Hakim ve Cumhuriyet Savcısı Adayları Kura Töreni

Hakim ve Cumhuriyet Savcısı Adayları Kura Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)- "(FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi talebi) Bizden teröristleri istedikleri zaman kendilerine veriyoruz ama onlar bakın böyle bir teröristi bize vermiyor. Niye vermiyorsun? Neymiş yargı varmış, mahkeme kararı olmadan veremezlermiş.

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FETÖ elebaşı Gülen'in ABD'den iadesinin istenmesine ilişkin, "Bizden teröristleri istedikleri zaman kendilerine veriyoruz ama onlar bakın böyle bir teröristi bize vermiyor. Niye vermiyorsun? Neymiş yargı varmış, mahkeme kararı olmadan veremezlermiş. Olabilir, peki. Gün olan harman ola. Aynı şey burada da olabilir. Bir şeyler istediğiniz zaman bu defa da biz, sizlere havale edeceğiz. Siz karar vermedikçe biz de vermeyeceğiz. Bundan sonra böyle. Hem stratejik müttefik olacağız hem de farklı şeyler konuşulacak, olmaz böyle bir şey." dedi.

Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde, Hakim ve Cumhuriyet Savcısı Adayları Kura Töreni'ndeki konuşmasında, yargı konusunda adı "Amerika" olduğunda bağımsız-tarafsız, adı "Türkiye" olduğu zaman "bağımlı-taraflı" anlayışını kabul etmediğini bildirdi.

Türkiye'nin gücünü bilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, "Eğer gücümüzü bilmezsek, kendimizi bilmezsek, kendimize inanmazsak, gücümüze inanmazsak kimse bu ülkeyi takdir etmez." diye konuştu.

Erdoğan, bu yüzden hep beraber çok daha kararlı bir şekilde geleceğe yürüneceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bakın 17 yıl oldu, bu kişi orada duruyor. 85 koli dosya gitti hala dosyalar gönderiliyor. Şimdi bakanımız arkadaşlarıyla gidecek. Bizden teröristleri istedikleri zaman kendilerine veriyoruz, ama onlar böyle bir teröristi bize vermiyor. Niye vermiyorsun? Neymiş, yargı varmış, mahkeme kararı olmadan veremezlermiş. Olabilir, peki. Gün ola harman ola. Aynı şey burada da olabilir. Bir şeyler istediğiniz zaman bu defa da biz, sizlere havale edeceğiz. Siz karar vermedikçe biz de vermeyeceğiz. Bundan sonra böyle. Hem stratejik müttefik olacağız hem de farklı şeyler konuşulacak. Olmaz böyle bir şey.

Bu ülke, ülkendeki bir kişiyi terörist ilan etmişse vereceksin. Vermiyorsan burada bir su kaçağı var demektir. İşte şimdi bunlar devreye giriyor. Milletimizin FETÖ'ye ve benzer yapılara tepkisi, bu kesimlerin kendi örgüt çıkarlarını her şeyin üzerinde tutması yani diğer insanlara zulüm yapmasıdır."

- "Adalet membası olarak görev yapacağınıza inanıyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Güvenlik Kurulunun kararıyla bir kişinin, bir terör örgütünün mensubu ilan edildiğinde, buna her ülkenin kulak kabartmasını istedi. Ülkelerin, "Böyle bir şey varsa bunun kayda değer bir yanı var." diyerek, yargı sürecini, isteyen ülkeye havale etmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şunları ifade etti:

"Bunu İngiltere yapıyor da sen niye yapmıyorsun? Sen de yap. İngiltere'den istediğimiz bazı kişiler olmuştur ki vermiştir, başka ülkelerden istedik vermiştir. Bizden istedikleri zaman biz de o ülkeden, çünkü karşılıklı suçluların iadesi anlaşması olan bir ülkedir Amerika bizimle. Öyleyse gereğini yapması lazım ama yapmamıştır. Bu siyasi noktada ciddi bir sıkıntıdır.

Birilerinin veya bir grubun çıkarı, menfaati için karar veren, şimdi içeriye dönüyorum, yargı mensubu, artık bu milletin ve bu devletin hakimi, savcısı olmaktan çıkmış demektir. İşte Hakimler Savcılar Yüksek Kurulumuzun verdiği kararlar bunun ifadesidir. Onları artık buradan çıkmış gördükleri için bu kararlar verilmiştir."

Erdoğan, bu şekilde davranan hakim ve savcıların adalet dağıtamayacaklarına, tam tersine birer zulüm kaynağı haline dönüşeceklerine işaret ederek salondaki hakimlere, "Ben sizlerin her birinin birer adalet membası olarak görev yapacağınıza inanıyorum." diye seslendi.

- "Artık bu yöntemde ısrar etmenin anlamı kalmamıştır"

Erdoğan, darbe teşebbüslerinin fiilen yaşandığı kurumlar başta olmak üzere sorunun kaynağında bulunan kurumları ve tüm kuralları değiştirmek suretiyle adımlar atıldığını anlattı.

Meslekten ihraçlar yoluyla adalet teşkilatının, terör örgütüne destek verenlerden büyük ölçüde temizlendiğine işaret eden Erdoğan, "Ama daha bitmedi, şimdi siz gidince büyük ölçüde bu işi inşallah bitirmiş olacağız. Çünkü oradaki boşlukları da sizlerin gidişiyle doldurmuş olacağız. Ama cesur olacaksınız, bunun sonunda şehadet de vardır. Acaba 'Bu olur mu, şu olur mu' yok." dedi.

Erdoğan, sistemdeki açıklar devam ettiği sürece, başka örgütlerin de benzer girişimlerde bulunmasının önüne geçilemeyeceğine dikkati çekti. Bunun için öncelikle HSYK üyelerinin seçim usulünde değişiklik yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hiçbir hakim ve savcımızın, HSYK üyelerinin kendi oylarıyla belirlenmesinden memnun olmadığını çok iyi biliyorum. Demokratik gibi görünen mevcut seçim usulü, hakim ve savcılarımız arasında gruplaşmalara, hatta husumetlere kadar varan ayrışma kaynağı haline gelmiştir. Artık bu yöntemde ısrar etmenin anlamı kalmamıştır.

Mecliste grubu bulunan siyasi partilerimizden, HSYK üyelerinin seçim yönteminin değiştirilmesi için gereken uzlaşmayı göstermelerini özellikle bekliyorum. Ülkemiz için hayati öneme sahip bu konuda, hiçbir siyasi partinin kendi görüşünü dayatarak, uzlaşma yolunu tıkama hakkı yoktur. Cumhurbaşkanı olarak, bu konuda tüm partilerimizi sorumlu davranmaya davet ediyorum."

- "Emniyet teşkilatımızın, ihtiyaç duyulan düzenlemeleri yapması şart"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı şekilde darbe girişimine zemin hazırlayan tüm kurumların süratle yeniden yapılandırmaya tabi tutulması gerektiğinin de altını çizdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma'nın İçişleri Bakanlığına bağlanması başta olmak üzere bu konuda kapsamlı bir yeniden yapılanma süreci içinde bulunulduğuna değinen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Emniyet teşkilatımızın da polis alımları ve terfi sistemi gibi konularda ihtiyaç duyulan düzenlemeleri yapması şarttır. Eğitimde, üniversitelerde, yerel yönetimlerde, yurt dışı temsilciliklerimizde, iş dünyasında, sivil toplum kuruluşlarında ve tüm alanlarda yaşadığımız tecrübeler ışığında gerekli reformları gerçekleştirmeliyiz. Eğer bunları yapmazsak inanın şehitlerimize, gazilerimize mahcup oluruz. Onlar, 15 Temmuz gecesi hayatlarını ortaya koyarak, canlarını vererek üzerilerine düşeni hakkıyla yerine getirdiler."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :