"Hassas burunlar" suçluların korkulu rüyası

"Hassas burunlar" suçluların korkulu rüyası

Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı bünyesindeki eğitimli köpekler, hassas burunlarıyla suçlulara geçit vermiyor- Eğitmenleri nezaretinde katıldıkları operasyonlarda her geçen gün daha da etkin rol alan dedektör köpekler, hem terör hem de kaçakçılıkla mücad

GAZİANTEP (AA) - ADSIZ GÜNEBAKAN - Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı bünyesindeki eğitimli köpekler "Azot", "Harbi", "Asil" ve "Coco", hassas burunlarıyla suçlulara geçit vermiyor.

Eğitimlerinin ardından zorlu testlerden geçtikten sonra görevlendirilen dedektör köpekler, güvenlikte etkin rol oynuyor. Suçluların adeta korkulu rüyası haline gelen özel eğitimli köpekler, operasyonlardaki başarılarıyla dikkati çekiyor. 

Suriye ile sınırı bulunan ve kaçakçılıkta doğu ile batı arasında geçiş noktası olan Gaziantep'te, İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan "Azot", "Harbi", "Asil" ve "Coco", başta terör olayları olmak üzere uyuşturucu ve sigara kaçakçılığı ile arama-kurtarma faaliyetlerinde güvenlik güçlerine önemli katkı sunuyor.

Özel mamayla beslenen ve İl Jandarma Komutanlığındaki pentatlon parkurunda her gün kondisyon eğitiminden geçen "hassas burunlar", haftada bir gün de sosyalleşmeleri için eğitmenleri tarafından kalabalık yerlere götürülüyor.

- Zehir tacirlerine göz açtırmadı

Jandarma ve polis ekiplerinin narkotik operasyonlarında en ön sıralarda yer alan 6 yaşındaki uyuşturucu dedektör köpeği Asil, şimdiye kadar sayısız operasyonda görev aldı.

Uyuşturucu kaçakçılığında kullanılan araçlardaki gizli bölmeleri kısa sürede bulan Asil, zehir tacirlerine göz açtırmıyor. Kaçakçıların, zaman zaman uyuşturucunun kokusunu gizlemek için farklı maddeler kullanmaları dahi Asil'in hassas burnuyla uyuşturucuyu ortaya çıkarmasını engelleyemedi.

Polis ekiplerinin operasyonlarına da destek veren "Asil", uyuşturucu olduğu tahmin edilen yaklaşık 2 dönümlük zeytin bahçesinde yaptığı aramada, toprağa gizlenmiş 30 kilogram eroini bularak önemli bir başarıya imza attı.

- Mazisi başarılarla dolu 

Daha önce Diyarbakır'da görev yapan ve eğitmeni ile Gaziantep'e tayin edilen "Asil", 5 yılda katıldığı sayısız uyuşturucu operasyonunda 27 ton 165 kilogram kubar esrar, 16 ton 908 kilogram toz esrar, 1 milyon 385 bin kök hint keneviri, 30 kilogram eroin ve 650 bin adet uyuşturucu hap ele geçirilmesini sağladı.

- Kayıp şahıs, bomba ve kaçak sigara onlardan soruluyor

Bomba ve patlayıcı arama köpeği 5 yaşındaki "Azot" da mühimmatların bulunmasına yardımcı oldu. Patlayıcı ve bombaları kısa sürede tespit edebilen Azot, yılbaşından bu yana katıldığı operasyonlarda 2 el yapımı bomba, 6 av tüfeği, bir tabanca ve 120 fişek bularak güvenlik güçlerine destek verdi.

Kayıp şahısların bulunmasında ve hatta hayvan hırsızlığında güvenlik güçlerinin bir numaraları yardımcısı iz takip köpeği "Harbi" de kayıp şahısların aranmasında büyük başarı gösterdi. Harbi, bu yıl içinde kentte 3 kayıp şahsın bulunmasında ve 2 hayvan hırsızlığının aydınlatılmasında etkili oldu.

Sigara kaçakçılığının bir numaralı ismi olan 4 yaşındaki tütün arama köpeği "Coco" da kaçak sigaraların bulunmasında önemli rol oynadı. Jandarma ekipleri, 1 Ocak'tan itibaren yaptığı çalışmalarda Harbi sayesinde 1 milyon 759 bin 473 paket kaçak sigara ele geçirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı