Halep'te siviller rejim bombardımanından kaçıyor

Halep'te siviller rejim bombardımanından kaçıyor

Rejim bombalarının hedefi olan Muyesser semtindeki yaşayan siviller, yıkıntılar ve harabeye dönmüş binalar arasından ilerleyerek muhalif bölgelere yöneldi

HALEP (AA) - Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin doğusuna yönelik Esed rejiminin saldırılarından kaçan binlerce sivil, evlerini terk ederek muhaliflerin kontrolündeki semtlere göç ediyor.

Kentin doğusunda bulunan Muyesser semtinde yaşayan binlerce kişi, bölgeye yönelik hava ve kara saldırıları nedeniyle daha güvenli gördükleri muhaliflerin denetimindeki kentlere yöneldi.

Halep'te muhalif bölgelerin kent meclis başkan yardımcısı Zekeriye Emino, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaş uçaklarının Halep kent merkezinin doğu kesimlerinde muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri yoğun bir şekilde bombaladığını belirtti.

Emino, "Rusya ve rejime ait savaş uçakları kentin Muyesser semtine havadan saldırırken, İran ve Irak Şiileri ile rejim saflarında savaş Hizbullah milisleri de karadan muhalif bölgelere toplarıyla saldırdı" dedi.

Semte yönelik saldırıların devam ettiğini kaydeden Emino, "Binlerce kişi semti terk ederek yine muhaliflerin elindeki Şear, Tarık el-Bab, Seyf el-Devle, Firdevs ile Eski Halep semtlerine yöneliyor." ifadesini kullandı.

Rejim ve ortaklarının muhalif bölgelere yönelik saldırılarının bir an önce durdurulması gerektiğini kaydeden Emino, bölgede ciddi bir insani kriz yaşandığını aktardı.

Emino, "Bölgeye insani yardım, ilaç ve tıbbi malzeme girmeli. Çocuklar aç, yaralıların acil ilaca ihtiyacı var.'' diye konuştu.

Esed güçlerinin ablukası altında yer alan Şear semti sakinlerinden 11 yaşındaki Ahmed Salim ise, kuşatma altında çok az yiyecek bulabildiklerini söyledi.

Salim ''Bulgur, pirinç ve mercimek yemekleri yiyoruz. Tabi ki her şeyin olmasını istiyoruz ama burada bir şey yok." dedi.

Firdevs semtinde yaşayan 13 yaşındaki Hasan Ammar da, her gün aynı yiyecekleri yediklerini belirterek, kuşatmanın kalkmasını ve eski yaşantısına geri dönmek istediğini dile getirdi.

- Yüz binlerin insani krizi

Beşşar Esed rejimi ve İran destekli Şii milislerin, Halep'in doğusuna 14 gündür düzenlediği saldırılarda 650'nin üzerinde sivil yaşamını yitirdi.

Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye sınırındaki Halep, başkent Şam'dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda. Kent merkezinin Türkiye sınırına uzaklığı 40 kilometre. Merkezin batısını rejim, doğusunu muhalifler kontrol ediyor.

İl Sağlık Müdürlüğü'nün verilerine göre, rejim kuşatması altındaki 300 bin sivil, 95 gündür temel insani ihtiyaçlarını gideremiyor. Son iki hafta içinde kentin doğusundaki tüm hastane ve sağlık merkezleri rejim saldırıları sonucu hizmet dışı kaldı. Hizmet veren yalnızca 3 fırının bulunduğu Halep'in doğusunda okulların tamamı kapalı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :