Güreşin gizli kahramanı: Salih Bora

Güreşin gizli kahramanı: Salih Bora

- Sporculuk hayatında Dünya Şampiyonası'nda 3 kez gümüş madalya kazanan ve olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil eden Bora, Grekoromen Milli Takım Teknik Direktörü olarak güreşe hizmetini sürdürüyor- Bora:- "1953 doğumluyum, 1969'dan 1984 Los Angeles Olimpiyat


İSTANBUL (AA) - ERCAN DOĞAN - 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'na hazırlanan Grekoromen Güreş Milli Takımı'nın teknik direktörü Salih Bora, Türk güreşinin gizli kahramanları arasında yer alıyor.

Güreş hayatına 1969'da Altınay Kulübünde başlayan ve ilk altın madalyasını grekoromen stilde 1972'deki Balkan Şampiyonası'nda elde eden Bora, 1977, 1981 ve 1982'de dünya şampiyonalarında Türkiye'ye üç kez gümüş madalya kazandırdı. Akdeniz Oyunları'nda iki kez şampiyon olan Salih Bora, 54 kez giydiği milli mayoyla iki kez de olimpiyat oyunlarında mücadele etti. Bora, 1984 Los Angeles Olimpiyat Oyunları'ndaki dördüncülüğünün ardından güreş hayatını sonlandırdı.

Sporculuk kariyerini noktaladıktan sonra antrenör olarak bu spora hizmet vermeyi sürdüren Salih Bora, Azerbaycan Milli Takımı'nda da bir yıl görev yaptı.


- 47 yıldır güreşin içinde

AA muhabirine 47 yıllık güreş hayatını anlatan 1953 doğumlu Salih Bora, 1969'da güreşe başladığını belirterek, "1984'e kadar güreştim. Los Angeles Olimpiyat Oyunları'ndan sonra noktaladım. O günden bu yana antrenör olarak güreşe hizmet ediyorum." dedi.

Lisedeyken okul takımı için 48 kiloda sporcu arandığını, bu vesileyle güreşe başladığını anlatan Bora, "Eskiden beri güreşe karşı isteğim vardı. Kardeşimle devamlı güreşirdik. Devam ettim, hoşuma gitti. Birkaç başarı yakaladıktan sonra bırakmak mümkün olmadı." diye konuştu.

Güreşi bırakmasının ardından Haydarpaşa Demirspor'un başına geçtiğini kaydeden Bora, "2012'ye kadar bu kulübe hizmet ettim. Devlet Demir Yollarından emekli olunca o yıl Azerbaycan Güreş Milli Takımı'nı çalıştırdım. Bir senenin sonunda Türk Milli Takımı'nın başına geçtim ve bu göreve devam ediyorum." ifadelerini kullandı.


- "Büyük şampiyonların çoğunda emeğim olduğuna inanıyorum"

Spor hayatında birçok güreşçi ve çalıştırıcıyla bir araya geldiğini anlatan Salih Bora, "Kaç güreşçi ile çalıştığımı sayı olarak bilmiyorum. Şimdiki nesil, bundan önceki nesil, büyük şampiyonların çıktığı neslin çoğunda emeğim olduğuna inanıyorum." diye konuştu.

Sporculuk hayatından bugüne Türk güreşinin değişimiyle ilgili görüşlerini aktaran Bora, şunları söyledi:

"1985'teki ilk antrenörlüğümde milli takımla Avrupa Şampiyonası'na gittik. 10 sıklette bir maç kazandık. Çok aşağılardan iyi seviyelere geldik. Güreş, Türk insanının yapısında olan bir spor. İyi yönlendirildiği, iyi çalışıldığı takdirde güreşçilerimizin büyük başarılar kazanacağını biliyorum. Zaten, Türk güreşi bunu ispat etmiştir."

Türk güreşine iz bırakan sporcular konusunda Salih Bora, "Yetiştirdiğimiz büyük sporcular var. Hamza Yerlikaya, Şeref Eroğlu, Nazmi Avluca, Ercan Yıldız... Bunların hepsi aynı dönemde güreş yaptılar. Çok başarılı nesildi. O nesil gittikten sonra tabii ki aynı nesli yakalamak kolay değil. Tekrar öyle bir nesil yakalamak için uğraşıyoruz." ifadelerini kullandı.


- "Yenildiğinizde gerçekten acı duyuyorsunuz"

Hamza Yerlikaya'nın iki olimpiyat şampiyonluğunda antrenör olarak kenarda bulunduğunu ve büyük bir gurur yaşadığını vurgulayan Bora, şunları kaydetti:

"Ercan Yıldız, Hakkı Başar, Nazmi Avluca ve Mehmet Özal, hepsinin şampiyonluklarında yanlarındaydım. Bu büyük bir mutluluk ve zevk. Güreş göğüs göğüse yapılan spor. Yenildiğinizde gerçekten acı duyuyorsunuz. Yendiğinizde de büyük zevk duyuyoruz. Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonlukları, takım halinde dünya şampiyonlukları bana zevk ve gurur kaynağı olmuştur. Kıl payı kaybettiğimiz maçlar oluyor. Ufak detaylardan kaybettiğimiz müsabakalar oluyor. Onlar bizi çok üzüyor. Birçok müsabakada bizi çok sevindiren ve üzen olaylar olabiliyor. Bunları defalarca yaşadık."


- "Ölene kadar güreşteyim"

Sporculuğu ve antrenörlüğü döneminde kendisine örnek aldığı çok isim olduğunu anlatan Salih Bora, "Kendimize örnek aldığımız şampiyon ağabeylerimiz vardı. Antrenör olarak da dünyada başarılar elde etmiş, idol olarak gördüğümüz birilerinin doğru yaptığına inandığımız şeyi biz de yapıyorduk." diye konuştu.

Kariyerinin 47. yılında daha ne kadar hizmet vermeyi düşündüğü sorusunu Bora, "Allah nasip ederse ölene kadar güreşteyim." şeklinde cevapladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :