Hakim ve Cumhuriyet Savcısı Adayları Kura Töreni

Hakim ve Cumhuriyet Savcısı Adayları Kura Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)- "(Kamudaki FETÖ soruşturmaları) Zaman zaman bazı şeyler söyleniyor, 'Efendim mağdurlar var.' Kusura bakmayın mağdur falan yok. Niye yok? Yargı, kolluk kuvvetleriyle birlikte burada samimi davrandığı sürece, burada mağdur yoktur

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik kamudaki soruşturmalara ilişkin, "Zaman zaman bazı şeyler söyleniyor, 'Efendim mağdurlar var.' Kusura bakmayın mağdur falan yok. Niye yok? Yargı, kolluk kuvvetleriyle birlikte burada samimi davrandığı sürece, burada mağdur yoktur. Samimi davranmıyorsa ilgili mercilere müracaatla nasıl hakları iade ediliyorsa, onların da hakları kendilerine iade edilir. Burada bazı yanlışlar, hatalar olmuyor değil, o da olabilir, doğrudur. Fakat unutmayın ki benim 241 şehidimin, 2 bin 194 gazimin hesabını kim verecek?" dedi.

Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki, Hakim ve Cumhuriyet Savcısı Adayları Kura Töreni'nde yaptığı konuşmada, 17-25 Aralık'ta ihanetin kaynağı olan yargı ve emniyetin, 15 Temmuz'da milletle birlikte darbenin önüne geçilmesinde en çok hizmet veren kurumların arasında yer aldığını belirtti.
FETÖ üyelerinin temizlenmesi çalışmalarında en hazırlıklı yerin adalet teşkilatı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu ana kadar örgütle iltisaklı, 3 bin 456 hakim, savcı ile yüksek yargı organı üyesi meslekten çıkarılmıştır. Bunların dışında meslekten uzaklaştırılan ancak yapılan inceleme neticesinde haklarındaki iddiaların mesnetsiz olduğu anlaşılan 198 hakim, savcı da görevlerine iade edilmiştir." diye konuştu.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından büyük fedakarlıkla çalışan, darbe girişiminin hesabının hukuk devleti ilkesinden taviz verilmeden sorulmasını temin eden adalet teşkilatı mensuplarına şükranlarını ileten Erdoğan, atanacak yeni hakim ve savcılara şöyle seslendi:

"İnşallah sizler de atanacağınız illerde bu kutlu mücadelede görev alacaksınız. Sizlerden beklentim, FETÖ başta olmak üzere milletimizin adalet beklediği her hususta hukuk çerçevesinde sadece vicdanınızın sesini dinleyerek karar vermenizdir. Anayasamızın 138. maddesi hakimlerin görevlerinde bağımsızlığının en önemli ifadesidir. 'Anayasa'ya, kanuna ve bunlara uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm vereceklerini' ifade ediyor. Bir başka ifadeyle sizin şahsi inancınız, ideolojiniz, bağlılığınız ne olursa olsun kararlarınızı Anayasa'ya, kanun ve hukuk sınırları içinde vicdani kanaatinize göre vermeniz gerekiyor.

Bir şeyi özellikle ifade etmek istiyorum, 40 yıllık siyasi yaşamım içerisinde özellikle son 14 yıl, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı dönemimde, vicdanının yerine, FETÖ üyelerinin yaptığı gibi bir örgütü, bir şarlatanı ikame ederseniz oradan adalet çıkmaz. Çok açık ve net söyleyeceğim, biz irademizi Hakk'a teslim etmek zorundayız, irademizi kalkıp da birilerine ipotek olarak verirsek yanarız. Böyle bir şey olamaz. Onun aklı, iradesi, ilmi varsa siz bu alanlarda bileceksiniz ki Allah'ın bana verdiği akıl var, bana verdiği irade var ve tahsil ettiğim benim bu alanda ilmim var. Öyleyse ben kendi irademle burada hükmedeceğim, kararımı vereceğim. 'Yok, şöyle durun bakalım, bir yer var oraya soralım da kararımızı ondan sonra verelim'... Böyle adalet olmaz."

- "Şehidimin hesabını kim verecek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sebeple on binlerce insanın yandığını, 10-15 yıl hapishanelerde çürüyen vatandaşların olduğunu belirterek, "Şimdi bunların düzeltilme fırsatını yakaladık. İşte bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Öyle olaylar vardır ki şer zannedersiniz onda hayır vardır. Öyleleri de vardır ki hayır zannedersiniz onda şer vardır. İşte 15 Temmuz bize böyle bir imkanı lütfetti." diye konuştu.

Zaman zaman "Efendim, mağdurlar var" denildiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Kardeşlerim, kusura bakmayın mağdur filan yok. Niye yok? Bütün mesele yargı, kolluk kuvvetleriyle birlikte burada samimi davrandığı sürece burada mağdur yoktur. Ama samimi davranmıyorsa ilgili mercilere müracaatla nasıl hakları iade ediliyorsa onların da hakları kendilerine iade edilir. Burada bazı yanlışlar, hatalar olmuyor değil, o da olabilir, doğrudur. Fakat unutmayın ki benim 241 şehidimin hesabını kim verecek? Benim 2 bin 194 gazimin hesabını kim verecek? Onların aileleri mağdur değil mi, onlar mazlum değil mi, benim şurada, Özel Harekat'ta aslan gibi 56 yavrumun şehadetinin hesabını kim verecek? Sadece şu Külliye'nin etrafında 29 şehidimin hesabını kim verecek? 36 gazimin hesabını kim verecek? Kazan'da, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde şehit olan 39 şehidimin hesabını kim verecek?"

Birilerinin hala bir şeyler söylediğini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Az önce değerli bakanım da ifade etti, şu makama gelenler şüphesiz ki hem bağımsız hem tarafsız olacak. Şimdi dünyadan bize akıl verenler var, 'Ama bu kadar ismi nasıl biliyorsunuz? Nereden biliyorsunuz? Nasıl oldu da bunları hemen anında toparladınız, apar topar bunları içeri aldınız?' Bana da söylüyorlar. Biz devletiz be. Burası Çatladıkapı Muhtarlığı değil ki, devletiz. Nerede kim var, ne yapıyor bunların hepsini eğer bir devlet bilmiyorsa, onun istihbaratı bunları bilmiyorsa... kusura bakmasınlar.

Sen kalkacaksın ta Amerika'dan senin savcıların FETÖ vasıtasıyla Türkiye'ye getirilip burada yedirilecek, içirilecek, giydirilecek ondan sonra Amerika'ya tekrar dönecek, ondan sonra da bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını içeri girerken pat tutuklayıp alacaksın. 6 aydır orada hapiste tutacaksın, yargılayamayacaksın. Seninki tarafsızlık, bağımsızlık olacak, o kişiye karşı 'Onu niye hesaba çekmiyorsunuz' diye sorduğumuzda, o zaman da diyeceksin ki, 'Burada bağımsız yargı var, tarafsız yargı var'. Kusura bakma bizde senden daha çok tarafsız ve bağımsız yargı var."

(Sürecek)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :