Halıcılar Gaziantep'te Buluştu

Halıcılar Gaziantep'te Buluştu

Gaziantep'te düzenlenen DOMOTEX Turkey Halı Fuarı'na İran'dan ABD'ye, Çin'den Suudi Arabistan'a kadar yaklaşık 60 ülkeden ziyaretçi geldi- Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Çıkmaz:- "Müşterilerimiz son teknolojiyle üretilen en yeni trendleri

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep'te gerçekleştirilen ve halıcıların buluşma noktası olarak nitelendirilen, "2. DOMOTEX Turkey Halı Fuarı", yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı.

Gaziantep Ticaret Odası, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği ve Gaziantep Halıcılar Odası işbirliğinde Hannover Fairs Turkey Fuarcılık tarafından Ortadoğu Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen "2. DOMOTEX Turkey Halı Fuarı"nı yaklaşık 9 bin kişi gezdi.

Fuara, Almanya, Belçika, Çin, İran, Fransa, Almanya, Hollanda, Hindistan, Bangladeş, Ürdün ve Özbekistan'ın aralarında bulunduğu yerli ve yabancı 198 firma katıldı.

İran'dan ABD'ye, Çin'den Suudi Arabistan'a kadar yaklaşık 60 ülkeden Gaziantep'e gelen ziyaretçiler, dünya genelinde en son trend ve koleksiyonları fuarda görme fırsatı buldu.

Fuarda 22 bin 275 metrekarelik alanda el ve makine yapımı halıların yanı sıra kilim, tekstil ve elastik yer döşemeleri, laminant, ahşap ve parke, tekstil makinesi ve aksesuarları, lifler, iplikler ve tekstil ürünleri sergilendi.

Bu arada, halı sektörüne sağladığı katkının yanı sıra Gaziantep ekonomisine de canlılık getiren fuar dolayısıyla başta oteller olmak üzere kentteki eğlence mekanlarında da 4 gün boyunca doluluk yaşandı.

- İhracatçı memnun kaldı

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün fuardan memnun kaldığını belirterek, "Neredeyse dünyanın her yerinden ziyaretçi geldi diyebiliriz. Müşterilerimiz son teknolojiyle üretilen en yeni trendleri yerinde görmek için Gaziantep'e akın etti. Bunu siparişe çevirebilirsek hem firmalarımız hem de Türkiye kazanır" diye konuştu.

Fuarı en çok İran, Irak, Suudi Arabistan, ABD, Kuveyt ve Rusya Federasyonu'ndan gelen ziyaretçilerin gezdiğini vurgulayan Kaplan, dış kaynaklı sıkıntıların aşılması durumunda sektörün yatırımlarını en az yüzde 20-30 civarında artırabileceğini ifade etti.

Gaziantep'in makine halısında "dünya lideri" olarak nitelendirildiğine dikkati çeken Kaplan, şöyle devam etti:

"En yakın rakibimizden 4-5 misli daha büyüğüz. Dünya makine halısı üretiminin yüzde 57'sini biz karşılıyoruz. Sektörümüzdeki 180 firmada bulunan bin 400 makineyle yılda 350 milyon metrekare halı üretiyoruz. Direkt olarak 25 bin, yan sanayide de 25 bin olmak üzere yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlıyoruz."

Dünya konjonktüründeki en son trend ve koleksiyonları yakından takip eden Gaziantep merkezli firmaların adeta Ar-Ge merkezi gibi çalıştığına işaret eden Kaplan, özellikle Rusya, Mısır, Libya ve Irak'ta yaşanan sıkıntıların ihracatı olumsuz etkilediğini vurguladı.

Türkiye'nin halı ihracatının geçen yıl önceki yıla göre yüzde 7,3 artarak 2,3 milyar dolara çıktığını hatırlatan Kaplan, bu rakamın 1,63 milyar dolarının bölgelerinden gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı