Halep yanıyor

Halep yanıyor

Şam ve Lazkiye’de ateşkes sürerken, Halep’e bomba yağıyor. Son 8 günde hayatını kaybedenlerin sayısı 250’yi aştı. Siviller, “Halep Yanıyor” sloganıyla yardım istiyor

Suriye'de en kritik cepheye dönüşen Halep, büyük bir insanlık dramına tanıklık ediyor. Beşar Esad rejimiyle Rus ordusuna ait savaş uçaklarının 8 gündür bombardımana tuttuğu kentin muhalif bölgelerinde en az 251 kişi yaşamını yitirdi. Enkaz altında kalan yakınlarını kurtarma savaşı veren insanlar, "Halep Yanıyor" sloganıyla sosyal medya üzerinden dünyaya seslerini duyurmaya çalışıyor. Muhaliflere göre, rejimin ve Rusya'nın bombardımanı yoğunlaştırmaktaki amacı, önümüzdeki günlerde başlaması planlanan kapsamlı kara harekâtına hazırlık yapmak. Özellikle hastanelerin ve kliniklerin hedef alındığını hatırlatan muhalifler, sivil halkın cezalandırıldığına dikkat çekti. Halep, iç savaş öncesinde ülkenin ticari merkeziydi. Özellikle binlerce yıllık tarihi geçmişiyle dünya medeniyetinin en nadide eserlerini de barındıran kent, şu anda rejim, muhalifler, DAEŞ ve PYD arasında bölünmüş durumda.

HALEP YANIYOR DÜNYA SEYREDİYOR

SINIRDAKİ KİLİT NOKTA

Halep'teki başlıca muhalif gruplar ise Ahraruş Şam, Nureddin Zengi Tugayları, Tevhid Tugayları ve El Kaide'ye bağlı Nusra Cephesi. Terör örgütü DAEŞ, zaman zaman bu gruplara saldırarak, rejimin ilerlemesini kolaylaştırıcı bir rol oynuyor. Rusya ve İran'ın desteğini alan Esad yönetimi, Halep'i tamamen alarak ileride kurulması planlanan muhtemel bir Nusayri devletinin sınırları içinde tutmak istiyor. Türkiye sınırına 50 km mesafede yer alması da, Halep'in kimin kontrolünde olacağı sorusuna büyük önem kazandırıyor.

Beşar Esad rejimi ve Rusya, Halep'te 8 günde 4 hastane ve 3 camiyi bombalayarak doğrudan sivilleri hedef aldı.