Hakem heyetinden dershane öğrencisi ve ailesini rahatlatan karar

Hakem heyetinden dershane öğrencisi ve ailesini rahatlatan karar

Bursa'da, işinden ayrılmak zorunda kalan bir velinin, taksitlerini ödeyemeyeceği gerekçesiyle çocuğunun eğitim hizmeti aldığı dershaneyle ilişiğini kesmeyi talep etmesi üzerine, 2 bin 750 liralık sözleşme bedelinin tamamı kendisinden istendi- İl Hakem Hey

BURSA (AA) - HALUK YÜKSEL - Bursa'da, işinden ayrılmak zorunda kalan bir velinin, taksitlerini ödeyemeyeceği gerekçesiyle çocuğunun eğitim hizmeti aldığı dershaneyle ilişiğini kesmek istemesi üzerine, 2 bin 750 liralık sözleşme bedelinin tamamı kendisinden talep edildi. İl Hakem Heyeti, sözleşme ile satın alınan toplam 7 ay süreli dershane eğitimi için sadece hizmetin alındığı süreye karşılık gelen 982 liranın ödenmesine, kalan miktar için ise ödeme yapılmamasına ve sözleşmenin iptaline karar verdi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bursa'da ikamet eden Hülya Şahin, 22 Kasım 2014'te kızı Işıl Çapacı'yı üniversite sınavlarına hazırlanması için özel bir dershaneye kaydederek 2 bin 750 liralık sözleşmeye imza attı.

Kızı 1-1,5 ay dershaneye gittikten sonra işten ayrılmak zorunda kalan Şahin, taksitlerini ödeyemeyeceği gerekçesiyle kızını dershaneden almak ve sözleşmeyi iptal etmek istedi.

Şahin, sözleşme iptali için dershaneden olumsuz yanıt alınca, konuyu İl Hakem Heyeti'ne taşıdı. Şahin, dershaneye gönderdiği ihtarname ve muhtarlıktan aldığı "muhtaçlık belgesi"ni de heyete sunarken, dershane herhangi bir savunmada bulunmadı.

İl Hakem Heyeti, tüketicinin, 22 Kasım 2014 tarihli sözleşme ile satın aldığı 7 ay süreli dershane eğitimi için hizmet aldığı süreye karşılık gelen 982 liranın tüketici tarafından şikayet edilen firmaya ödenmesine, kalan miktar için ise ödeme yapılmamasına ve taraflar arasındaki sözleşmenin iptaline karar verdi.

Heyet, ayrıca tarafların karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde tüketici mahkemesinde itiraz edebileceğine hükmetti.

- "Rahatlatan bir karar"

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, İl Hakem Heyetinin karar gerekçesinde de belirtildiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliğine göre, öğrenim ücretini yıllık olarak belirleyen okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul, ortaokul, özel eğitim okulu, ortaöğretim okullarında ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde öğretim yılı başlamadan ayrılanlara yıllık ücretin yüzde 10'unu dışındaki kısmının iade edileceği hükmünün yer aldığını söyledi.

Yılmaz, öğretim yılı başladıktan sonra ayrılanlara ise yıllık ücretin yüzde 10'u ile öğrenim gördüğü ders saati sayısına göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmın iade edileceğinin bildirildiğini, bu tüketicinin de aynı kapsamda değerlendirildiğini ifade ederek, "İl Hakem Heyeti, öğrencimizi ve ailesini rahatlatan bir karar vermiştir. Tüketiciler, hiçbir şekilde yararlanmadığı bir hizmetin bedelini ödemek durumunda değildir" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı