‘Güzellik tuzağı’ kadınları bezdirdi

‘Güzellik tuzağı’ kadınları bezdirdi

Konya’da kalabalık yerlerde kadınların önüne geçerek neredeyse zorla güzellik merkezlerine davet eden sokaktaki tanıtımcılardan bıkan vatandaşlar bu durumdan zabıta birimlerine şikayet ederek kurtulmaya çalışıyorlar

Konya’da Zafer Meydanı ve Kültürpark civarındaki güzellik merkezleri adına çalışan tanıtım elemanları, ellerindeki broşürlerle özellikle kadınların önüne geçerek neredeyse zorla güzellik merkezine çağırıyorlar. Yoldan geçen birçok kadına musallat olan bu tanıtımcılar, kadınları zor durumda bırakıyorlar. Güzellik merkezine gelmek istemeyen kadını belli bir süre takip eden tanıtım elemanlarının yaptıkları bu davranış, kadınlardan tepki alıyor.

guzellik-merkezi-(1).jpg

GÜZELLİK MERKEZİNDE TUZAK İDDİASI

Kadınların çilesi, tanıtım elemanın istediğini yapmakla bitmiyor. Güzellik hizmetini almak için ikna edilen kadınlar, tanıtım elemanını yakınlarındaki güzellik merkezine götürülüyor. Güzellik merkezine giren ismini vermek istemeyen  kadının iddialarına göre, buraya girdikten sonra asıl tuzağın başladığını söyledi. Görgü tanığı kadının anlattığı iddiaya göre Güzellik merkezine giren kadını, iyi giyimli ve düzgün diksiyonlu birkaç kişi karşılıyor. Müşterilerine misafir gibi karşılayan kızlı erkekli bu kişiler, dünyadaki birçok mankeni örnek göstererek, çalıştıkları şirket adına kişisel bakım sözleşmesini okutmadan imzalattırıyorlar. Daha sonra sözleşmeden caymak isteyen müşteriler, 40 lira cayma bedeline mahkum ediliyorlar.

guzellik-merkezi-(3).jpg

ZABITAYA ŞİKAYET YAĞIYOR

Böyle durumların Konya’da birçok kişinin başına gelmesiyle birlikte, kadınları artık bu manzaranın son bulması adına Konya Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekiplerine şikayette bulunmaya başladılar. Son iki ayda binlerce başvurunun olmasının ardından Büyükşehir Zabıta Dairesine konu hakkında acil düğmeye bastı. Şikayetlerin yoğunlukta olmasıyla birlikte zabıta ekipleri özellikle Zafer Meydanı’ndan günün her saati denetimleri artırıyor. Zabıta tarafından yapılan denetimlerde, tanıtım elemanlarının önü kesiliyor ve güzellik merkezlerine de gidilerek gerekli denetimler yapılıyor. Yapılan denetimlerde ise, birçok güzellik merkezinde uzman veya doktorun olmadığı da ortaya çıktı. Gerekli yasaları uymayan ve yetkili elaman bulundurmayan güzellik merkezlerine ise kapatmaya varan cezalar uygulandı. Zabıta birimleri konu hakkında insanların duyarlılığını dikkate alarak çalışmalarını son günlerde hızlandırdığı da görülüyor. Durumdan bunalan kadınlar ise artık rahat nefes almaya başlayacaklar.

guzellik-merkezi-(2).jpg

‘BAKIYOR GİBİ YAPIN’ RİCASI

Skandala varan güzellik merkezi olaylarının ardından bir diğer içler acısı durum da tanıtım elamanlarının anlattıklarıyla ortaya çıktı. İsmini vermek istemeyen bir tanıtım elemanı ise, günü birlik iş için çalıştıklarını söyleyerek şunları anlattı; “Biz günübirlik harçlığımızı kazanmak için geliyoruz. Burayı da bir arkadaşım bana önerdi. Sabahleyin arkadaşımla birlikte işe başladık. İşe başlamadan önce sorumlu kişi bize ‘Ne kadar çok kadını buraya getirirseniz o kadar kazanırsızın’ dedi. bizlerde bunun üzerine yoldan geçen her kadına tanıtım broşürünü uzatarak ikna etmeye çalışıyoruz. Bize hiç kulak asmayanlara ise ‘Lütfen bizi dinliyor gibi bakıyor gibi yapın. Çünkü bizi yukardan izliyorlar yoksa günlüğümüz vermeyecek’ diye ricada bulunuyoruz. Yaptığımız iş için bazı kadınlar ya bizi tersliyor, azarlıyor ya da bizi dinler gibi yapıyorlar. Bazen birçok kadın gerçekten güzellik merkezinin çok iyi çalıştığını düşünerek yukarı çıkıyor. Ne yazık ki sözleşmeye imza atan kadın 40 lira cayma bedeli ödüyorlar” itiraflarında bulundu.

“BASKINLAR YAPILSIN DENETİMLER ARTSIN”

Güzellik merkezlerinde birçok kadının sözleşme tuzağına düşmesinin ardından vatandaşlar bu merkezlere denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini söylediler. İl Sağlık Müdürlüğü’nün bu konuda duyarlı olmasını isteyen vatandaşlar, birçok güzellik merkezinin kuralsız, denetimlerden uzak, uzman veya doktorsuz çalıştığını söylediler. Servet R. Çolak-Memleket