Hamas Siyasi Büro Üyesi Zehhar:

Hamas Siyasi Büro Üyesi Zehhar:

"İsrail'in Gazze'ye saldırısı sırasında Mısır'ın alternatifi olmadığını gördük. Hamas, ülkeyi kimin yönettiğine bakmaksızın Mısır'ın oynadığı role saygı duyuyor"

GAZZE (AA) - Hamas Siyasi Büro üyesi Mahmud ez-Zehhar, hareket ile Mısır arasındaki ilişkilerde olumlu değişim yaşandığını söyledi.

Zehhar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'ın bölgede oynadığı role binaen gelecek dönemde ikili ilişkilerin iyileşmesinin gerektiğini belirtti. 

 Zehhar, "İsrail'in Gazze'ye saldırısı sırasında Mısır'ın alternatifi olmadığını gördük. Hamas, ülkeyi kimin yönettiğine bakmaksızın Mısır'ın oynadığı role saygı duyuyor" dedi. 

Geçen cuma Hamas ve Mısırlı yetkililer arasında yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini anlatan Zehhar, "Kahire'de görüşmeler sırasında ilişkilerde olumlu değişim söz konusuydu. Hamas'ın pozisyonu ve diğer konularla ilgili Mısır'ı meşgul eden tüm konuları tartıştık" diye konuştu.

-Filistin-İsrail müzakereleri-

Geçen hafta İsrail ile yürütülen dolaylı müzakerelere de değinen Zehhar, havalimanı, liman ve sınırlar meselesiyle ilgili ajandanın belirlendiğini ve görüşmelerin Kurban Bayramı'ndan sonra başlayacağını aktardı.

Zehhar ayrıca İsrail tarafının, havalimanı ve liman konularının görüşülmeyeceğini söyleme yetkisinin olmadığını ifade etti.

Gazze'de, 1993'te Oslo Anlaşması'nın imzalanmasından sonra inşa edilen havalimanının, 2000'deki Filistin İntifadası'nın ardından İsrail tarafından yıkıldığını hatırlatan Zehhar, "Oslo'nun 4. maddesi Filistinlilerin havalimanı ve liman inşa etme hakkı olduğunu teyit ediyor. Biz de İsrail tarafının Kahire'deki müzakerelerde buna karşı çıkmamasını istiyoruz" ifadesini kullandı.

İsrail'in ambargosunu kırmak istediklerini belirten Zehhar şunları kaydetti:

"Suya, elektriğe, ilaca, gıdaya ve her şeye hükmeden bir düşmana boyun eğmemiz mümkün değil. Biz, dünyayla irtibat kurabileceğimiz, istediğimiz şeyi ithal edebileceğimiz bir liman inşa etmek istiyoruz. Limanın tarafsız denetime tabi tutulmasına da karşı çıkmıyoruz."

Kaynak:Haber Kaynağı