Hadrianaupolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları

Hadrianaupolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları

Antik kentin turizme kazandırılması için sürdürülen çalışmalar kapsamında Kilise B'nin üstü kapatıldı

KARABÜK (AA) - Eskipazar ilçesinde "Karadeniz'in Zeugması" olarak nitelendirilen Hadrianaupolis Antik Kenti'nin turizme kazandırılması için sürdürülen çalışmalar kapsamında Kilise B'nin üstü kapatıldı.

MÖ 1. yüzyılda kurulduğu ve MS 8. yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen Hadrianaupolis'teki kazılarda, Anadolu'da örneklerine rastlanmayan bazı zemin mozaikleri gün yüzüne çıkartıldı.

Zeugma'dakiler kadar güzel olduğu belirtilen, at, fil, panter, geyik ve grifon (mitolojik yaratık) gibi birçok hayvanın tasvir edildiği mozaiklerle ünlenen antik kentte, yeni kazılar yerine gün yüzüne çıkartılan eserlerin korunması için çalışma yürütülüyor.

Karabük Üniversitesinde görevli Arkeolog Ersin Çelikbaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kilise B'deki koruma amaçlı çalışmaların tamamlandığını, kısa sürede müteahhit firmadan teslim alınacağını söyledi.

Daha önce mozaikleri oluşturan bir milyonu aşkın tesseranın (mozaik parçası) özel yöntemlerle temizlendiğini ve onarıldığını vurgulayan Çelikbaş, "Anadolu'da hiç örnekleri görülmeyen erken Bizans döneminde ait Kilise B'deki bazı zemin mozaiklerinin turizme kazandırılması amacıyla korunması çok önemli. Bu yönde başlatılan çalışmalarda kilisenin üstü kapatıldı. Çalışmalar müteahhit firma tarafından tamamlandı. Çevre düzenlemesinin ardından teslim edilecek" diye konuştu.

Müteahhit firmada görevli şantiye şefi Arif Alankaya da çalışmaların tamamlandığını, birkaç düzenlemenin ardından bir hafta içinde teslim edeceklerini anlattı. 

Mozaiklerin korunması amacıyla inşa edilen yapının çelik konstrüksiyondan oluştuğunu aktaran Alankaya, "Proje değişikliği ve hava şartları işi biraz geciktirdi. Kullanılan malzeme polikarbonat. Ultraviyole, yağmurda problem çıkartmayan bir malzeme" ifadesini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı