Haiti'de geçici hükümet kuruluyor

Haiti'de geçici hükümet kuruluyor

Senato Başkanı Privert, 120 günlüğüne geçici devlet başkanı seçildi

SANTO DOMINGO (AA) - Genel seçimlerin 24 Ocak'ta ertelendiği Haiti'de görevinden ayrılan Devlet Başkanı Michel Martelly'nin yerine geçici olarak Senato Başkanı Jocelerme Privert seçildi.

Haiti senatosundaki milletvekilleri, geçici hükümet kurulması için Martelly'nin 7 Şubat'ta görevi bırakmasının ardından ülkeyi 120 günlüğüne yönetecek yeni devlet başkanını belirledi.

Privert, parlamentoda yapılan oylamanın ikinci turunda seçildi. Geçici devlet başkanlığı için aday olan eski Senato Başkanı Edgard Leblanc ve bağımsız aday Dejean Belizaire'a karşı yarışan Privert, oylamada 77 oy aldı.

Martelly, devlet başkanlığı seçiminin tamamlanamaması nedeniyle bir halefi olmadan görevi bırakmak zorunda kalmıştı. Privert ve geçici hükümeti, yeni hükümetin kurulması beklenen 14 Mayıs 2016'ya kadar görevde kalacak.

Ülkede geçen ay protestolar nedeniyle ikinci kez ertelenen seçimlerin 24 Nisan'da yapılması planlanıyor. Haiti’de 25 Ekim 2015'te yapılan seçimlerin resmi sonuçlarının açıklanmasının ardından başkent Port-au-Prince'da sokak çatışmaları görülmüştü. En az bir kişinin öldüğü çatışmalarda kentteki bankalar kepenk kapatmış, sokaklara takviye güvenlik güçleri konuşlandırılmıştı. 27 Aralık 2015'te yapılması planlanan seçimlerin ikinci turu ise 24 Ocak 2016'ya ertelenmişti. Daha sonra bu seçimler de yolsuzluk yapıldığına dair protestolar nedeniyle ertelenmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :