Halepli sivillerden yardım çağrısı: Soykırım yaşanıyor

Halepli sivillerden yardım çağrısı: Soykırım yaşanıyor

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve İran destekli Şii milislerin yoğun saldırısına maruz kalan Halepli siviller, insani yardım çağrısında bulunuyor.

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve İran destekli Şii milislerin 15 Kasım'dan bu yana muhaliflerin kontrolündeki doğu Halep'e düzenlediği şiddetli saldırılar devam ederken, ölen sivillerin sayısı dün akşam saatlerinde 828'e yükselmişti.

Muhalifler, rejimin ağır bombardımanları nedeniyle geceyarısından itibaren Bab hadid, Bab nasır ve Cub Küba semtlerinden çekilerek 2,5 kilometrekarelik bir alanı Esed ordusu ve Şii milislere bırakmak zorunda kaldı.

15 Kasım'da 45 kilometrekareyi kontrol eden muhalifler, son 23 günde bölgenin yüzde 65'ini kaybederek, 16 kilometrekarelik bir alana çekilmiş oldu.

Halep İl Sivil Savunma Müdürü Necip Ensari, onbinlerce sivilin muhaliflerin elindeki çatışma bölgelerinden rejimin hakim olduğu alanlara göç ettiğini, 240 bin sivilin ise hala muhaliflerin kontrolündeki semtlerde kaldığını söyledi.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarından Muhammed Şeyh de rejimin 18-40 yaş arasındaki erkekleri, Neyrab askeri havaalanında toplandığını ve cephe hatlarına gönderdiğini belirtti.

 

Bu gece Halep için iki rekat namaz kılın, dua edin"

Telefon şebekelerinin çalışmadığı ve internetin oldukça zayıf olduğu kuşatma bölgesinden ses kaydı gönderen Halepli siviller, yardım ve dua çağrısında bulundu.

Doğu Halepli Hasan Bozan, "Halep'in içinden bir Türkmen olarak sesleniyorum. Burada 200 bin kişinin etrafı dört yandan çevrili. Rejim ve Ruslar tarafından. Kafir devlet, bütün Halep'i boğazlayacak. Halep düşerse, ümmetin beli kırılacak. Allah'tan, sizlerin içten duanızdan ümit kesilmez. Bu gece Allah için ve Halep için iki rekat namaz kılın, dua edin." dedi.

Hatice isimli Türkmen bir kadında "Rejim evlerimizi bombaladı. Bir şeyimiz kalmadı. Oğlum hasta ve bakmaya gücüm yok. Dünya beni duysun. Dua edin, yardımcı olun." ifadelerini kullandı.

Muhammed Liyab da su, elektrik, yiyecek olmadığını belirterek, "İki çocuğum var. Gıda ve süte ihtiyaçları var. Süt olsa da çok pahalı. Hasta ve yaralılar için ilaç, bakım yok. İnsanlar can çekişerek, acı çekerek ölüyor." diye konuştu.

Halihazırda çatışmaların sürdüğü Kellese semtinden Salih Ömer, "Size şuan bomba sesleri arasından sesleniyorum. Esed güçleri burayı havadan, top atışlarıyla, tanklarla her türlü hedef alıyor. Çok sayıda yaralı ve şehit var. Halen enkaz altında çıkarılmayı bekleyen çok sivil var. Kaldırımlar cesetlerle dolu. Su dağıtım şirketini rejim ele geçirdikten sonra suyu kesti. Çalışan fırın ve hastane zaten yok. Doğu Halep'te soykırım yaşanıyor." dedi.

 

HALEPTE SON DURUM

thumbs_b_c_5166f3fc12dbc2bc8ccd2478e860d27d-001.jpg