"Harb-ı Umumide Irak Harekatı - Kutü'l Amare" kitabı tanıtıldı

"Harb-ı Umumide Irak Harekatı - Kutü'l Amare" kitabı tanıtıldı

Yazar Hızlan:- "İstanbul eski yapılmış kütüphanelerle idare ediyor ama İstanbul'un yepyeni kütüphanelere ihtiyacı var."

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğünce yayımlanan "Harb-ı Umumide Irak Harekatı - Kutü'l Amare" kitabının basın lansmanı yapıldı.

İBB Atatürk Kitaplığı'nda gerçekleşen tanıtım toplantısında konuşan İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Kitabın, yüz yıl önce neler yaşandığını kendilerine öğreteceğini anlatan Baraçlı, "Kendimizi bildiğimiz vakit, gelecek vizyonumuzu ve heyecanımızı daha farklı bir şekilde ortaya koyabiliriz." dedi.

Baraçlı, "Bu kitapla vizyonumuza katkıda bulunanlara çok teşekkür ederim. Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla bu yıl Kutü'l Amare'nin 100. yılını kutladık. Tarihte unuttuklarımızı tekrar anımsamaya fırsat verecek bir çalışmaydı, bu çalışmaların artarak devam etmesini diliyorum." diye konuştu.

- Hızlan: "İstanbul'un yepyeni kütüphanelere ihtiyacı var."

Yazar Doğan Hızlan da Atatürk Kitaplığı'nın yeni alımlarla araştırmacılar için önemli kazanımlar sağladığını kaydederek, "İstanbul eski yapılmış kütüphanelerle idare ediyor ama İstanbul'un yepyeni kütüphanelere ihtiyacı var." değerlendirmesini yaptı.

Atatürk Kitaplığı'nın büyük bir koleksiyonu olduğunu ifade eden Hızlan, henüz bir kapalı teşhir yeri olmadığını söyledi.

Hızlan, şöyle konuştu:

"Bu kütüphanenin 7 gün 24 saat hizmet vermesi çok önemli. İstanbul gibi trafik faciasının yaşandığı bir yerde bir kütüphaneye iki kez gelmenin zor olduğunu biliyoruz. Bir kütüphanenin gece gündüz açık olması, çok büyük kolaylık sağlıyor. Bu çalışmayı yapanları tebrik ediyorum."

- Ayvazoğlu: "Basında Kutü'l Amare ismi yanlış yazıldı"

Yazar Beşir Ayvazoğlu da Atatürk Kitaplığı'nın uzun süredir sıkı okuyucusu olduğunu belirterek, "Bu kütüphaneden çok istifade eden bir araştırmacı olarak şunu rahatlıkla ifade edebilirim ki bu kütüphane bugün araştırmacılar için büyük bir şanstır. İstediğinizde gelip araştırma yapabiliyor, ayrıca dijital ortamda da istediğiniz kitabı bilgisayarınıza indirerek, rahatlıkla bakabiliyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Eskiden kütüphanelerde "asık suratlı" çalışanlar olduğunu savunan Ayvazoğlu, bugün kütüphanelerde araştırmacılara güler yüzle hizmet eden çalışanlar olduğunu dile getirdi.

Ayvazoğlu, "Bu sene Kutü'l Amare ismi o kadar yanlış şekillerde yazıldı ve telaffuz edildi ki özellikle Türk basınının bu konudaki zaafı ortaya çıktı. Bu kitapta çok doğru bir şekilde yazılmış. Kütüphanede görev yapan İrfan Dağdelen, Hüseyin Türkmen gibi arkadaşlarımız bu konuda birinci sınıf uzmandırlar, bu konuda yaptıkları çalışmalara rahatlıkla güvenebilir, yol göstericiliklerine inanabilirsiniz." değerlendirmesinde bulundu.

Yazar Taha Akyol ise Atatürk Kitaplığı'nın yaptığı belgesellerin tamamında büyük katkısı olduğu bilgisini vererek, "Yayınlar dijitale geçtikten sonra, hele akşam evimde yemeğimi yedikten sonra bilgisayara girip kütüphanede aradıklarımı rahatça okuyabiliyorum. Türkiye'de çok daha eskiden kurulmuş, teçhizatlı kütüphaneler olduğu halde burası dijitale geçmede, okuyucu hizmetine sunmada birinciliği almıştır. O bakımdan her türlü takdire layıktır." dedi.

Taksim'de yeni bir kütüphane yapılması arzusunu dile getiren Akyol, "Atatürk Kitaplığı da genişletilmelidir. Bu bina, buradaki büyük başarılara az geliyor. Bu bütün hizmetlerden daha önemli bir hizmettir." ifadelerini kullandı.

İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder ise cephe katibi Tokatlı Mehmet Nuri Bey'in arşivini, yaklaşık 5 yıl önce satın aldıklarını söyleyerek, "Kendisinin günlüğünü kitap olarak yayımlamaya karar verdik. Metnin okunması, Latin alfabesine çevrilmesi ve yayına hazırlanması gibi süreçler tamamlanarak, kitabı yayımladık. Kitabın önce ham çevirisi yapıldı daha sonra kalabalık bir ekip tarafından redaksiyonu tamamlandı. Yer yer şahıs isimlerinin doğru okunması için literatür çalışması da yapıldı." diye konuştu.

Kutü'l Amare'nin 100. yılı münasebetiyle, kitabı zaferin kahramanlarının aziz ruhlarına ithaf ettiklerini aktaran Minder, kitabın hazırlanmasında emeği geçen İBB Kültür Müdürlüğüne ve Atatürk Kitaplığı personeline teşekkür etti.

Etkinliğe, İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Prof. Dr. İsmail Kara ve akademi dünyasından davetliler katıldı.

Kitap, Atatürk Kitaplığı'ndan temin edilebilecek.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :