Hammond-Lidegaard görüşmesi

Hammond-Lidegaard görüşmesi

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond: "IŞİD ile Ortadoğu'da mücadele ettiğimiz kadar ülkelerimizde de mücadele etmek zorundayız"

KOPENHAG (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, "IŞİD ile Ortadoğu'da mücadele ettiğimiz kadar ülkelerimizde de mücadele etmek zorundayız" dedi.

Resmi bir ziyaret için Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bulunan Hammond, Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştü. Görüşme sonrasında Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard ve Hammond basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak soruları yanıtladı.

Lidegaard, konuk bakan ile terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı mücadeleyi ele aldıklarını belirterek, bu konuya bakış açıları ve yaklaşımlarının askeri mücadelede olduğu gibi diğer mücadele konularında da çok yakın olduğunu ifade etti.

IŞİD ile mücadelede örgütün finans kaynaklarının kesilmesi ve yabancı savaşçıların örgüte katılımının engellenmesinin önemine işaret eden Lidegaard, hep birlikte bölgedeki sorunların çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Bakan Hammond ile Ukrayna'daki sorunu ve müzakereleri de konuştuklarını belirten Lidegaard, Rusya'nın saldırılarına karşı güçlü bir şekilde durma konusunda hemfikir olduklarını bildirdi.

Avrupa Birliği ve reform talepleri konusuna da değinerek İngiltere ile AB'deki işbirliklerinin geleceğini ele aldıklarını anlatan Lidegaard, İngiltere'nin AB'ye daha güçlü katılımını arzuladıklarını, AB'de reformlar için sorumluluk alma konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

Philip Hammond ise AB'de reformların gerekliliğini vurguladı. AB'de reform yapılması konusunun, sadece İngiltere'nin değil bütün Avrupa insanının istediği birşey olduğunu söyleyen Hammond, "Avrupalılar, AB parlamento seçimlerinde bu yöndeki mesajını vermiştir. AB'nin düşüncelerini önceliklerini yansıtmasını, uygun demokratik kontrol sistemine sahip olmasını istiyorlar. AB'nin daha rekabetçi, istihdam yaratmaya odaklanmasını ve ekonomik büyümeyi istiyorlar" diye konuştu.

-IŞİD ile mücadele ve İngiliz rehin görüntüleri-

Dışişleri Bakanı Hammond, IŞİD'in en önemli konuları arasında bulunduğunu belirterek, IŞİD işgalindeki Irak ve Suriye topraklarından dışarıya yönelik saldırı planlarının sürdüğünü bildirdi.

IŞİD'in sadece Ortadoğu'nun istikrarına karşı bir tehdit olmadığını aynı zamanda kendi ülkelerindeki istikrara da büyük bir tehdit olduğunu ifade eden Hammond, "Çünkü buradan bu örgüte katılanlar var. Büyük Britanya'dan katılan birkaç 100 cihatçı var. Avustralyalılar, Danimarkalılar da var. Ortadoğuda mücadele ettiğimiz kadar ülkelerimizde de bu meseleyle mücadele etmek zorundayız" dedi.

IŞİD'de savaşıp yaşadıkları ülkelere dönenlerin saldırı arayışı içinde olduklarından söz eden Hammond, Avustralya'daki operasyon konusunda "Avustralyalılar potansiyel bir saldırıyı önledikleri için mutluyum. Terörizm karşıtı çabalarımızın birleştirilmesi konusunda Avustralyalı meslektaşımla sık sık görüşmelerimiz oldu. Avustralyalılar bu konuda yoğun bir farkındalık içindeler" diye konuştu.

Bugün IŞİD'in elindeki bir İngiliz'in videosunun yayınlandığı hatırlatılan Hammond, bundan haberdar olduğunu ancak henüz görmediğini söyledi. İnternet üzerinden yayınlanmış görüntüyü dikkatlice araştıracaklarını belirten Hammond, "rehineler ve aileleri için ellerinden geleni yaptıklarını" kaydetti.

-İskoçya'daki referandum-

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, İskoçya'daki referandum konusundaki bir soru üzerine de şunları söyledi:

"Ümidim, İskoçların birlik için oy kullanmalarıdır. Birlik, yıllardır Birleşik Krallık vatandaşlarına olağanüstü başarılar vermiştir. Eminim ki insanlar birliğin avantajları ve aksi durumdaki riskler konusunda dikkatlice düşünürlerse birlik içinde kalmaya karar vereceklerdir."

Kaynak:Haber Kaynağı