"Halep'te sokaklar kan kokuyor"

"Halep'te sokaklar kan kokuyor"

Kuşatma altındaki bölgelerde çalışan gazeteciler, yoğun rejim saldırıları nedeniyle görüntü ve fotoğraf almakta zorlanıyor- Yerel medya aktivisti Ebu Ammar:"Dışarıya çıktığımızda herhangi bir saldırıda ölür veya yaralanırsak cesetlerimizin sokaklarda kalm

HALEP (AA) - Suriye'de rejim güçlerinin ülkenin kuzeyindeki Halep'e düzenlediği yoğun saldırılar sonrası sokaklar cesetlerle doldu.

Halep'in doğusunda muhaliflerin denetimindeki bölgeleri Beşşar Esed rejimi ve müttefikleri havadan, İran, Irak ve Hizbullah milis güçleri de karadan bombalamaya devam ediyor. Rejimin, bombardımandan kaçan sivillerin acımasızca vurmaya devam ettiği Halep'te aktivist ve gazeteciler de görüntü ve fotoğraf almakta büyük zorluk çekiyor.

Kentteki yerel medya aktivistlerinden Ebu Ammar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yoğun saldırılar nedeniyle evlerinden çıkmakta zorlandıklarını söyledi.

Ebu Ammar, "Yoğun Rus ve rejim bombardımanı dolayısıyla sokak ve caddeler insan cesetleri ve yaralılarla doldu. Saldırılar o kadar yoğun ki, dışarıya çıktığımızda herhangi bir saldırıda ölür veya yaralanırsak cesetlerimizin sokaklarda kalmasından çekiniyoruz. Halep'te bombalanan sokaklar kan kokuyor." ifadelerini kullandı.

Halep'teki sivil savunma yetkililerinden Babiris Mişal de Esed güçlerinin Halep'in doğusundaki muhalif bölgeleri yoğun şekilde bombalamaya devam ettiğini dile getirdi.

Yoğun bombardıman nedeniyle olay yerlerine ulaşmakta güçlük çektiklerini aktaran Mişal, "Esed güçleri saldırılardan kaçan sivilleri Cub el-Kubbe'de topçu ateşine tuttu. Ardından bölgeye havan toplarıyla saldırdı." dedi.

Söz konusu saldırıda çoğu kadın ve çocuk 45 kişinin hayatını kaybettiğini, onlarca kişinin de yaralandığını hatırlatan Mişal, "Sivillerin vurulduğu cadde cesetlerle doldu. Çoğu ceset tanınmaz haldeydi.'' diye konuştu.

Halep'te insani durumun her geçen gün daha da kötüleştiğini vurgulayan Mişal, "Çatışma ve saldırı bölgelerinden diğer bölgelere giden insanlar aç ve susuz. Yiyecek içecek yok. Saldırılardan dolayı, kalan fırınlar da çalışmıyor." dedi.

Rejimin son saldırısıyla birlikte Halep'in doğusunda 15 Kasım'dan bu yana ölen sivillerin sayısı 739'a, yaralı sayısı ise 2 bin 500'e yükseldi.

Suriye'nin kuzeyindeki Halep, başkent Şam'dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda bulunuyor. Kent merkezinin Türkiye sınırına uzaklığı 40 kilometre. Merkezin batısını rejim, doğusunu muhalifler kontrol ediyor. Rejim kuşatmasında yaklaşık 300 bin sivilin bulunduğu doğu Halep'te İl Sağlık Müdürlüğüne göre halk 97 gündür temel insani ihtiyaçlarını gideremiyor.

Son iki hafta içinde kentin doğusundaki tüm hastaneler ve sağlık merkezleri rejim saldırılarıyla hizmet dışı kaldı. Tüm okulların kapalı olduğu bölgede hizmet veren sadece 3 fırın bulunuyor. Yaklaşık 300 bin sivil, rejimin son ilerlemesiyle 30 kilometrekarelik bölgede sıkıştı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :