Halep ve çevresindeki çatışmalar

Halep ve çevresindeki çatışmalar

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest:- "Halep'e ilişkin şu anda asıl endişemiz Ruslarca desteklenen hükümet güçlerinin kenti kuşatma altına alma ihtimalinin bulunması ve bunun da oradaki dehşet verici insani durumu daha da kötüleştirmesidir"- "Rusların Esed rejimi

WASHINGTON (AA) - ABD yönetimi, Rusların desteklediği Suriye rejiminin Halep kentini kuşatma altına alma ihtimali bulunduğunu, bunun da oradaki insani durumu daha da kötüleştireceği endişesi taşıdıklarını bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, "Halep ve çevresinde artan çatışmalar nedeniyle binlerce Suriyelinin kentten kaçmak için yollara çıkmasına" ilişkin soruları yanıtladı.

Suriye'deki insanlık felaketine ilişkin kaygılarının sürdüğünü belirten Earnest, Beşşar Esed rejiminin, muhaliflerin kontrolü altında bulunan yerlerde masum halkı hedef aldığını her zaman vurguladıklarını, Halep'in de bu noktada verilebilecek iyi bir örnek olduğunu anlattı.

Rusların desteklediği rejimin bu tür operasyonlarının binlerce suçsuz insanın hayatına mal olduğunu dile getiren Earnest, bu saldırıların sadece bölgede değil dünya genelinde sığınmacı krizini tetiklediğini vurguladı.

Earnest, "Rusların Esed rejimine devam eden desteği, yalnızca rejimin şiddetini artırmasına olanak sunuyor ve Rusların da gerekliliğini ifade ettikleri bizim bir tür siyasi geçiş bulma çabalarımızın gerilemesine neden oluyor" ifadesini kullandı.

Ülkedeki insani durumun daha da kötüleşmesinden kaygı duyduklarını bildiren Earnest, “Halep'e ilişkin şu anda asıl endişemiz Ruslarca desteklenen hükümet güçlerinin kenti kuşatma altına alma ihtimalinin bulunması ve bunun da oradaki dehşet verici insani durumu daha da kötüleştirmesidir" diye konuştu.

Earnest, "Rusların Suriye'deki askeri stratejisinin, savaşa siyasi çözüm bulma çabalarının altını oyduğunu" uzun süredir dile getirdiklerini, Moskova'nın bu yaklaşımının rejimin müzakere masasında yapıcı rol almamasına yol açtığını kaydetti.

Bir soru üzerine Earnest, Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine havadan insani yardım bırakılmasını göz ardı etmediklerini ancak şu aşamada odak noktalarının ateşkesi sağlayarak yardım organizasyonlarının halka ulaştırılması olduğunu söyledi.

Earnest, konvoy halindeki tırların, uçaklardan paletlerle bırakılacaklardan daha çok yardım ulaştırabileceğini ifade etti.

- "İnsani yardım yolları kesilmiş durumda"

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de Halep ve çevresinde yaşanan çatışmalardan derin kaygı duyduklarını bildirdi.

İnsani durumun daha da kötüleşmesinden endişelendiklerini anlatan Kirby, "Bazı hesaplamalara göre şu anda 10 binden fazla, bazılarına göre ise çok daha fazla yerli halk evlerini terk etmiş durumda" dedi.

Havadan Rus uçakları, karadan ise Esed rejiminin askerleri tarafından şehrin dar bir kuşatma altında tutulduğunu belirten Kirby, "insani yardım yolları kesilmiş durumda" bilgisinin bulunduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :