• BIST 83.067
  • Altın 146,530
  • Dolar 3,7912
  • Euro 4,0490
  • Konya 0 °C
  • Anayasa Değişiklik Teklifi Yasalaştı! İşte Yeni Kanunun Getirdikleri
  • Sadık müşteriye ayrıcalık geliyor
  • İçişleri'nden valiliklere kritik 'kargo' uyarısı!
  • Anayasa Değişiklik Teklifi Yasalaştı! İşte Yeni Kanunun Getirdikleri
  • Sadık müşteriye ayrıcalık geliyor
  • İçişleri'nden valiliklere kritik 'kargo' uyarısı!

Gut hastalığında beslenme

Ayşe Duran

Gut hastalığı bir romatizma hastalığıdır. Romatizmal hastalıklar içinde en şiddetli ağrıya neden olanıdır. Gut, kandaki ürik asit düzeylerinin yükselmesinden (ürik asit idrarda bulunan bir atık üründür) ya da böbreklerden atımının az olmasından ya da vücutta ürik asit haline dönüşen pürinlerin bazı yiyeceklerle fazla miktarda alınmasından kaynaklanır. Ani nöbetler halinde gelişir ve şiddetli ağrı yapar; en sık etkilenen yer ayak başparmağıdır. 

Gut Hastalarının Yememesi Gereken Besinler

Şeker ve şekerli besinler ( çay şekeri, reçel, bal, marmelat, şuruplu tatlılar, pasta, kek kurabiye, şekerleme, çikolata, tahin, tahin helvası, pekmez, pestil )

Sakatatlar ( karaciğer, beyin, böbrek, işkembe, dil )

Ançüez, sardalye, ördek, kaz eti

Yağlı gıdalar (kaymak, krema, mayonez, çikolata ve yağlı soslar )

Yağlı etler, yağlı balıklar ve tavuk derisi

Yağda kızartma ve kavurmalar

Tam yağlı süt, alkollü içkiler, hazır meyve suları, meşrubatlar

Tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı, margarin

Kuru yemişler, leblebi  

Yağlı hamur işleri ( keki kurabiye, krema pastası vb. ) ve hamur tatlıları

Tavuk suyu ve et suyuna yapılmış yiyecekler

Turşu ve salamlar

İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar

 

Haftanın Sorusu: ‘Gut Hastaları için Örnek Liste Nasıl Olmalıdır?’

 

Örnek Yemek Listesi

Sabah:

1 -2 ince dilim beyaz ekmek

2 kibrit kutusu kadar yağsız peynir

Domates, salatalık, biber

1 su bardağı yağsız süt

 

Ara:1 adet meyve

Öğle:

30 gram kadar tavukgöğsü eti

6 yemek kaşığı sebze yemeği ( fasulye, kabak, patlıcan gibi serbest sebzelerden olmalı)

1 porsiyon salata (yağsız)

1-2 ince dilim ekmek

1 su bardağı az yağlı yoğurt (200 ml)

 

Ara:1 adet meyve

Akşam:

6 yemek kaşığı sebze yemeği ( fasulye, kabak, patlıcan gibi serbest sebzelerden olmalı)

1 ince dilim ekmek veya 1 kâse çorba (kurubaklagil tercih edilmemeli)

Salata (yağsız)

1 kâse cacık

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim