Hamas Siyasi Büro Başkanı Meşal:

Hamas Siyasi Büro Başkanı Meşal:

"İsmail Heniyye'nin eski başbakan ve gurur duyduğumuz bir örnek olması gibi, Halid Meşal'in de eski başkan olmasında bir sakınca yok"- "Gelecek yıl Halid Meşal, Hamas'ın 'eski Siyasi Büro Başkanı' olacak"- "(Filistin yerel seçimleri) Seçim yapma kararı ko

DOHA (AA) - Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, hareketin gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde yeniden aday olmayacağının sinyalini verdi.

Meşal ve gelecek yıl nisan ayında yapılması planlanan seçimlerde adı ön plana çıkan Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye, El-Cezire Araştırmalar Merkezi'nin Katar'ın başkenti Doha'da düzenlediği "İslami Hareketlerde Dönüşüm" sempozyumuna katıldı.

Burada bir konuşma yapan Halid Meşal, "Gelecek yıl Hamas içinde seçimler yapılacak ve yeni Siyasi Büro Başkanı seçilecek. İsmail Heniyye'nin eski başbakan ve gurur duyduğumuz bir örnek olması gibi, Halid Meşal'in de eski başkan olmasında bir sakınca yok. Gelecek yıl Halid Meşal, Hamas'ın 'eski Siyasi Büro Başkanı' olacak." dedi.

Konuşmasında Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde 8 Ekim'de yapılması planlanan yerel seçimlerin ertelenmesine değinen Meşal, Hamas'ın seçim kararına bağlı olduğunu, "Arap Baharı"ndan sonra yapılan karşı devrimlerin ardından Filistin iç politikasının düzelmesine daha çok dikkat ettiklerini belirtti.

- "Biz katılmaya karar verdiğimizde seçimleri ertelediler"

Halid Meşal, "Filistin halkının yararı için bazı tavizler verdik. Seçim yapma kararı konusunda kimse bize fikrimizi sormasa da seçimlere katılmaya karar verdik. Biz katılmaya karar verdiğimizde seçimleri ertelediler." diye konuştu.

Gazze'deki durumlara ilişkin ise Meşal, Gazze'nin abluka altında bulunmasına rağmen ellerinde İsrail'in düzenlediği son saldırılarda sahip olduğu silahlardan kat kat fazlasının olduğunu ifade etti.

Halid Meşal, Hamas'ın, 2006 yılındaki seçimlerin kazanılması ve Filistinli gruplar arasında yaşanan bölünmeden sonra Gazze'yi tek başına yönetmeyi kolay sandığını, bunun zorluğunu daha sonra kavradığını söyledi.

- "Fetih'in dönemi geçti, Hamas zamanı geldi zannettiğimizde hata ettik"

"Siyaset ve mücadeleyle ilgili kararlar kimsenin tekelinde değildir" diyen Meşal, "Fetih'in dönemi geçti, Hamas'ın zamanı geldi zannettiğimizde hata ettik. Fetih de bizi dışlamakla hata etti." değerlendirmesinde bulundu.

Halid Meşal, "İslami eğilimli" olarak nitelendirdiği kesimin, kendilerine yönelik eleştirilere tahammülü olması gerektiğine dikkati çekerek, "Bu kesim, devrimlerde iki önemli hataya düştü. İlki, pozisyon değerlendirmesinde abartılı davrandılar, az tecrübeli ve doğru bilgiden yoksundular. İkincisi ise müttefiklere muamelede yaşanan bazı dengesizlikler ve sıkıntılar. Ülkedeki tüm toplum tabakalarıyla bir ortaklığın kurulması gerekliydi." şeklinde konuştu.

Hamas'ın "Arap Baharı'ndan ve karşıt devrimlerden etkilendiğini" savunan Meşal, halklardan, ümmetten ve istikrardan yana olduklarını, ancak bölgesel çatışmalara girmediklerini vurguladı.

Halid Meşal, "Arap Baharı" ülkelerindeki tüm taraflara da "demokratik seçimlerin ardından sorumluluk üstlenme ve ulusal ve siyasi mutabakat" çağrısında bulundu.

Bölge ülkeleriyle ilişkilere de değinen Meşal, "Direniş ve özgürlük hareketi olarak çıkarlarımız ve onların gerekliliklerinden hareketle siyasi ilişkilerimizi yönetmeye çalışıyoruz. Çıkarlar çakışırsa, ilkelerimizden yana tavır alıyoruz." ifadesini kullandı.

- "Direnişimiz, mevsimsel değil"

Halid Meşal, Arap devrimlerinden olumlu ya da olumsuz etkilenmelerinin kaçınılmaz olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bölgenin bir parçasıyız, ancak bizim direnişimiz işgale karşı, uluslararası koşullara bağlı ve mevsimsel değil. Şartlar iyi olsa da kötü olsa da direnmeye devam edeceğiz. Müttefik bulursak ondan güç alırız, eğer bulamazsak kendi silahımızı kendimiz yaparız."

Hamas'ın İran ile ilişkilerine de değinen Meşal, hareketin İran ile dengeli ilişkileri olduğunu belirterek, "Hamas, bu denge çerçevesinde tüm ilkelerine bağlı kalıyor. Biz halktan ve halkın tercihlerinden yanayız. Bölgenin ele geçirilmesinden yana değiliz." dedi.

Hamas 4 yılda bir yaptığı seçimlerle üyelerini ve Siyasi Büro Başkanı'nı seçiyor.

Siyasi Büro Başkanı görevini ilk olarak 1996'da üstlenen ve 2012'de 2'nci kez aynı göreve gelen Halid Meşal, çıkarılan yeni iç tüzük ve kurallara göre 3'üncü kez aday olamıyor.

Şu ana kadar Siyasi Büro Başkanlığı için yarışacak isimlere ilişkin Hamas'tan herhangi bir resmi açıklama yapılmazken, kamuoyunda Meşal sonrası için şu anki başkan yardımcısı İsmail Heniyye'nin adı ön plana çıkıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :