Halep mağaralarında yaşam mücadelesi

Halep mağaralarında yaşam mücadelesi

Suriye'de Esed rejimi ve İran destekli Şii milislerin Halep'in doğusuna düzenlediği saldırılardan kaçan aileler çareyi mağaralara sığınmakta buluyor - Firdevs semtinden kaçan Halebi ailesinin reisi Abdülhey:- "Hava soğuk. Bazı ailelerin hasta çocukları v

HALEP (AA) - MUHAMMED MİSTO - Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve İran destekli Şii milislerin Halep'in doğusuna düzenlediği saldırılardan kaçan yüzlerce aile, güvenli buldukları mağaralara sığındı.

Rejim güçleri ve Şii milisler, son iki haftadır Halep'in doğusunda muhalif güçlerin kontrolündeki semtlere havadan ve karadan şiddetli saldırılar düzenliyor. Sahadaki AA muhabirlerinin verdiği bilgiye göre, bombardımandan kaçan yüzlerce aile, muhaliflerin kontrol ettiği farklı bölgelerdeki güvenli buldukları mağaralara sığındı. Giderek artan sayıda ailenin sığındığı mağaralara, elektrik çekmek ve su taşımak mümkün değil.

Firdevs semtinden kaçan Halebi ailesinin reisi Abdülhey, pazara giderken vurularak bacağından yaralandığını ve değneğe mahkum olduğunu anlattı. Abdülhey, bombardımanda evleri de vurulduktan sonra akrabalarıyla Firdevs semtine yakın bir tepeye gelerek, buradaki mağaralara sığındıklarını söyledi.

Onlarca ailenin elektrik ve su olmayan bu mağaralarda bombardımanın bitmesini beklediğini dile getiren Halebi, "Bombardımanda sakatlandıktan sonra can güvenliği hissimi tamamen kaybettim. O yüzden ailem ve akrabalarımla buraya geldik. Hava soğuk. Bazı ailelerin hasta çocukları var. Mağarayı ısıtamıyoruz, yiyecek bulamıyoruz, günde sadece bir kere, iki küçük çocuğumla bulgur yiyebiliyoruz." diye konuştu.

Halebi, "Mağaraların da vurulmasından endişe ediyoruz ama yine de bombardıman bitene kadar Halep'ten çıkmayacağız. Burası bizim toprağımız." dedi.

-Yüzbinlerin insani krizi

Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'ye sınır Halep, başkent Şam'dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda bulunuyor. Kent merkezinin Türkiye sınırına uzaklığı 40 kilometre. Merkezin batısını rejim, doğusunu ise muhalifler kontrol ediyor. Rejim kuşatmasında yaklaşık 300 bin sivilin bulunduğu doğu Halep'te İl Sağlık Müdürlüğünün verilerine göre, halk 96 gündür temel insani ihtiyaçlarını gideremiyor. Son iki hafta içinde kentin doğusundaki tüm hastaneler ve sağlık merkezleri rejim saldırılarıyla hizmet dışı kaldı. Kentte hizmet veren yalnızca 3 fırın bulunuyor. Bölgede okulların tümü kapalı. 15 Kasım'dan bu yana ölen sivil sayısı 665'e çıkarken, yaklaşık 300 bin sivil, 30 kilometrekarelik bölgede sıkıştı.

Halep Sivil Savunma Birliği, önceki gün yaptığı açıklamada, Halep'in doğusuna son iki haftada 2 bin hava saldırısı, 7 bin top atışı yapıldığını ve 600'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini bildirmişti. Bombardımanda ayrıca 2 bin sivilin de yaralandığı duyurulmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :