Halep'te Ramazan FOTO GALERİ

Halep'te Ramazan FOTO GALERİ

Ortadoğu'nun en gözde ticaret merkezlerinden biri olarak nitelendirilen Suriye'nin Halep kentinde Ramazan zor şartlar altında idrak ediliyor

Bir zamanlar Ortadoğu'nun en gözde ticaret merkezlerinden olan Halep'te rejimin devam eden hava saldırılarına rağmen bazı bölgelerde ramazan hareketliliği yaşanıyor.

 

Ülkedeki iç savaşta büyük oranda tahrip olan Suriye'nin Halep kentinde, rejimin saldırılarına rağmen, muhaliflerin kontrolündeki bazı bölgelerde ramazan hareketliliği görülüyor.

Tarihte Ortadoğu'nun en gözde ticaret merkezlerinden biri olarak bilinen ancak savaş ve çatışmalar sebebiyle bu özelliğini yitiren kentte, insanlar zor şartlara rağmen yine de ramazan heyecanını yaşatmaya çalışıyor. Muhaliflerin denetiminde olan bu durumdaki bazı bölgelerde insanlar, ramazan ayı dolayısıyla az da olsa çarşı ve pazarlarda alışveriş yapıyor.

Büyük bir kısmı yıkılan Şear Mahallesi'ndeki tarihi çarşı da halkın ramazan alışverişi ve günlük ihtiyaçlarını karşıladığı ender yerlerden biri. Fakat saldırıların yanı sıra DAEŞ'in akaryakıt sevkiyatını engellemesi ve rejimin elektrik vermemesi dolayısıyla yakıt fiyatlarının 2-3 kat artması, bir çok ailenin temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamamasına yol açıyor.

"Akaryakıt sıkıntısı nedeniyle her şeyin pahalı"

Pazarda meyve ve sebze satarak geçimini sağlamaya çalışan Marvan Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının tüm olumsuzluklara rağmen bereketli geçtiğini fakat akaryakıt sıkıntısı nedeniyle her şeyin pahalı olduğunu söyledi.

Söz konusu sorunla ekmek, un ve şeker gibi birçok temel gıda maddesinin pahalılaştığını anlatan Ahmed, kentte insani yardımların da ulaştırılamadığını kaydetti.

Akaryakıt sıkıntısından dolayı fırınların çalışmadığını aktaran Ahmet, vatandaşların ekmek bulmakta zorluk çektiğini vurguladı.

"Masum sivilleri öldüren rejimle mücadelemiz sonuna kadar sürecek"

Şam yönetiminin Halep'e ramazan ayında da varil ve vakum bombalarıyla saldırdığını ifade eden çarşı esnafından Ebu Mahmud da "Ölünceye kadar mücadelemize devam edeceğiz. Ramazan ayında camilere saldıran, sivil yerleri varil bombasıyla saldırarak masum sivilleri öldüren bir rejimle mücadelemiz sonuna kadar sürecek" dedi.

Öte yandan orduya ait savaş uçakları ve helikopterlerin muhaliflerin kontrolündeki çarşı, pazar, toplu taşıma araçları ve camileri hedef aldığını aktaran bölge halkı, bu nedenle bazı bölgelere 3 yıldan bu yana elektrik verilmediğini, Şam yönetimine bağlı güçlerin, ramazan ayının başlamasıyla, sabahın erken saatleri ile akşam ezanı esnasında kentteki camileri hedef aldığını ifade etti. 

TARİHİ DOKU BÜYÜK  ZARAR GÖRDÜ

İslam tarihinin en önemli medeniyet merkezleri arasında yer alan Halep, tarihi dokusunu, yıllardır devam eden iç savaş ve çatışmalar nedeniyle hızla kaybediyor. Tarihi ve kültürel zenginliği temsil eden han, hamam, külliye gibi yapıların büyük ölçüde tahrip edildiği kentte bir zamanlar tek bir safın bile boş kalmadığı, avlularında teravih kılınan tarihi camiler, kaderine terk edilmiş vaziyette bekliyor.

Suriye'de 3 yıldan bu yana rejim güçlerinin kara ve havadan ağır silahlarla saldırılar düzenlediği Halep'te yüzlerce cami yıkıldı veya ağır hasar gördü. Aralıksız devam eden "varil ve vakum bombalı" saldırıların hedefindeki ibadet mekanlarında artık ne ezan okunuyor ne de teravih namazı kılınıyor.

 Eski Halep bölgesinde cephe hattındaki Paşa Camisi imamı Muhammed Celali, rejimin hava saldırıları nedeniyle halkın camilere gelmeye korktuğunu söyledi.

Halep'te hemen her gün sivil yerleşim yerlerine varil bombası ve füzelerle saldırı düzenlendiğini ifade eden Celali, şöyle devam etti:

"Orduya ait helikopterin Ensari bölgesindeki Saad el-Ensari Camisine varil bombasıyla düzenlediği son saldırıda çok sayıda kişi öldü, onlarca vatandaşımız yaralandı. Rejimin saldırıları nedeniyle Halep'te camiler ezansız ve teravihsiz kaldı. Eskiden ramazan ayında dolup taşan camilere şimdilerde çok az sayıda kişi gelir oldu."

- "Rejim, cuma ve vakit namazlarında camileri hedef alıyor"

Rejime ait savaş uçakları ile helikopterlerin, ramazan ayının gelmesiyle özellikle cuma ve vakit namazlarında camileri hedef aldığını söyleyen Celali, bu saldırıların çok sayıda can kaybına yol açtığını ifade etti. 

Suriye'de rejime bağlı güçlerin düzenlediği saldırılarda Halep ve çevresinde yaklaşık 300 caminin hedef alındığı, 150 caminin kullanılamaz hale geldiği belirtiliyor. 

Camiler ezansız ve teravihsiz kaldı

Ortadoğu'nun en gözde ticaret merkezlerinden biri olarak nitelendirilen Suriye'nin Halep kenti, artık adeta dünyanın en karanlık şehri haline dönüştü.

Tarihi kent, DAEŞ terör örgütünün yakıt yollarını kesmesi, Esed rejimin de elektrik vermemesi üzerine geceleri zifiri karanlığa gömülüyor.

Ramazan ayında gece geç saatlere kadar satış yapan esnaf jeneratörlerle iş yerlerini aydınlatmaya çalışırken, kentin büyük bölümünde ise vatandaşlar herhangi bir saldırı olabileceği endişesiyle araç farlarını dahi açmıyor.

Rejime ait savaş uçakları ve helikopterlerin muhaliflerin kontrolündeki çarşı, pazar ve toplu ulaşım araçlarına saldırı düzenlemesi nedeniyle halkın göç ettiği kentin, bir zamanlar en hareketli bölgelerinden Kadi Askeri, Bustan el Kasr ile Ma'adi artık enkaz yığını haline gelmiş durumda.   

Üç yıldan bu yana elektirik verilmiyor

Ramazan ayının gelmesiyle rejim güçlerinin sabah ve akşam saatlerinde varil ve vakum bombalı saldırılarını arttırdığı kentin Esed güçlerinin kontrolünde olmayan bölgelerine sadece günün belli saatlerinde elektirik veriliyor. Bazı bölgelerde ise 3 yıldan bu yana elektrikler kesik... 

Eski Halep bölgesinde meyve sebze satarak geçimini sağlayan Mervan Seyf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Rejimin saldırıları nedeniyle kent harabeye dönerken Halep de dünyanın en karanlık şehri haline geldi" dedi.

 Seyf, elektrik sorununa jeneratörlerle çözüm bulmaya çalıştıklarını ancak mazot olmadığı için de büyük sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

Jeneratörü aydınlatma dışında kullanmadıklarını vurgulayan Seyf, şunları söyledi:

"Mazot olmadığı için karanlıkta yaşıyoruz. Rejim bizim bulunduğumuz bölgeye günde 2 saat elektrik veriyor. Gece elektriklerimiz kesik. Bir yandan rejimin saldırılarından kurtulmak için çabalıyor, diğer yandan da ışıksız dünyaya alışmaya çalışıyoruz." 

Seyf, kentteki akaryakıtın sıkıntısı dolayısıyla ürünlerin pahalıya satıldığını da sözlerine ekledi.

 FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ