"Halk fark etti, maskeleri düştü"

"Halk fark etti, maskeleri düştü"

DEİK Bosna Hersek Türkiye İş Konseyi Başkanı Çilek:- "Doğru ve gerçek bilgileri birinci ağızdan anlatma kararı aldık. DEİK, Türkiye'nin yatırımlarını ve dış ticaretini yöneten tek yetkili kuruluş olduğu için biz de Bosna Hersek'te ticaretle ilgili olan ku

SARAYBOSNA (AA) - KAYHAN GÜL/LEJLA BIOGRADLIJA - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEIK) Bosna Hersek Türkiye İş Konseyi Başkanı Muzaffer Çilek, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, "Türk halkı, FETÖ'nün aslında DAEŞ, Boko Haram ve El Kaide gibi bir örgüt olduğunu gördü. Farklı bir yönetimle sapık bir din anlayışına girmişler. Halk bunu fark etti, maskeleri düştü." dedi.

FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili bilgilendirme toplantılarına katılan ve Bosna Hersek'in siyasi ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle başkent Saraybosna'da bir araya gelen Çilek, izlenimlerini AA muhabirine değerlendirdi.

Çilek, DEİK'in 133 ülkede faaliyet gösterdiğini anımsatarak kurulun, faaliyet gösterdiği her ülkede 15 Temmuz'da neler olduğu ve FETÖ'nün neleri amaçladığını birinci ağızdan anlatmayı hedeflediğini söyledi.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin uluslararası basında yanlış bilgilendirme yapıldığına dikkati çeken Çilek, "Doğru ve gerçek bilgileri birinci ağızdan anlatma kararı aldık. DEİK, Türkiye'nin yatırımlarını ve dış ticaretini yöneten tek yetkili kuruluş olduğu için biz de Bosna Hersek'te ticaretle ilgili olan kurumları ziyaret edip bilgilendirme yaptık." diye konuştu.

Çilek, görüşmeler neticesinde özellikle iş dünyasında dayanışma içerisinde çalışmaları gerektiği sonucuna vardıklarını ifade ederek Bosna Hersek'te Türkiye'nin yakından takip edilmesi ve Türkiye devleti içerisine yapılmaya çalışılan "sızma hareketinin" son derece iyi anlaşılmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

- "Bunların (FETÖ) beli kırıldı"

FETÖ'nün bazı askerleri de etkilediğine işaret eden Çilek, "Bunlar, İstanbul ve Ankara'da insanlarımızın üzerine ateş açtılar, meclisimizi bombaladılar ve birçok devlet kurumunu tarumar ettiler. Bu kabul edilemez bir durumdu. Başaramadılar, bunların beli de kırıldı." değerlendirmesinde bulundu.

Çilek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telefon çağrısına tüm Türk halkının katıldığını söyleyerek muhalefeti ve tüm partileriyle halkın tek yürek olduğunu ve demokrasi zaferinin elde edildiğini belirtti.

Türkiye'nin bundan sonraki süreçte özellikle ekonomik anlamda çok daha güçleneceğine inandığını ifade eden Çilek, Türkiye ekonomisinde son derece olumlu bir havanın hüküm sürdüğünü kaydetti.

Çilek, Türkiye'nin kaldığı yerden yoluna devam ettiğini anlatarak "FETÖ muvaffak olamadı. Allah korusun eğer olsaydı, ülkede çok büyük kaos çıkartacaklardı. Irak ve Suriye gibi yapmak istediler. Türk halkı, FETÖ'nün aslında DAEŞ, Boko Haram ve El Kaide gibi örgüt olduğunu gördü. Farklı bir yönetimle sapık bir din anlayışına girmişler. Halk bunu fark etti, maskeleri düştü." diye konuştu.

- "Türkiye'de hiçbir şey değişmedi"

FETÖ'nün 170 ülkede yapılandığını söyleyen Çilek, Bosna Hersek'te 20 yıldır yapılanma gösteren örgütün "mazlum ve yumuşak" görüntüsünün altında kötü emellerini gerçekleştirmeye çalıştığına dikkati çekti.

Çilek, FETÖ'nün ülkenin stratejik kısımlarına sızıp ülkeyi ele geçirmeyi hedeflediğini belirterek Türkiye'de vatandaşların buna izin vermediğini ve demokrasinin kazandığını yineledi.

İş dünyası olarak Türkiye'de hiçbir şeyin değişmediği mesajını verdiklerinin altını çizen Çilek, Bosna Hersek'te Türkiye'nin durumunu anlattıklarını kaydetti.

Çilek, FETÖ'nün "dünyayı vatan olarak kabul ettiğine" işaret ederek "Böyle ilginç ve sapık bir durumdalar. Biz bunu Bosna Hersekli yetkililere anlattıkça onlar da bu sızma hareketini son derece iyi hissettiklerini aktardı." ifadelerini kullandı.

FETÖ darbe girişiminin ardından Türkiye'deki ihracat oranlarında artış gözlendiğine dikkati çekerek turizm alanında bir miktar kayıp yaşandığını ifade etti.

Çilek, Türkiye'nin 15 Temmuz krizini son derece hızlı atlattığını söyleyerek Türkiye'de son günlerde düzenlenen terör saldırılarının ülkede gerçekleşen güzellikleri ve gelişimi gölgelemek için yapıldığını kaydetti.

- Büyük paralarla gelen yatırımcılara dikkat

Türkiye'deki iş adamlarının dünyanın birçok yerinde yatırım yaptığına işaret eden Çilek, "İş adamlarının Bosna Hersek'e daha fazla gelmesi için hem Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan çalışmalar yürütüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Çilek, daha önce adımları atılan yatırımların sonbahar aylarında hızlanacağını ifade ederek hem Bosna Hersek'in hem de Türkiye'nin güvenli ve büyüyen ülkeler olduğunu söyledi.

Bosna Hersek'e gelen yatırımcıların FETÖ ile bağlantılı olup olmadığının araştırıldığını belirten Çilek, "FETÖ dediğimiz örgütün dini imanı para olmuş. Yardım adı altında kurban parası topluyor ve iş adamlarından para topluyorlar. Bu paralarla da paravan şirket kuruyorlar. Türkiye'den kaçan bu şirketlerin birçoğu Bosna Hersek'e gelmek istiyor." diye konuştu.

Çilek, özellikle büyük paralarla ve hızlı gelen yatırımcılara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek bu noktada en önemli maddenin bilgi paylaşımı olduğunu vurguladı.

Bosna Hersek'teki temasları kapsamında DEİK Bosna Hersek Türkiye İş Konseyi Başkanı Çilek, başta Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegovic olmak üzere Bakanlar Kurulu Başkanı Denis Zvizdic, Dış Ticaret ve Ekonomi Bakanı Mirko Sarovic, Madencilik ve Sanayi Bakanı Nermin Dzindic, Federasyon Kalkınma ve Girişimcilik Bakanı Amir Zukic ile ticaret odası başkanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :