Hakimin savcılara hakaret iddiasına ilişkin dava

Hakimin savcılara hakaret iddiasına ilişkin dava

Hakim Övüç'ün, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi'nden sorumlu Başsavcıvekili Kapıcı ile diğer savcılara, internet sitesi üzerinden hakaret ettiği iddiasıyla yargılanmasına başlandı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Anadolu Adliyesi sulh hukuk mahkemesi hakimi Sevgi Övüç'ün, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi'nden sorumlu Başsavcıvekili Orhan Kapıcı ile diğer savcılara, bir internet sitesi üzerinden hakaret ettiği iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık hakim Sevgi Övüç katıldı. Övüç'ü 67 avukatın temsil ettiği duruşmada, Türkiye Barolar Birliği Avukat Hakları Merkezi ile İstanbul ve Ankara baroları yönetim kurulları adına bazı avukatlar gözlemci olarak yer aldı. Müşteki Başsavcıvekili Orhan Kapıcı ve savcıların katılmadığı duruşmayı, bazı hakim ve savcılar da izledi.

Mahkeme Başkanı Alev Menteş'in mazeret bildirmesi ve duruşmada olmayacağının anlaşılması üzerine, heyete, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Canel Rüzgar, geçici başkanlık yaptı.

İddianamenin kabul kararının okunduğu duruşmada, savunması sorulan sanık hakim Sevgi Övüç, "Duruşmaya geçici heyet çıktığı için asıl savunmamı mahkemede, müstemir (asıl) yetkili heyet karşısında yapmak istiyorum. Bu sebeple süre talep ediyorum" dedi.

Övüç'ün avukatı Bahri Belen, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) ilgili maddelerine göre, karar verecek yargıçların duruşmanın başından sonuna kadar yargılamada bulunması, müşteki ve tanıkların ifadelerinin kararı verecek yargıçların önünde başlayıp tamamlanması gerektiğini anlattı.

 

- "Ekrem Aydıner, niye müşteki?"

 

Avukat Belen, İstanbul merkezli 17 Aralık soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet savcılarından Ekrem Aydıner'in, müvekkilinin soruşturulmasıyla ilgili ilk verilen takipsizlik kararına itiraz etmemesine rağmen tensip tutunağında müşteki olarak gösterildiğine dikkat çekerek, bu hususun dikkate alınmasını ve duruşmanın uygun bir tarihe verilmesini talep etti.

Övüç'ün avukatlarından Elkan Albayrak, yargılamanın tek duruşmada bitmesi amacıyla savcı olan müştekilerin, bir dahaki duruşmada özelilikle hazır edilmesini ve eksik davetiyelerin gönderilmesini istedi.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Ekrem Aydıner dışındaki müşteki savcıların, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak, duruşma gününden haberdar edilmesi ve sanık Övüç'e savunmasını yapmak üzere süre verilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

 

- Hakim Övüç'ün, "adalet.org" adlı sitede "hakaret ettiği" iddiası

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Ateş Hasan Sözen tarafından hazırlanan iddianamede, İstanbul Anadolu Adliyesi'nde hakim olarak görev yapan sanık Sevgi Övüç'ün, 1 Nisan 2014'de, üyesi olduğu, hakim, savcı ve avukatların hukuki, güncel konularda katkıda bulunup tartıştıkları "adalet.org" adlı sitede, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde 'terör ve örgütlü suçlar bürosu' kurulduğu ve 14 savcının görevlendirildiği" şeklindeki bilgilendirmeye cevaben yazdığı yazıya atıfta bulunuluyor. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'ndan sorumlu Başsavcıvekili Orhan Kapıcı ile bu büroda görevli savcılar Fuzuli Aydoğdu, İsmail Uçar ve İrfan Fidan'ın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ayrı ayrı dilekçeler sunup, Övüç'ün kendilerine hakaret ettiği iddiasıyla şikayette bulundukları belirtilen iddianamede, suçun 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 93. maddesinde yazılı "kişisel suçlar"dan olması dikkate alınarak, Övüç'ün başsavcılığa çağrıldığı ve ifadesinin alındığı kaydediliyor.

 

Sevgi Övüç'ün, sitedeki yorumlarının tamamen kişisel olduğu, meslektaşlarını hedef alarak ve hakaret etmek kaydıyla yazılmadığı yönünde beyanda bulunduğu aktarılan iddianamede, soruşturmanın, şikayete konu beyanın, "hakaret" suçunun unsurlarını oluşturmadığı, eleştiri ya da ağır eleştiri niteliğinde olabileceği gerekçesiyle 21 Temmuz'da takipsizlikle sonuçlandığı hatırlatılıyor.

Müşteki savcıların itirazı üzerine takipsizlik kararının 25 Temmuz'da kaldırıldığı belirtilen iddianamede, sanık Övüç'ün TCK'nın "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret etmek" suçundan 1 yıldan 2 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılması isteniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı