Harabe kentin çocukları güzel günlerin geri gelmesini bekliyor

Harabe kentin çocukları güzel günlerin geri gelmesini bekliyor

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütü DEAŞ'tan geri alınan, Türkmenlerin yoğun yaşadığı Halep'e bağlı Çobanbey'deki çocuklar, harabeye dönen kasabada eski günlerdeki gibi okula gidip, parklarda oynayacakları günün hayalini kuruyor - Suriyeli 13 y

GAZİANTEP (AA) - MEHMET AKİF PARLAK - Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütü DEAŞ'tan geri alınan, Türkmenlerin yoğun yaşadığı Halep'e bağlı Çobanbey'deki çocuklar, harabeye dönen kasabada yine eskisi gibi okullarına gitmek, parklarda koşup oynamak istiyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı devam eden harekat kapsamında Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından DEAŞ'ten temizlenen Çobanbey'de yaşayanlar, hayata yeniden tutunmaya çalışıyor.

Suriye'deki iç savaştan önce yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı kasabada, 2 bine kadar düşen nüfus, Fırat Kalkanı Harekatı sayesinde terör örgütlerinin temizlenmesi sonucu 5 bini aştı.

Yaklaşık 6 yıldan bu yana ÖSO ile terör örgütü DEAŞ arasında sıkça el değiştiren Çobanbey, özellikle terör örgütünün kontrolündeyken adeta harabeye döndü. Evleri ve iş yerlerini siper olarak kullanan DEAŞ mensupları, kaçarken bazı ev ve iş yerlerine tuzakladıkları el yapımı patlayıcılarla tahribatı artırdı.

Terör örgütünün kontrolünde bulunduğu sürede okulların kapalı kaldığı, eğitim yuvalarının tahrip edildiği Çobanbey'in cadde ve sokakları artık çocuk sesleriyle şenleniyor.

Evlerin yıkıntıları arasındaki molozlarda oynayarak özgürlüğün tadını çıkarmaya çalışan çocuklar, okula gitmek ve parkta oynamak istiyor. Yırtık elbiseler, delik ayakkabılarla harabe kentte hayata tutunmaya çalışan çocuklar, her şeye rağmen geleceğe umutla bakıyor.

- "Biz artık oyun oynamak, okula gitmek istiyoruz"

Çocuklardan 13 yaşındaki İbrahim Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DEAŞ döneminde çok sıkıntı çektiklerini vurguladı.

Babasının cephede terör unsurlarına karşı savaştığını anlatan Toprak, babası ÖSO mensubu olduğu için DEAŞ'in kendilerine zaman zaman işkence yaptığını belirtti.

DEAŞ'ın Çobanbey'e çok zarar verdiğini ifade eden Toprak, şunları kaydetti:

"DEAŞ döneminde okul yoktu, gidemiyorduk. Kendileri yasak etti. Şehrimizde bir şey bırakmadılar her şeyi yakıp yıktılar. Bize çok kötü davranıyorlardı. Onlar gibi olmayı kabul etmeyen çocukları bile öldürdüler. Geldiler bizim evdeki her şeyi çaldılar, götürdüler. DEAŞ olduğu dönemde hiç oyun oynayamıyorduk. Namazdan başka her şeyi yasak ettiler bize."

Çobanbeyli 12 yaşındaki Kübra Hişam da 2 yıldır okula gidemediğini ve öğretmenleri ile arkadaşlarını çok özlediğini dile getirdi.

Büyüyünce öğretmen olmak istediğini aktaran Hişam, "Öğretmenlerimi ve arkadaşlarımı çok özledim. DEAŞ burada olduğu için okula gidemiyorduk. Bazen dışarı çıkmamıza bile izin vermiyorlardı. Şimdi her şey daha güzel, oyun oynuyoruz, arkadaşlarımla geziyorum. Çobanbey'e elektrik, su, park ve okulun yapılmasını istiyorum." diye konuştu.

Henüz 11 yaşındaki Mustafa Mağar ise Çobanbey'de sürekli çatışmanın olduğunu ve kendilerinin bundan çok etkilendiğini aktardı.

Artık özgürce oyun oynamak istediğini belirten Mağar, "Buraya sürekli birileri giriyor, birileri çıkıyor. Her girişlerinde burada büyük çatışmalar oluyor. DEAŞ kentimizi harap etti. Sürekli camiye gidiyorduk, başka bir yerde oynamamıza izin vermiyorlardı. Biz artık oyun oynamak istiyoruz. Burada hiçbir şeyimiz yok durumumuz kötü." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :