"Habercilikte Türkiye'nin bakış açısına büyük ilgi var"

"Habercilikte Türkiye'nin bakış açısına büyük ilgi var"

TRT World Dağıtım ve Pazarlama Genel Müdürü Pellerin:- "Uluslararası medya kuruluşları Türkiye'nin sıcak gündemi nasıl yorumladığı konusunda büyük merak duyuyor. Son gelişmelerin yaşandığı yerlere çok yakın coğrafyadayız. Haberin kaynağına bu kadar inebil

CANNES (AA) - BİLAL MÜFTÜOĞLU - TRT World Dağıtım ve Pazarlama Genel Müdürü Roch Pellerin, uluslararası medya gruplarının dünya gündemini etkileyen Suriye'deki iç savaş ve sığınmacı krizi gibi konuları Türkiye'nin nasıl yorumladığını merak ettiğini belirterek, "Habercilik alanında Türkiye'nin bakış açısına büyük bir ilgi var." dedi.

Pellerin, Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen ve pazar hacmiyle dünyanın en büyük televizyon ve dizi fuarı olma özelliği taşıyan Uluslararası İletişim Programları Pazarı'nda (MIPCOM) AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

TRT World'ün, fuarda Türkiye'nin tek İngilizce yayın yapan haber kanalı olmasından ötürü ilgi ve merakla karşılandığını ifade eden Pellerin, MIPCOM'un TRT World için çok değerli buluşma noktası niteliği taşıdığını kaydetti.

Pellerin, "Üç günlük fuar çerçevesinde dünyanın farklı ülkelerinden 30 medya ve yayın platformu ile görüşme ayarladık. Bu fuar, bizim görünürlülüğümüzü artırmak için kaçınılmaz bir fırsat." şeklinde konuştu.

Fuar kapsamında 3. kez yapılan ikili program alışveriş etkinliği Carriage Deal Forum'un bu yıl TRT World sponsorluğunda gerçekleşeceğine dikkati çeken Pellerin, bu şekilde TRT World'ün binlerce katılımcıya birden hitap etme imkanı elde ettiğini söyledi.

- "300 milyon kişi tarafından izlenebilir olmayı hedefliyoruz"

TRT World'ün MIPCOM'da görünürlüğünü artırma dışında yayın dağıtım şirketleriyle yoğun görüşme halinde olduklarına değinen Pellerin, "Uydu dağıtıcı ve içerik sağlayıcılarla görüşmelerimiz çok olumlu geçiyor. Yakın dönemde 300 milyon kişi tarafından izlenebilir olmayı umuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

TRT World'ün uydu aracılığıyla Ortadoğu ve İngiltere'de, yayın platformları aracılığıyla Fransa ve Almanya'da izlenebilir konuma ulaşabileceğini ifade eden Pellerin, dijital içerik sağlayıcılar sayesinde televizyondan öte birçok kullanıcıya hitap edebileceklerini aktardı.

- "Haberin kaynağına bu kadar inebilecek başka ülke çok yok"

MIPCOM kapsamında gerçekleştirdikleri görüşmelerde bir Türk kanalı olarak TRT World'ün sunduğu içeriğe ilgiyle yaklaşıldığını anlatan Pellerin, "Uluslararası medya kuruluşları Türkiye'nin sıcak gündemi nasıl yorumladığı konusunda büyük merak duyuyor. Son gelişmelerin yaşandığı yerlere çok yakın coğrafyadayız. Türkiye olarak birebir etkileniyor ve ilgi gösteriyoruz. Haberin kaynağına bu kadar inebilecek başka ülke çok yok." dedi.

Türkiye'nin çevresinde yaşanan gelişmeler doğrultusunda TRT World'ün yayına başlamasının uygun zamana denk geldiğine vurgu yapan Pellerin, özellikle Suriye'de yaşananlar ve sığınmacı krizi gibi meselelerin Türk gözünden yansıtılmasının uluslararası habercilikteki bir açığı kapayabileceğine dikkati çekti.

TRT World'ün varlığının yayın platformları açısından da faydalı olabileceğini dile getiren Pellerin, "İçerik sağlayıcılar olabildiğince fazla haber kanalına sahip olarak izleyicilere tarafsız ve daha kapsamlı şekilde bilgi aktarmak istiyor." yorumunda bulundu.

- "Türkiye'nin bakış açısının duyulması gerekli"

TRT World Uluslarası Marka Pazarlama Müdürü Süheyla Van Taarling de TRT World'ün uluslararası yayınıyla özellikle habercilik alanında tekdüzeliğe çözüm olabileceğini belirterek, "Özellikle bölgemizde olan bitenleri göz önünde bulundurursak dünyanın yeni bir sese ihtiyacı olduğu muhakkak. Biz bir Türk medyası olarak tüm dünyayı etkileyen son meseleleri rakamlarla anlatmak yerine olabildiğince insan hikayeleri aracılığıyla aktarmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından 15 Temmuz gecesi düzenlenen darbe girişimi gibi birçok konunun yabancı basın kuruluşlarınca etraflı incelenmediğine işaret eden Van Taarling, "Uluslararası medya olaylara farklı perspektiften yaklaşıyor. Çoğu medya darbe girişimi gecesi yüzlerce kişinin öldüğünü bile söylemedi. 15 Temmuz örneği Türkiye'nin bakış açısının duyulmasının gerekli olduğunu ortaya çıkardı." ifadelerini kullandı.

TRT World'ün bu eksiği kapama konusunda görünürlülüğünü artırmaya devam edeceğinin altını çizen Van Taarling, "Önümüzdeki yıllarda da MIPCOM'da sponsorluğa devam etmeyi düşünüyoruz. Bir sonraki fuarda haber odaklı bir etkinlik düzenleyerek BBC, CNN gibi medya kuruluşlarını davet etmeyi planlıyoruz." dedi.

- Rakamlarla MIPCOM

Bu yıl 32. kez düzenlenen MIPCOM'a 108 ülkeden, üçte biri dijital medya olmak üzere 5 bine yakın alıcı ve 2 bine yakın satıcı katılıyor. Japonya'nın 8K çözünürlüğünde yayını ilk kez tanıtacağı fuar boyunca 5 yeni dizinin tanıtımı 10 programın ise uluslararası pazara ilk kez sunulması bekleniyor.

MIPCOM'a geçen yıl 411 firmayla katılan Türkiye, bu yıl da fuarda en çok varlık gösteren ülkeler arasında yer alıyor. TRT World ve Kanal D etkinlik sponsorları arasında yer alırken, İstanbul Ticaret Odasının (İTO) desteğiyle kurulan Türk standı ülke bazında en büyük standlardan biri olma özelliği taşıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :