Halk oylamasına doğru

Halk oylamasına doğru

TBMM Başkanvekili Hamzaçebi: - "Bugün bütün sorunlarına rağmen mevcut sistem iyidir. Çünkü yetkiler bir kişi de değildir. Meclisin bir denetimi vardır"

İSTANBUL (AA) - TBMM Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, "Bugün bütün sorunlarına rağmen mevcut sistem iyidir. Çünkü yetkiler bir kişide değildir. Meclisin bir denetimi vardır." dedi.

Beykoz'un İncirköy Mahallesi'nde vatandaşlarla bir araya gelen Hamzaçebi, konuşmasında 15 Temmuz'da bir darbe girişimi yaşandığını, bunun cumhuriyet tarihinin en karanlık olayı olduğunu söyledi.

Darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hal uygulamasına değinen Hamzaçebi, "Elbette böyle bir durumda hükümet olağanüstü hal ilan edebilir. Aslında her türlü önlemi, olağanüstü hal ilan etmeden de TBMM'de almak mümkündür. Hükümet, tercihini olağanüstü hal ilan etmekten yana kullandı. 20 Temmuz gecesi olağanüstü hal ilan edildi. 9 ay geçti. Alınan önlemler alındı..." diye konuştu.

Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Hayır oyu, bu memleketin önünü açacaktır. Türkiye normalleşecektir. Cumhurbaşkanı yine yerinde, Başbakan yerinde, bakanlar yerinde, Meclis Başkanı orada, Meclis yerinde ama böylesi bir referandum baskısından Türkiye kurtulmuş olacak. Parlamenter sistemle, yolumuza devam edeceğiz. Olağanüstü hal kalkacaktır. Hükümet, onu kaldırmaya mecbur hissedecektir.

Bugün bütün sorunlarına rağmen, mevcut sistem iyidir. Çünkü yetkiler bir kişide değildir. Meclisin bir denetimi vardır. Muhalefet vardır."

Halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanına, atanan bir ismin vekalet etmesinin doğru olmadığını savunan Hamzaçebi, "Cumhurbaşkanı yurtdışına gittiğinde onun yerine kim vekalet edecek? Meçhul. Cumhurbaşkanı yardımcılarından birisi, seçilmiş değildir. Ne olacak? Halkın seçtiği Cumhurbaşkanına, halkın seçmediği ve Cumhurbaşkanının tayin ettiği bir kişi vekalet edecek. Demokrasi de bu olur mu? Cumhurbaşkanı yurtdışına giderken, vekalet bıraktığı kişi, Meclisi feshederse ne olacak? Olur mu? Olur. Meclis feshedildiği zaman Cumhurbaşkanının görevi de son eriyor. Böyle devlet sistemi olur mu?" ifadelerini kullandı.

Hamzaçebi, milletvekili seçilme yaşının 18'e inmesinden bahsederek, "Yeni sistemle 18 yaşındaki gençlerimize milletvekilliğinin yolu açılıyor. Açılsın, hiç itirazım yok. 18 yaşında oy veriyorsa, milletvekili adayı da olsun, seçilsin. Hangi şanslı çocuklar milletvekili olacak, bilmiyoruz. Şu anda milletvekili olma yaşı kaç? 25 ama 2015 seçimlerinde 25 yaşında milletvekili olan oldu mu? Olmadı. En genç vekil kaç yaşında? 28 yaşında. Yani okulunu okumuş bitirmiş, gelmiş, askerliğini yapmış ve seçilmiş. Buradaki amaç nedir? 18-25 yaş arasında 9 milyon gencimiz var. Onların oyunu almaktır." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :