Hadim kirazı dalında 7 lira

Hadim kirazı dalında 7 lira

Türkiye'de en geç kiraz hasadının yapıldığı Hadim ilçesinde yetiştirilen, aroması ve kalitesi nedeniyle üretimin yüzde 80'i ihraç edilen Hadim kirazı dalındayken 7 liradan alıcı buluyor.

Hadim ilçe merkeziyle birlikte Mernek Yaylası, Korualan, Yalınçevre, Küplüce, Bademli, Göynükışla ve Dedemli beldelerinde toplam 30 bin dekar alanda kiraz üretimi yapılıyor.
    
1 milyon kiraz ağacının bulunduğu ilçede, dik yamaçlarda, 2 bin metre yükseklikte bile kiraz bahçeleri yer alıyor. İlçe, Türkiye'de 4 ay boyunca kiraz hasadı yapılabilen tek bölge olma özelliğini taşıyor.
    
Hadim Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Dayandı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Toroslar'ın zirvesinde yer alan Hadim ilçesinde 850 metre ile 2000 metre arasındaki yükseklikte bulunan tarım arazilerinde ihracata yönelik kiraz üretimi yapıldığını söyledi.
    
Yüksek rakım avantajı

    
Rakım yüksekliğinin, piyasada kirazın olmadığı dönemde kiraz hasadı yapılmasını sağladığını ifade eden Dayandı, bu yıl kışın uzun sürmesinden dolayı hasat sürecinin daha da uzayacağını, bunun da üreticiye avantaj sağladığını belirtti.
    
Sert kış şartlarına rağmen kiraz üretiminde geçen yıla göre artış olduğunu vurgulayan Dayandı, şunları kaydetti:
    
''Bu yıl sert geçen kışa rağmen don olayı fazla yaşanmadı. Bahar dönemindeki yağışlar da çiçeklenmeyi olumsuz etkilemedi. Bu yıl yaklaşık 17 bin ton kiraz üretimi bekliyoruz. Bunun da yaklaşık 13 bin tonu ihraç edilecek. İlçede yetiştirilen 26-30 kalibre aralığındaki kirazlar, aroması ve kalitesi sayesinde Avrupa Birliği ülkeleri ve Rusya başta olmak üzere bir çok ülkeye ihraç ediliyor. Son zamanlarda Suudi Arabistan'a da kiraz gönderiyoruz. İç piyasaya sunulan kirazın yüzde 70'i de İstanbul'da tüketiliyor. Kirazlarımız toptancı firmalar tarafından dalında toplanıyor. Fiyatlarda zaman zaman dalgalanmalar olsa da Hadim kirazı dalında ortalama 5 ile 7 liradan satılıyor. Bu rakam piyasada kirazın olmadığı ağustos ayında daha da yükselebiliyor.''
    
Dayandı, sertliği, aroması ve uzun süre dayanma özelliğiyle yurt dışında aranır hale gelen kirazı tescilleme çalışmalarının devam ettiğini, Hadim'in 2023 vizyonunun Hadim kirazını dünyanın vazgeçilmezi yapmak olduğunu sözlerine ekledi.