Hamas Siyasi Büro Başkanı Meşal:

Hamas Siyasi Büro Başkanı Meşal:

(Hamas-İran ilişkileri) "Zaman zaman İran'a heyet göndererek, ilişkileri sürdürüyoruz" - "Halihazırda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelmek için hazırlık görüşmeleri yapılıyor. Ardından da diğer grupların liderleriyle bir araya gelinec

GAZZE (AA) - Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, İran'la ilişkilerinde Hamas'ın, Suriye konusundaki tutumu nedeniyle bir gerileme olduğunu belirterek, "Zaman zaman İran'a heyet göndererek, ilişkileri sürdürüyoruz" dedi.

Meşal, İsrail, İran'la ilişkiler, Fetih Hareketi ile Hamas arasındaki görüşmeler ve terör örgütü DAEŞ konularına ilişkin, France 24 kanalına açıklamalarda bulundu.

- İran

Suriye devriminden önce Hamas'ın merkezinin Suriye olduğunu hatırlatan Meşal, devrimin ardından Beşşar Esed ve Hamas arasındaki anlaşmazlığın İran-Hamas ilişkilerini doğrudan etkilediğini dile getirdi.

Meşal, bu durum sebebiyle İran'ın maddi desteğinde gerileme olduğunu belirterek "Bu, ilişkileri kestiğimiz anlamına gelmez. Zaman zaman İran'a heyet göndererek, ilişkileri sürdürüyoruz" diye konuştu.

Hamas lideri, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Arap Birliğinin Hizbullah'ın terör örgütü ilan edilmesi konusunda ise yorum yapmayacağını ifade etti.

- Filistin uzlaşısı

Fetih Hareketi ve Hamas arasındaki ilişkinin seyrine dair Meşal, Doha'da gerçekleşen son görüşmede uzlaşının önündeki engelleri aşmaya çalıştıklarını, mevcut durumun da tarafları daha olumlu olmaya zorladığını kaydetti.

Hamas hareketi olarak uzlaşının başarıya ulaşması için tüm adımları atmaya hazır olduklarını dile getiren Meşal, Fetih Hareketi ile gelecek günlerde önceki görüşmelerin devamı niteliğinde bir buluşma olacağı bilgisini verdi.

Meşal, bu görüşmelerin daha üst seviyelere çıkarılacağını belirterek, "Halihazırda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelmek için hazırlık görüşmeleri yapılıyor. Ardından da diğer grupların liderleriyle bir araya gelinecek" diye konuştu.

- "Filistinliler, savaş istemiyor"

Meşal, Hamas'ın ve Filistinlilerin savaş istemediğini, savaştan uzak durmaya çalıştıklarını dile getirerek, "Filistinliler, savaş istemiyor. Filistin halkı İsrail işgali, saldırıları ve Yahudi yerleşim birimleri inşasının en büyük mağdurlarıdır" şeklinde konuştu.

İsrail'in Gazze'yi savaşla tehdit ettiğini, abluka altına aldığını ve halkını aç bıraktığını, İsrail'deki Filistinlileri ülkeden çıkarmakla tehdit ettiğini kaydeden Meşal, şunları söyledi:

"Düşmanca davranan İsrail'dir. Biz savaş istemiyoruz. Zaman zaman Gazze'de durum gerginleşiyor. Savaştan uzak durma konusunda kararlıyız ancak hala özgürlüğüne kavuşmak için çabalayan, Yahudi yerleşim yerlerinden kurtulmaya çalışan bir halkız. Gazze hala kendine uygulanan zalim ablukayı kırmak için çabalıyor."

- DAEŞ Gazze'ye giremez

Son olarak terör örgütü DAEŞ konusuna değinen Meşal, açıklamalarını şöyle tamamladı:

"DAEŞ Gazze'ye giremez. Bu yönde girişimler oldu ancak hedeflerine ulaşamazlar. DAEŞ, diğer terör örgütleri ve radikal gruplar boşluktan istifade eder. Filistin'de boşluk yok. Hamas, İslami Cihad ve diğer direniş grupları işgalci İsrail'e karşı mücadele ediyor. Bizim davamız çok net. Davamız, işgalci İsrail'den ülkeyi kurtarmaktır. Hamas mutedil İslamı benimsemektedir. Araplara, Müslümanlara, Hristiyanlara ve tüm dünyaya açıktır. Hamas İsrail'le dini nedeniyle değil, işgalci olduğu için mücadele etmektedir."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :