç tedavisi yerine bitkisel ürün seçeneklerine kesinlikle başvurulmamalı” uyarısında bulundu. İlaç kullanırken vücutta fark edilen kaşıntı, çarpıntı, ağrı, yüksek ateş gibi değişimlerle ilgili doktorun bilgilendirilmesi gerektiğini anlatan Açıkgöz, “Doktorun gerek görmediği ilacın reçetelenmesi konusunda doktora baskı yapılmamalı ve eczaneden reçetesiz olarak ilaç alınmamalı” şeklinde konuştu. Ferit Hepokur-Memleket