"Güvenliği elden bırakmamalıyız”

"Güvenliği elden bırakmamalıyız”

Genç MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen Tecrübe Paylaşımı Toplantılarında bu hafta Siber Suçlarla Mücadele ve Korunma Yöntemleri konusu masaya yatırıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Konya Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi yetkilileri Adli Bilişim Uzmanı Mustafa Katırcı ve Sosyal Medya Güvenlik Uzmanı Ahmet Altındal katılımcılara internet suçları ve korunma yöntemleri ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.

 

MÜSİAD Konya Şubesi Brifing salonunda gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan Genç MÜSİAD Konya Şube Başkanı Emre Babayiğit, “Toplum olarak dünya üzerinde gelişen teknolojiye çok çabuk ayak uyduruyoruz. Günümüzde bankacılık, alışveriş gibi birçok işimizi oturduğumuz yerden internet üzerinden yapıyoruz. Teknoloji işimizi kolaylaştırdığı gibi aynı zamanda ciddi güvenlik sorunlarına da yol açmaktadır. Son dönemde internet üzerinden gerçekleşen dolandırıcılık olaylarına sıkça rastlar hale geldik. Bugün de yetkililerimizden teknolojiyi nasıl daha güvenli olarak kullanabileceğimizi dinlemek istedik” dedi.

Konferansta ilk olarak konuşan Adli Bilişim Uzmanı Mustafa Katırcı, “Bilişim suçları genel olarak yetkisiz erişim, servis dışı bırakma ve verilere zarar verme şeklinde gerçekleşiyor. Kredi kartı dolandırıcılığı, bankacılık işlemlerinde kullanılan bilgilerin ve şifrelerin ele geçirilmesi, hakaret, kara para aklama, genel olarak işlenen siber suçlar arasında yer alıyor. Casus yazılım, virüs veya deneme yanılma yoluyla sizin sunucu hesaplarınıza ulaştıktan sonra, bilgilerinizi kendi sunucularına yönlendirerek, kötü amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bu yüzden hiç tanımadığımız, alakamızın olmadığı kişilerden gelen mailleri ve linkleri kullanmamamız gerekmektedir. Antivirüs programlarımızın lisanslı olmasına özen göstermeliyiz. Çünkü lisanssız antivirüs programlarının arka planında nelerin çalıştığını bilmemiz mümkün değildir. Bunun yanı sıra orijinal olmayan hiçbir programı da kullanmamalıyız. Sunucularımıza kolay ulaşılamaması için en az sekiz karakter içeren ve içerisinde harf, rakam ve çeşitli sembolleri barındıran şifreler kullanmalıyız. Sunucularımızı haftalık olarak kontrol etmeliyiz. Arama motorları üzerinden sitelere gireceksek mutlaka orijinal site olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Çünkü aradığımız sitenin uzantısına çok küçük eklemeler yapılmış farklı sahte bir siteye yönlendirilebilir ve zarara uğratılabiliriz. Bunun için sıklıkla kullandığımız ve işlem yaptığımız sitelerin orijinallerini sık kullanılanlar çubuğuna eklemeli ve girişleri oradan yapmalıyız. Mail hesaplarımızdan bankacılık, kredi kartı ve şifre işlemlerinizle ilgili yazışma yapmamaya özen göstermeliyiz; çünkü mail hesaplarına çok kolay ulaşılabiliyor. Özellikle muhasebe kayıtları ile ilgili işlem yaparken bir an bile olsa ekranı açık bırakarak masadan ayrılmamalı, bilgisayarlarımızı mutlaka şifre modunda tutmalıyız. İnternetten alışveriş yaparken de mutlaka sanal kart uygulamasını kullanmalı ve kart limitlerimizi de düşük tutmalıyız. Özellikle son dönemlerde artan telefon dolandırıcılığı ile ilgili olarak da kendini polis, savcı, hâkim olarak tanıtan kişilere kesinlikle itibar etmemeliyiz” şeklinde konuştu.

Sosyal Medya Güvenlik Uzmanı Ahmet Altındal da konuşmasında, “Sosyal medya ülkemizde çok sık kullanılan bir mecra konumunda. Bu alanlarda kişisel bilgiler, resimler ve özel hayatımızla ilgili birçok şey paylaşıyoruz. Bu paylaşımları yaparken herkesin kendimiz gibi iyi niyetli olmadığını unutmamalıyız. Burada paylaştığımız bilgileri kullanarak adımıza kredi kartları, banka kartları çıkartılabilir veya farklı kötü amaçlarla kullanılabilir. Son zamanlarda özellikle bayanların sosyal medyada kullandığı resim ve görüntülerinin çeşitli montaj ve resim programları kullanarak ahlaki olmayan şekillerde kullanımı artış göstermiş ve şantaj olarak kullanılmaya başlanmıştır. Sosyal medya üzerinde yer alan reklam amaçlı gönderilerin virüs taşıma ihmali çok yüksektir. İndirim kazandınız, hediye kazandınız şeklinde gelen gönderileri tıkladığımızda virüs bilgisayarımıza çoktan bulaşmış oluyor. Tanıdığımız biriyle sosyal medya üzerinde yaptığımız yazışma esnasında bizden kredi kartı, bankacılık şifreleri vb. şifreler istenildiğinde bunu karşı tarafla paylaşmamalıyız. Çünkü karşımızdaki kişinin hesaplarına ulaşılmış ve kötü amaçlı olarak kullanılıyor olabilir. Çocuklarımızı bilgisayar kullanırken yalnız bırakmamaya özen göstermeliyiz. Yalnız kalacaklarsa sık sık kontrol etmeliyiz. Son dönemlerde çocuklar üzerinden siber saldırılar artmış durumda. Ayrıca çocuklarımızın zararlı sitelere girmelerini engelleyecek programlar kullanmalıyız.

Programın sonunda Genç MÜSİAD Konya Şube Başkanı Emre Babayiğit, Mustafa Katırcı ve Ahmet Altındal’a günün anısına hediye takdim etti.