Hakkari'deki medreseler turizme kazandırılıyor

Hakkari'deki medreseler turizme kazandırılıyor

Hakkari İl Kültür Turizm Müdürü Ağacanoğlu:- "Osmanlı'nın günümüze miras bıraktığı eserler tarihimize, turizmimize kazandırılacak. Bu tarihi mekanlarımız tarih sevdalılarına ve zaman tünelinde yolculuk yapmak isteyenlere kapılarını aralayacak"

HAKKARİ (AA) - Hakkari İl Kültür Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu, kentteki, Osmanlı'nın miras bıraktığı iki medresenin turizme kazandırılması çalışmalarının devam ettiğini, çalışmaların gelecek yıl tamamlanmasının planlandığını belirtti.

Ağacanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hakkari'de Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilen Meydan ve Zeynel Bey medreselerinde bir çok alim, ulema, şair ve devlet adamı yetiştirildiğini ifade etti.

İslam medeniyetinin eğitime ve ilme verdiği önemle her zaman ön plana çıktığını dile getiren Ağacanoğlu, Osmanlı döneminde bunun somut örneklerinin görüldüğünü kaydetti.

İsmaliyet'in kabulü ve Osmanlı'nın gelişiyle Hakkari ve çevresindeki mimari eserlerde artış olduğunu anlatan Ağacanoğlu, "Hicri 1112, miladi 1700-1701 yıllarında Hakkari Beyi İzzeddin oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırılan Meydan Medresesi ile Kanuni Sultan Süleyman ve II. Selim’in mazhariyetine nail olmuş Hakkari Beyi Zeynel Bey tarafından yaptırılan Zeynel Bey Medresesi önemli tarihi ve mimari eserler arasında yer almaktadır." dedi.

- "Tanıtım yapılacak"

İki medresenin turizme kazandırılması için valilikçe başlatılan çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Ağacanoğlu, 2005 yılında kazı ve temizlik çalışması yapılan Zeynel Bey Medresesi ile 2006 yılında restorasyon çalışmaları yapılan Meydan Medresesinin rölöve, restitüsyon ve çevre düzenleme projelerinin 2015 yılında Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda onaylandığını anlattı.

Her iki yapının onarımının tamamlanarak turizme kazandırılmasının hedeflendiğini bildiren Ağacanoğlu, şunları kaydetti:

"2017 yılı içerisinde ödenek sağlandığı takdirde her iki medresenin rölöve, restitüsyon ve çevre düzenlemesi projelerinin hayata geçirilmesini bekliyoruz. Bu çalışmalar sonucunda Osmanlı'nın günümüze miras bıraktığı eserler tarihimize, turizmimize kazandırılacak. Bu tarihi mekanlarımız tarih sevdalılarına ve zaman tünelinde yolculuk yapmak isteyenlere kapılarını aralayacak. Söz konusu kültür varlıkları restore edildikten sonra yurt içi ve yurt dışında turistlerin ilgisini çekmek amacıyla birtakım tanıtım programları, kültürel turlar, konferans ve sempozyumlar gerçekleştirilecek."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :